Udland

Gazas enker står uden fremtid

Khaled Kahlut var bare lige gået ud sammen med sine tre sønner for at købe brød. Men de kom aldrig hjem igen. De blev ramt af en israelsk raket. Nu skal Khaleds enke Manal til at lære, hvordan hun navigerer gennem livet i det patriarkalske Gaza uden nogen mænd ved sin side.

Den 32-årige Manal er nu en del af en stadigt voksende gruppe af enker, der skal forsørge deres familier og leve alene i den konservative palæstinensiske enklave, der kontrolleres af den militante Hamas-gruppe.

"Hvorfor forlod du os, hvorfor," græder den unge kvinde, som nu er alene om at tage sig af sine tre døtre.

"Min mand og mine tre sønner faldt som martyrer, og jeg har nu ikke længere en eneste mand i huset. Hvad skal jeg stille op med mine døtre, hvem skal tage sig af os? Hvad har disse piger gjort, at de skal vokse op uden en far og uden brødre," spørger Manal, mens hun vrider sine hænder i fortvivlelse.

Døde mens de hentede brød

Hendes mand og tre sønner blev dræbt, da en israelsk raket ramte deres bil, da de var på vej hjem fra bageren med brød.

"De blev revet i stumper og stykker," siger Manal.

Manal sidder i sin brors hus i Jabaliya-lejren, hvor hendes slægtninge forgæves forsøger at lindre hendes sorg.

"Hendes tab er for meget for et menneske at bære," siger en af hendes slægtninge Umm Mohamad.

I Gaza, hvor den sociale tendens har været konservativ, også før Hamas kom til magten, er udsigten til at leve et liv alene nedslående.

Kun få kvinder arbejder

De fleste kvinder i Gaza - over halvdelen af de 1,5 millioner indbyggere i enklaven er børn - arbejder ikke, så spørgsmålet om, hvordan man kan få en indkomst, er både akut og usikkert.

Traditionen i Gaza er, at enker efter martyrer ikke gifter sig igen, så muligheden for at finde en ny forsørger eksisterer ikke. Heller ikke, hvis man som Nidaa Hammuda kun er 20 år.

Hammuda mistede sin mand og to brødre samme dag, som Manal mistede sin mand og tre sønner.

"Jeg var sønderknust, da jeg hørte, at de var blevet martyrer. Jeg mistede min mand Ahmed, mine brødre Mohammed og Munir og deres fætter Nasser samtidig," siger Hammuda.

De dræbte var medlemmer af Hamas

De fire mænd, der alle var medlemmer af Hamas, døde på førstedagen af Israels offensiv ved et luftangreb mod en bygning, der husede et Hamas-kontor for fangers rettigheder.

"To dage før han led martyrdøden," sagde min mand til mig, at jeg skulle tage mig af vore to sønner, Adnan og Amin, og af hans mor. Det var som om han vidste, at han skulle dø," siger Hammuda.

Enken til en af hendes brødre, den 27-årige Duaa Hammuda, siger, at hun vil uddanne sine fire børn i moskéerne, sådan som deres far ifølge hende ville have ønsket.

Zakiyeh al-Madhun blev enke den samme dag som hendes 24-årige svigerdatter Riham efter et israelsk angreb nær en FN-skole i Jabaliya, hvor 43 mennesker døde.

"De blev ramt af granatsplinter, da de passerede skolen," siger den 60-årige Madhun.

"Hvad skal vi gøre uden Ziyad," spørger Riham, mens hun knuger sig til sin søn og datter.

"Gud, gør deres børn forældreløse"

"Må Gud hævne sig på Israel. Åh Gud, gør deres børn forældreløse, ligesom de har gjort vore børn forældreløse," råber Rihams tante.

Mange af Gazas enker lider af posttraumatisk stress, adskillige uger efter at de har mistet deres mænd.

"Så længe enken ikke ved, hvad fremtiden bringer, kan hun miste lysten til at leve, og det betyder ofte, at de udvikler depression," siger Samir Zaqut, der er psykolog i Gaza.