Udland

Færingerne mest lovlydige folkefærd

Færingerne er det folkefærd i verden, der opfører sig pænest, når det gælder om at holde sig inden for lovens rammer. En opgørelse foretaget af det britiske International Centre for Prison Studios i King's College viser, at ingen andre steder på kloden er der så få fængslede som på Færøerne.

For hver 100.000 borgere på Færøerne sidder 15 personer dagligt fængslet. Det er langt færre end i noget andet land. Den alvorlige kriminalitet på Færøerne er således meget lav. Blandt andet er der ikke begået noget drab på Færøerne de seneste snart 20 år. Det seneste mord på Færøerne var i 1988, hvor en ung mand på Suderø i jalousi skød sin kæreste.

Undersøgelsen, der offentliggøres i den færøske avis Sosialurin, er foretaget i perioden fra 2004 til 2006.

Ingen overraskelse over tal

Vicepolitidirektør på Færøerne Finn Ougaard siger til avisen, at han er ikke overrasket over de flotte tal.

"Vi har et lille og tæt samfund. Det medfører, at vi har en stor selvkontrol," siger vicepolitidirektøren, der også vurderer, at færingernes respekt for hinanden er afgørende for, hvordan situationen med kriminalitet ser ud.

Danmark nummer 77 på listen

Grønland ligger på plads nr. 56 blandt verdens lande, når det gælder antallet af fængslede. I Grønland er der 199 personer i fængsel pr. 100.000 indbyggere. I Danmark og Sverige er de tilsvarende tal henholdsvis 157 og 152 fængslede. Det medfører, at Danmark indtager plads nr. 77 på listen, mens Sverige får plads nr. 82.

USA og Rusland er de to lande i verden, hvor forholdsvis flest indbyggere sidder bag tremmer. I USA sidder 737 personer pr. 100.000 i fængsel, og i Rusland er tallet 615.

Nederst ligger foruden Færøerne bl.a. Nauuri, Liechtenstein, og Mali.