Udland

Israel stopper for nye bosættelser

Israels regering lover nu at fastfryse opførelsen af nye bosættelser på den besatte Vestbred og siger, at den ag-ter at frigive flere hundrede palæsti-nensiske fanger forud for en afgørende fredskonference i USA.

Skridtene blev afsløret kort før, at den israelske premierminister, Ehud Olmert, og den palæstinensiske præsi-dent, Mahmud Abbas, mødtes i to timer for at forsøge at udglatte uenigheder om formuleringen af et fælles doku-ment, der er ved at blive udarbejdet i forbindelse med konferencen.

Forud for mandagens møde mellem Olmert og Abbas godkendte den israelske regering frigivelsen af 450 palæstinensiske fanger som en gestus over for den palæstinensiske præsident. Den israelske premierminister ønskede dog ikke at imødekomme en opfordring fra Abbas om at frigive 2000 fanger før fredskonferencen i Annapolis i den amerikanske delstat Maryland.

En palæstinensisk regeringstalsmand, Riyad al-Malki, hilste beslutningen om frigivelserne velkommen, men sagde, at den var "utilstrækkelig".

Olmert lover også, at Israel vil efterleve de løfter om bosættelsesaktiviteter, som blev afgivet - men ikke holdt - i forbindelse med den såkaldte køreplan for fred i Mellemøsten. Denne plan har i det store hele været ude af kraft, siden den blev lanceret i 2003.