Tre dages helvede i Mumbai

Gennem tre n√¶tter lykkedes det for en lille gruppe unge, veltr√¶nede, islamiske militante at forvandle Indiens finansielle centrum i Mumbai til en krigszone, hvor de dr√¶bte hundredvis af tilf√¶ldige mennesker og jagtede udenlandske gidsler. If√łlge de indiske myndigheder havde de planer om at dr√¶be mindst 5000 mennesker.

Indiske sikkerhedskilder siger, at gruppen af angribere bestod af over en halv snes m√¶nd, som kom til Mumbai fra havet i to sm√• fart√łjer onsdag aften. De var blevet sat af t√¶t ved kysten af et st√łrre skib. If√łlge indiske medier kom terroristerne sejlende fra Karachi i Pakistan.

Indiske medier og landets efterretningstjenester siger, at andre militante måske allerede var gået i stilling og var klar med våbenlagre og ammunition på forskellige stillinger i byen - blandt andet på de to luksushoteller, som blev angrebet.

If√łlge indiske politi er ni terrorister dr√¶bt og en arresteret. Det er uvist, om der reelt var flere terrorrister om aktionen, og om de er levende eller d√łde. If√łlge en rapport om afh√łringen af den tilfangetagne terrorist bestod gruppen prim√¶rt af pakistanere.

Taj Mahal efter angrebet

Video: Taj Mahal efter tre dages terrorbelejring.

Mindst 195 d√łde

Da terroranslagene omsider blev afsluttet var mindst 195 mennesker blevet dræbt og over 300 andre blevet såret.

Et af de f√łrste angreb var rettet mod jernbanestationen Chhatrapati Shivaji, hvor mindst to m√¶nd begyndte at skyde tilf√¶ldige mennesker ned i den store ventesal med automatiske v√•ben. De dr√¶bte op mod 50 mennesker. Optagelser fra stationens sikkerhedskameraer viser, at de begik deres handling med et roligt og fattet udtryk i deres ansigter.

Det lykkedes angriberne at slippe v√¶k, da indiske sikkerhedsstyrker rykkede frem mod stationen, og de gik derefter til angreb p√• et velg√łrenhedshospital for kvinder og b√łrn, Cama Hospitalet, hvor de sk√łd mod alt og alle.

Leder af anti-terror-enhed skudt

Da politiet reagerede og fik hjælp af Mumbais anti-terror enhed ATS blev lederen af denne skudt og dræbt sammen med to andre ledende politifolk.

En anden gruppe slog til på Cafe Leopold, der er en af Mumbais mest kendte restauranter og et populært tilholdssted for turister fra både ind-og udland.

"De tog deres våben op af deres tasker, kastede tre granater og begyndte at skyde på alt, hvad der bevægede sig med automatiske våben," siger en fransk turist, den 24-årige Johana.

En anden gruppe brugte en kapret politibil og k√łrte rundt i gaderne og sk√łd mod tilf√¶ldige fodg√¶ngere, f√łr de k√łrte hen mod deres hovedm√•l: de to luksushoteller, som er symbolet p√• Mumbais rigdom og st√¶rke multikulturelle pr√¶g.

Luksushoteller var terrormål

Luksushotellerne Taj Mahal og Trident Oberoir blev angrebet n√¶sten samtidig med et j√łdisk center og et g√¶stehus for israelske turister.

G√¶ster og personale p√• Taj Mahal h√łrte f√łrst de militante skyde og kaste granater ved hotellets swimmingpool. Da de var kommet ind i bygningen begyndte de at holde gidsler op.

"De var meget unge, n√¶sten drenge, if√łrt cowboybukser og T-shirts," siger en britisk hotelg√¶st om angriberne.

"De sagde, at de ville have fat p√• alle med britiske og amerikanske pas. De militante gik derefter op mod hotellets √łvre etager og sk√łd p√• vejen mod alle, som de s√•. Det var virkelig skr√¶kkeligt," siger den 28-√•rige Brooke Satchwell, en australsk skuespiller, som gemte sig i et skab.

"Der var folk, som blev skudt ned i korridoren. Der lå en af de dræbte uden for badeværelset.

Terrorist ringede til tv

Under angrebene ringede en terrorist til indisk tv - angiveligt fra rum 1856 i hotel Trident Oberoi. Han påstod at repræsentere en hidtil ukendt gruppe kaldet Deccan Mujahedin og krævede, at Indien frigav alle fængslede hellige, islamisk krigere. Han sagde, at gruppen bestod af indiske muslimer.

De unge m√¶nd, der sk√łd mod alle de m√łdte i begge hoteller, havde skudvekslinger med sikkerhedssoldater, som k√¶mpede for at reagere p√• gidselsituationen flere steder, mens det centrale Mumbai mindede om en krigszone.

Kommandosoldater fra hæren blev sat ind i hotellerne, hvor de tog kampen op mod de militante fra værelse til værelse.

Indiske tv-stationer viste hen over mange timer optagelser fra de mange forskellige steder, hvor der var eksplosioner, brande eller skud, eller hvor traumatiserede hotelgæster var undsluppet angriberne.

Indien truer nabolande

Premierminister Manmohan Singh sagde i en tale til en chokeret nation, at der ville blive reageret hårdt på angrebet, og han rettede en advarsel til nabolande, som huser militante - en klar hentydning til ærkerivalen Pakistan.

Der var i de efterf√łlgende timer adskillige gange rapporter om, at alle bev√¶bnede m√¶nd var nedk√¶mpet, men de blev alle dementeret af nye skudvekslinger og inds√¶ttelsen af nye specialenheder i hotelbygningerne.

Tidligt fredag var der fokus p√• de ejendomme, hvor det j√łdiske center har hjemme. Maskerede kommandosoldater blev firet ned p√• taget fra en helikopter. De dr√¶bte to af de militante, men blot for at finde fem dr√¶bte israelske gidsler, deriblandt en rabbiner og dennes kone, som var bosiddende i USA. Parrets s√łn, der var to √•r, blev reddet af sin barnepige.

I mens kampene mod de militante fortsatte optrappede Indien anklager mod Pakistan og landets udenrigsminister, Pranab Mukherjee," sagde direkte, at "forel√łbige informationer viser, at nogle elementer i Pakistan st√•r bag".

Gidsler reddet, men 24 d√łde p√• Oberoi

Hotellet Trident Oberoi blev befriet fra de sidste militante sent fredag. Et stort antal gidsler blev reddet. Der blev fundet 24 lig.

Men i Taj Mahal hotellet fortsatte skudkampe natten igennem med h√łje eksplosioner. Kort efter daggry dr√¶bte kommandosoldater de tre sidste militante, hvormed det blodige terroranslag var ovre.

Blandt de 195 dræbte er 22 udlændinge, deriblandt israelerne, fem amerikanere, to franske statsborgere, to australiere, to canadiere, en tysker, en japaner, en britisk cypriot, en italiener, en thailænder og en fra Singapore. Blandt de dræbte er omkring 15 sikkerhedsfolk.

I f√łlge Times of India have gruppen GPS-udstyr med indtastede flugtruter. Alt tyder p√• at terroristerne havde planer om at forlade Mumbai igen allerede torsdag.

Kilder: Ritzau, AP, Times of India m.fl.