Udland

154 anholdte til anti-islamprotest

Det skulle være en fredelig, om end forbudt demonstration. Alligevel endte 154 med at blive anholdt i forbindelse med en ulovlig anti-islamisk demon-stration i Bruxelles, og ifølge parla-mentsmedlem Philip Claeys var politiet meget voldelige.

"Der skete intet, indtil politiet på en utrolig voldelig måde sparkede og slog de mennesker, der var der og ar-resterede de fleste af dem," siger han. En stor del af anholdelserne skete på Schuman Plads, hvor der var arrangeret en støtteaktion for den forbudte demonstration.

Blandt de anholdte er to ledere af det belgiske parti Vlaams Belang, nemlig Filip Dewinter og Frank Vanhecke, som også er EU-parlamentsmedlem. Så vidt vides er ingen danskere blevet arresteret.

Færre deltagere end forventet

Selve hoveddemonstrationen, en forbudt anti-islamisk demonstration på Place de Luxembourg, forløb stille og roligt. Der var en del færre deltagere end de flere tusinde, de danske arrangører oprindeligt havde tænkt sig skulle gå på gaden den 11. september.

"Oprindeligt skulle vi have været 20.000, men så har vi borgmester Thielemans, som forbyder vores demonstration, fordi det strider imod hans egen overbevisning, og han er valgt ind på muslimske stemmer," sagde Anders Gravers.

Han er formand for foreningen "Stop Islamiseringen af Danmark" (SIAD) og mente, at det var forbuddet, der skræmte deltagerne væk.

Borgmesteren i Bruxelles, Freddy Thielemans, forbød demonstrationen, fordi han frygtede, den ville føre til uroligheder, men de få deltagere på Place de Luxembourg var ganske afdæmpede. Seks skaldede mænd blev dog kørt væk i et salatfad, og omkring 14 af demonstranterne blev tilbageholdt og kropsvisiteret.

Ifølge arrangørerne var der omkring 80 danskere i gruppen af demonstranter, der var stærkt overvåget af kampklædte betjente, en helikopter og pressefolk fra hele Europa.