Udland

Ekspert: Selvcensur stormer frem

Ifølge en af Europas mest anerkendte fremtidsforskere, Adjiedj Bakas, har den europæiske humor ændret sig de seneste år.

"De fleste professionelle komikere i Europa udøver selvcensur i dag, når det gælder jokes om Islam og muslimer, og det kommer til at ske mere og mere i fremtiden," siger han.

Vreden over de danske Muhammed-tegninger har inspireret Adjiedj Bakas til at skrive en hel bog om politisk korrekt humor og konflikten mellem muslimer og kristne i Europa.

Han mener, at størstedelen af de europæiske komikere og tegnere har ændret deres humor siden Muhammed-krisen.

  • "Hele denne kamp handler ikke om tegninger
  • eller humor. Men om, hvem der skal bestemme
  • i Europa i dette århundrede,"
  • lyder det fra fremtidsforskeren.

Selvcensur i Europa

I tiden efter Muhammedkrisen har Europa set flere eksempler på den selvcensur, som Adjiedj Bakas påpeger:

Operaen i Berlin aflyste en forestilling på grund af frygt for islamiske fundamentalister, og både Tate Gallery i London og Haags Gemeentemuseum i Holland har fjernet billeder fra udstillinger, der kunne virke stødende på muslimer.

Samtidig er dødstrusler med til at bremse komikere og kunstnere i deres humor og kreativitet, mener Adjiedj Bakas.

Efter en muslimsk ekstremist knivdræbte den hollandske filminstruktør Theo van Gogh på åben gade i Amsterdam i 2004 er flere kunstnere i Europa blevet truet på livet. Senest den danske tegner Kurt Westergaard, der står bag Muhammed-tegningen af profeten med en bombe i turbanen.

Gemmer sig bag falsk navn

En af dem, der stadig tør gøre grin med det følsomme emne, er den hollandske tegner Gregorius Neckschot. Navnet er et pseudonym, der refererer til den risiko, som han ved, han lever under. Gregorius Neckschot, eller "nakkeskud", er nemlig ligesom Jyllands-Postens Kurt Westergaard blevet truet på livet. Alligevel fortsætter han sit arbejde:

"Jeg har den her dybe trang til at gøre grin med følsomme emner, og jeg kan ikke gøre for det. Hvis man griner, er man ikke bange, og hvis man ikke er bange, er man fri," lyder det fra tegneren.