Mindst 429 mennesker dræbt i Gaza

Antallet af civile dødsofre ved de is-raelske luftangreb i Gazastriben steg i går og under den syv dage lange kon-flikt er mindst 429 palæstinensere nu blevet dræbt.

FN anslår, at over en fjerdedel af de dræbte er civile, mens en palæstinen-siske menneskerettighedsgruppe mente, at det var 40 procent. Medlemmer af Hamas svor hævn for drabet på en af deres øverste ledere og dennes familie.

Hamaslederen Khaled Meshaal, der lever i eksil i Damaskus, opfordrede til at optrappe hjælpen til Gaza.

Han nævnte ikke, at både europæiske og arabiske lande har opfordret ham til at gå ind på at forhandle om en våbenhvile.

Vil bekæmpe invasion

Meshaal advarede om, at Hamas vil kæmpe mod en israelsk invasion på landjorden, og han advarede om, at bevægelsen vil bortføre israelske soldater. Militante siger, at tiden er inde til også at bruge selvmordsbomber "mod zionistiske interesser overalt."

Blandt de ti palæstinensere, der blev meldt dræbt i går, var syv civile - oplyste hospitalskilder.

Et israelsk missil dræbte tre palæstinensere i alderen otte til 12 år, da de legede i en gade nær byen Khan Yunis i den sydlige del af Gazstriben.

Vredens dag

Hamas havde udråbt fredag til at være "Vredens Dag" i kølvandet på drabet på Nizar Rayyan torsdag. Han og hans fire koner og otte børn var svøbt i grønne Hamas-flag ved deres begravelse, som Hamas benyttede som anledning til at slå fast, at bevægelsen ikke lader sig ryste af drabene.

"Jeg opfordrer modstandsbevægelsen til at fortsætte angrebene mod jødiske bosættelser og byer," sagde sheik Abdelrahman al-Jamal.

"Vi vil fortsætte ad den hellige krigs vej lige til det sidste," sagde sheiken ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Martyroperationer

Hamas-talsmand Ismail Rudwan understregede, at "efter denne forbrydelse er alle muligheder ĂĄbne, heriblandt ogsĂĄ martyroperationer for at modgĂĄ aggressionen og ramme zionistiske interesser overalt".

Den Arabiske Liga meddelte fredag, at en række arabiske regeringer mødes mandag i FN's hovedkvarter i New York for at drøfte muligheden for en våbenhvile i konflikten i Gaza.

De arabiske regeringschefer har fremlagt et udkast til en resolution, der skal drøftes af juridiske eksperter i FN's Sikkerhedsråd.

Demonstrationer

Både i Gaza og på Vestbredden var tusinder af demonstranter fredag på gaderne for at protestere mod de israelske luftangreb i Gaza. Også i Jerusalem var der sammenstød mellem politi og demonstranter, der kastede sten.

Af frygt for hævnaktioner lukkede Israel grænserne til Vestbredden og skærpede sikkerheden ved alle checkpoints. Ved nogle af dem var der meldinger om sammenstød mellem demonstranter og israelske soldater. Mindst en palæstinenser blev meldt såret af skud.

Fredag steg dødstallet til 425, da nogle af de hårdt sårede døde af deres kvæstelser. Ifølge FN er en fjerdedel af de dræbte civile.