Udland

Forsker: Lykken er de små glæder

Glem alt om de dyre ferier og den fancy Ferrari, hvis du vil være lykkelig. Ny engelsk forskning viser, at det er de små, gratis glæder, der tæller, skriver 24timer.

Forskerne undersøgte en gruppe, der havde vundet i lotto, og en, der ikke havde. Og konklusionen var klar.

"Det ser ud til, at hemmeligheden bag et lykkeligt liv er at bruge tid på at slappe af. Det er de gratis glæder, der gør en forskel, selv når du har råd til at købe alt," siger en forsker bag undersøgelsen, Richard Tunney.

Undersøgelsen viste, at det var fornøjelser som blandt andet lange varme bade, svømmeture, at spille spil og dyrke sin hobby, der gjorde deltagerne lykkelige, lottovindere eller ej.

Ifølge den danske lykkeforsker og lektor i nationaløkonomi Christian Bjørnskov skal de små, gratis glæder opfattes som korte brus af lykke, der skaber et afbræk i dagligdagen. Men det er ikke dem, der skaber lykke på langt sigt.

"Man skal ikke undervurdere de små ting. Men på den lange bane er det i høj grad vores miljø, der gør os lykkelige, for eksempel at have fundet den rigtige partner, at man har tillid til manden på gaden, eller til at politiet gør sit arbejde ordentligt," siger Christian Bjørnskov til 24timer. Skal han pege på det, der gør os allerMINDST lykkelige, er det at miste arbejdet.

Hans råd til at øge sin lykke er blandt andet at give slip på de ting, vi ikke har kontrol over, samt at sørge for at have overskud til eksempelvis gåture og eftermiddagslure.