Udland

Pakistan fordømmer Muhammedtegning

Den pakistanske regering kom i dag med en kraftig fordømmelse af danske avi-sers gentagelse af profet-tegningerne.

Det pakistanske udenrigsministeriums talsmand, Muhammad Sadiq sagde, at regeringen er i kontakt med den danske regering om sagen.

Pakistan mener, at EU bør gennemføre regler, der hindrer blasfemi.

"Vestlige medier skal ikke bruge yt-ringsfriheden til at fornærme andres følelser," sagde Sadiq.

I den pakistanske storby Karachi brændte demonstranter i dag det danske flag af. De omkring 50 deltagere kom fra en ortodoks muslimsk studenterorganisation.

"Vi vil ikke vige bort fra at ofre vores liv for at værne om vores profets hellighed," sagde en af demonstranterne.

Samtidig var der flere steder i den islamiske verden mindre protester.

Gaza:

I Gaza opfordrede den palæstinensiske Hamas-bevægelse, som er islamisk, til, at der indledes retssag mod de danske avisers redaktører.

Hamas erklærede, at offentliggørelsen af karikaturen er en "fornærmelse mod millioner af muslimers følelser".

Hamas forlangte desuden en officiel undskyldning og bad arabiske og muslimske regeringer om at lægge pres på Danmark.

Iran:

I den iranske hovedstad, Teheran, var der en meget lille, fredelig demonstration med 20-25 deltagere foran den danske ambassade, hvor myndighederne havde forstærket sikkerheden. Det sagde den danske Iran-ambassadør, Søren Haslund, til TV2 News.

Tidligere fik Haslund på et møde overbragt en "kraftig fordømmelse" af offentliggørelsen af Muhammedtegningen. Protesten blev afleveret af den iranske viceudenrigsminister med ansvar for Europa, Ali Baqeri.

Kuwait:

I Kuwait opfordrede flere parlamentsmedlemmer til en boykot af Danmark i protest mod den genopblussede Muhammedsag.

"Vi bør indføre en total politisk og økonomisk boykot af Danmark," sagde parlamentsmedlem Waleed al-Tabtabai. Han stemplede den danske regering som "sønner af en hund" på grund af passivitet over for aviserne.

"Dette er en provokerende og fornærmende handling, og vi bør komme med en skarp reaktion," sagde Tabtabai.

Den kuwaitiske minister for regeringsanliggender, Faisal al-Hajii, lovede i parlamentet, at regeringen vil tage "passende skridt" i sagen.

Indonesien:

I Indonesien, landet med det største antal muslimer, var der i dag roligt i hovedstaden, Jakarta, og andre store byer. Den indonesiske muslimske forening Nahdlatul Ulama, som dækker over omkring 40 millioner muslimer, forudsagde ellers i går, at tegningen vil føre nye uroligheder med sig.

Gentagelse:

Danmark var genstand for omfattende voldelige protester og boykot af varer i den islamiske verden for to år siden, efter at Morgenavisen Jyllands-Postens offentliggørelse af en samling Muhammedkarikaturer blev internationalt kendt.

Protesterne denne gang kommer efter afsløringen af en mulig plan om at myrde en af Muhammedtegningerne - manden bag tegningen, der viser en muslimsk mand, måske profeten

Muhammed, hvor hovedbeklædningen er forvandlet til en bombe. Mange muslimer opfatter tegningen som en sidestilling af islam med terror. En række danske aviser bragte efterfølgende tegningen i deres omtale af den mulige mordplan.