Udland

Avis skal dementere svine-artikel

Danmarks ambassadør i Saudi-Arabien, Hans Klingenberg, har bedt den arabiske avis Al Watan om at dementere oplysninger om, at dansk fjerkræ er pumpet med svineprotein. Formålet er at redde den danske eksport af kyllinger til Mellemøsten.

Baggrunden er, at avisen fejlagtigt på basis af TV 2-programmet Operation X oplyste, at danske kyllinger kan være pumpet med proteiner baseret på svine-kød. Påstanden afvises af den danske fjerkræbranche, som i årtier har leve-ret fjerkræ baseret på kontrollerede halalslagtninger til Mellemøsten.

Ifølge Hans Klingenberg er der sket nogle uheldige sammenblandinger af oplysninger fra tv-udsendelsen.

"Det mere end antydes, at der er op til 40 procent svineprotein i danske kyllinger. Det er meget misvisende. Der er nul procent svinekød i danske kyllingeprodukter. Det har vi sendt til avisen på både arabisk og engelsk. Vi håber sagen dør med det," siger Hans Klingenberg til Ritzau.

Journalist tvister sandheden

En dansk-bosiddende arabisk journalist, der har sendt historien til den arabiske avis, har ifølge ambassadøren en evne til at tviste sandheden. Det skete også under muhammedkrisen.

"Men det var opsigtvækkende, hvis det var rigtigt med svineproteiner i kyllingerne," siger ambassadøren.

Den danske kødbranche er særdeles opmærksom på ikke at sammenblande svinekød med kyllingekød og oksekød til muslimske lande.

For ti år siden blev 11 kødeksportfirmaer dømt til at tilbagebetale 175 millioner kroner for uretmæssig at have udbetalt eksportstøtte fra EU.

Med udgangspunkt i firmaet Slagtergården i Bindslev i Nordjylland blev der afsløret svinekødsrester i oksekød eksporteret til Mellemøsten. Siden har der ikke været lignende sager.