Udland

Bomber mod Gaza og raketter mod Israel

Israel ødelagde i dag den radikale Hamas-gruppes største sikkerhedskompleks under endnu et luftangreb mod Gaza. Samtidig gjorde Israel sig rede til en mulig landoffensiv, efter at have dræbt næsten 290 palæstinensere på kun lidt over et døgn.

Israel siger, at luftangrebene, der blev indledt lørdag, er et svar på de næsten daglige raketangreb fra Gaza mod mål i Israel, efter at Hamas afsluttede en seks måneder lang våbenhvile i sidste uge.

Hamas har haft kontrollen med Gaza, siden Israel trak sig ud af området i 2005.

Trods luftangrebene er det lykkedes Hamas at affyre omkring 80 raketter mod Israel. Ved et af de hidtil længstvarende raketangreb slog to raketter ned nær havnebyen Ashdod ca. 30 kilometer fra Gaza. Ingen kom dog til skade.

Israelske kampvogne var søndag stationeret lige uden for Gaza og var rede til at rykke ind i området, der er en tæt befolket enklave med 1,5 millioner palæstinensere.

Soldater af reserven indkaldt

Israels regering besluttede søndag at indkalde i alt 6500 soldater af reserven.

"Israel vil fortsætte kampagnen, indtil vi har et nyt sikkerhedsmiljø i syd, hvor befolkningen ikke længere skal leve i frygt for terror og i frygt for konstante raketangreb," sagde en talsmand for Israels premierminister Ehud Olmert.

En talsmand for Hamas Fawzi Barhoum opfordrede palæstinensiske grupper til at bruge "alle mulige midler, heriblandt martyroperationer", en henvisning til selvmordsbomber mod Israel, "for at beskytte det palæstinensiske folk".

Efter lørdagens massive bombardementer af Gaza, der blev en af de blodigste dage i den 60 år gamle konflikt, opretholdt Israel i dag presset på Hamas ved at lægge gruppens største sikkerhedsstruktur i ruiner. Ved angrebet blev mindst fire Hamas-sikkerhedsfolk dræbt.

Dermed er antallet af dræbte palæstinensere vokset til 287 siden lørdag, da Israel indledte sit angreb.

Over 700 palæstinensere er blevet såret ved angrebene.

"Palæstinenserne har aldrig tidligere set en mere modbydelig massakre," sagde Hamas-lederen Ismail Haniyeh.

En israelsk mand blev dræbt ved et raketangreb mod Israel i går.

Analytikere: Israel vil ikke erobre Gaza

Israelske militæranalytikere mener ikke, at Israels angreb har til hensigt at generobre Gaza eller fjerne Hamas. Det ville også være et ambitiøst mål og politisk risikabelt forud for parlamentsvalget i Israel den 10. februar næste år.

I stedet mener analytikerne, at Israel forsøger at tvinge Hamas til en ny våbenhvile, som vil sætte en stopper for raketangrebene.