Udland

Bomber, kampvogne og bløde sandwich

TV 2's korrespondent i Mellemøsten ankom i går til Israel, hvor han er tæt på fronten. Nyhederne.tv2.dk modtog i aftes denne rapport om den surrealistiske stemning på slagmarken - fra grænsen mellem Israel og Gaza-striben.

Her til aften skulle jeg have holdt et foredrag på Rødding Højskole i Sønderjylland. I stedet står jeg i det sydlige Israel på en pløjemark lige ved grænsehegnet ind til Gaza-striben og venter på at skulle lave aftenens sidste direkte transmission til TV2/NEWS. Over hovedet hænger der to israelske Apache angrebs-helikoptere. Det har de gjort det meste af aftenen.

Lige inden jeg skulle igennem til TV2/NEWS-studiet i København affyrede den ene af helikopterne et missil mod mål inde i Gaza-striben. Jeg kunne ikke se missilet. Men braget ved affyringen og den hvæsende lyd bagefter var ikke til at tage fejl af. Få sekunder senere hørte vi et dybt drøn inde fra Gaza By, hvor missilet havde ramt sit mål.

Jeg ved endnu ikke, hvad det var, der blev ramt. Men tidligere på aftenen hørte vi eksplosionen af et israelsk missil, som angiveligt ramte en lastbil tungt lastet med raketter. Ifølge israelerne var den på vej til et sted nærmere Gazas nordgrænse, hvorfra raketterne ville kunne have nået mål i den israelske by Ashkelon. En by på 125.000 indbyggere.

En bygningsarbejder dræbt

Tidligere i dag blev Ashkelon ramt. En blev dræbt og otte såret. Den dræbte var en arabisk bygningsarbejder, som med sine kolleger var i færd med at opføre et bibliotek i byen.

Israelerne roser sig af deres effektive efterretningstjeneste og sit første klasses militær. Tidligere på aftenen ramte det israelske luftvåben med usvigelig sikkerhed Maher Zaqouts hjem i Gaza.

Lidt af en præstation i den utroligt tætbefolkede Gaza-stribe. Og Maher Zaqout er ikke en Hr. Hvem-som-helst. Han er en af de højest stående chefer for Az a-Din al-Qassam - Hamas' militære organisation.

Huset blev jævnet med jorden. De omkringliggende bygninger

Det eneste problem var... Az a-Din al-Qassam-lederen var ikke selv hjemme!

Men syv blev dræbt, der iblandt en del af Hamas-lederens nærmeste familie, og 20 andre blev såret.

Det er ligegyldigt, hvor smarte missiler man har, og hvor mange meddelere efterretningstjenesten har i Gaza-stribens flygtningelejre. Hvis efterretningerne ikke er korrekte, så er det de forkerte, der bliver ramt.

Døden ramler ned fra himlen

Det eneste spisested i miles omkreds er en lille grillbar på en tankstation, som er åben 24 timer i døgnet, nær Nahal Oz. Her får jeg en blød pastrami-sandwich og en dansk Tuborg øl - som dog er fremstillet i Ashkelon ikke langt herfra - mens indehaveren Ofer, deler ud af sin ekspertise. En ekspertise, der kommer fra at have levet med missiler fra Gaza i årevis.

"Buuummm!!!"

Braget får glasset i vinduet til at ryste.

"Bum!" Ofer imiterer lyden af braget, som har fået alle til at stoppe op og kigge ud.

"Så du det?", spørger han.

"Dér kan du bare se. Sådan er livet hernede. Hvert andet øjeblik kommer døden ramlende ned fra himlen."

Alle går vi udenfor for at undersøge, om vi kan se noget. Det kan vi naturligvis ikke. Det er bælgravende mørkt. Men Ofer har ret. Et lille øjeblik senere kommer to israelske Apache- helikoptere strygende hen over hovederne på os, og et eller andet sted længere fremme affyrer de et par missiler.

Samtidig med en Blackhawk-helikopter flyver hen over hovederne på os på vej mod en israelsk militærlejr længere nede af vejen, får vi at vide, at det er lejren, der er blevet ramt at en raket inde fra Gaza. Tre er tilsyneladende blevet hårdt såret - det har jeg dog ikke fået bekræftet endnu, men det siger en israelsk journalist-kollega, som har fået oplysningen over mobiltelefonen fra en af sine kilder i det israelske militær.

"Blackhawk'en er her for at hente de sårede til hospitalet"," siger han og peger.

Jeg laver en aftale med Ofer om at interviewe ham i morgen, takker og betaler regningen. Jeg skal tilbage til TV-kameraerne og lave en ny direkte transmission til TV2/NEWS.