Gaza: Angreb fortsætter på 7. døgn

Det israelske militær fortsætter på syvende dag med at angribe mål i Gaza-striben for at sætte en stopper for raketangreb mod Israel fra den palæstinensiske enklave.

"De seneste luftangreb var rettet mod raketaffyringsramper og våbenlagre," siger en talskvinde for det israelske militær til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge vidner i Gaza blev ingen dræbt under de seneste angreb meget tidligt fredag, men adskillige blev såret. I alt har mindst 420 mennesker mistet livet i de israelske angreb.

Over 2100 er desuden blevet såret, oplyser palæstinensiske hospitalskilder.

Klar til invasion

Israel har samlet flere kampvogne og landtropper omkring Gaza, og hæren har meddelt politikerne, at den er parat til en landoffensiv, hvis den får ordren.

Også TV 2|NYHEDERNES korrespondent Steffen Jensen, der befinder sig ved grænsen til Gazastriben, vurderer, at en israelsk invasion er nært forestående. Steffen Jensen oplyser, at Israelerne har bombet et område for at fjerne miner, så kampvogne og andet materiel kan køres ind i Gazastriben.

Meningsmålinger viser, at mens flertallet af Israels befolkning støtter de nuværende bombeangreb mod Gaza, så vil den støtte falde meget markant ved en landoffensiv, som med stor sandsynlighed kommer til at koste israelske soldaterliv.

280 raketter ind i Israel

FN siger, at en fjerdedel af de dræbte er civile.

Siden de israelske angreb blev igangsat, er der ifølge israelske kilder blevet sendt 280 raketter ind i Israel fra Gaza. Fire israelere har mistet livet, og raketterne har ramt mål helt op til 40 kilometer væk fra Gazastribens grænse til Israel.

Israels premierminister, Ehud Olmert, siger, at israelerne fortsat vil slå til med jernnæve mod den islamistiske Hamas-bevægelse, som kontrollerer Gaza, og i går fik israelerne ram på en af bevægelsens højtstående ledere. Nizar Rayyan befandt sig i sit hus, da det blev ramt af israelske bomber, og ud over ham mistede hans fire koner og 10 af hans børn livet. Det samme gjorde flere naboer, siger øjenvidner.

"Vredens dag"

Efter drabet på Nizar Rayyan opfordrede Hamas alle palæstinensere på Vestbredden og Østjerusalem til at gøre fredagen til en "vredens dag" med store marcher efter fredagsbønnen i protest mod den fortsatte israelske offensiv mod Gazastriben.

"Lad fredagen blive en solidaritetens dag for vores folk i Gaza og en vredens dag mod den zionistiske besættelse og dens bosættere, skrev Hamas på bevægelsens hjemmeside

Grænsen lukket

Efterfølgende lukkede Israel torsdag et minut før midnat alle grænser mod det palæstinensisk-styrede Vestbredden. Grænsen skal være helt lukket i 48 timer og israelerne gav ingen anden årsag end sikkerhedsgrunde. Avisen Jerusalem Post skriver imidlertid på sin hjemmeside, at lukningen sker efter advarsler om, at militante palæstinensere vil angribe Israel fra Vestbredden som hævn for de voldsomme israelske angreb mod palæstinenserne i Gazastriben.

Afviser våbenhvile

Vestbredden styres af palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, og han moderate Fatah-parti, mens den islamistiske Hamas-bevægelse har kontrol med Gaza, hvorfra der jævnligt affyres raketter mod Israel.

Den israelske udenrigsminister, Tzipi Livni, afviste torsdag atter et fransk forslag om en 48 timers våbenhvile, som skulle gøre det muligt at distribuere nødhjælp til palæstinenserne i Gazastriben. Flere hjælpeorganisationer siger til AFP, at palæstinenserne er ved at løbe tør for mad, brændstof samt medicin og hospitalsudstyr. Men Livni afviser.

"Der findes ikke nogen humanitær krise i Gazastriben, og derfor er der heller ikke behov for en humanitær våbenhvile," sagde hun.