Udland

Israelske soldater ind i Gaza

Palæstinensiske øjenvidner siger, at en israelsk landoperation her til af-ten er i gang i Gaza. Det drejer sig om en mindre kolonne af militære køretøjer støttet af helikoptere.

Talsmænd for den israelske hær bekræf-ter over for flere medier, at en styrke har krydset grænsen.

Hæren kørte ind i det nordlige Gaza. Invasionen har medført kraftige ildkam-pe mellem Hamas og den israelske hær. Offensiven kommer efter en uges luft-bombardement, der har kostet over 430 menneskeliv og ramt ca. 1000 bygninger.

Plejer at dele Gaza i tre

Indrykningen skete i ly af mørket, fortæller et øjenvidne fra byen Beit Lahiya, men vedkommende kunne ikke fortælle, hvor langt den israelske styrke trængte ind.

Ifølge TV 2's Mellemøsten-korrespondent, Steffen Jensen, plejer Israel at skære Israel over i tre stykker, når militæret rykker ind. Men indtil videre foregår indrykningen altså kun i den nordlige del af Gaza og mod Gaza City.

"Der har været talt om, at det ligefrem har været Hamas' strategi at få Israel til at rykke ind i Gaza, fordi Hamas vil vinde politisk på en invasion," fortæller Steffen Jensen.

Reservister kaldt ind

Premierminister Ehud Olmerts kontor oplyste, at titusinder af reservister har fået ordre til at lade sig mobilisere for at kunne tage del i en Gaza-operation.

Regeringen oplyser, at formålet med indrykningen er at komme ind og kontrollere flere områder i Gaza, hvorfra militante palæstinensere har beskudt det sydlige Israel med raketter.

Måske adskillige operationer

Militære eksperter har tidligere advaret om, at den massive invasion i Gaza vil føre til mange civile ofre.

Til israelsk tv sagde udenrigsminister Tzipi Livni, at indrykningen er den første i måske flere operationer.

"Jeg håber, at resultatet med denne operation vil sikre ro på længere sigt. I det øjeblik de skyder, så vil vi besvare med stor kraft. Måske kan det blive nødvendigt med adskillige operationer," sagde Livni.