Saddam-retssagen på nærmeste hold

I mere end et år har Team Productions for TV 2, som de eneste i verden, dagligt fulgt retssagen mod den irakiske eksdiktator Saddam Hussein - både i retssalen og i kulisserne.

TV 2s dokumentarfilm "Saddam - retssagen indefra", der populært sagt er historieskrivning for åben skærm, giver et enestående indblik i dommernes, anklagernes og forsvarernes omfattende arbejde, deres overvejelser og strategier, sejrene og nederlagene undervejs. Dokumentarfilmen fik verdenspremiere på TV 2 tirsdag 23. januar 2007, kl. 20:35.

Som udgangspunkt er målet for både forsvarere og anklagere en ordentlig rettergang - men deres motiver er forskellige. Anklagerne vil gøre op med det tidligere styre og markere en symbolsk start på demokrati i Irak, mens forsvarerne vælger at udfordre hele sagens legitimitet og processens retfærdighed.

Efterhånden som dramaet udvikler sig, påpeger forsvaret, at ønsket om en fair retssag kan blive meget svært at indfri pga. politisk pres fra Iraks nye regering. Desuden spiller det formentlig ind, at Saddam ganske vist blev stillet for en irakisk domstol, men at beslutningen om at indlede selve processen blev truffet i USA.

Anklagerne

Dokumentarfilmen følger bl.a. chefanklager Jaafar al-Moussawi og hans stab, der skal finde en holdbar strategi og ikke mindst en - set i lyset af omfanget af de forbrydelser, eksdiktatoren formodes at have begået - overkommelig sag. En sag, der vel at mærke kan føre til domfældelse. Samtidig skal de sørge for, at forløbet bliver retfærdigt i ordets bedste betydning, og at det lever op til internationale standarder.

Sammen med syv medtiltalte bliver Saddam Hussein anklaget for tortur af og drab på 148 shiamuslimer i 1982 i byen Dujail, der ligger nord for Bagdad. Drabene var hævn for et mislykket attentatforsøg mod præsidenten og hans følge under et besøg i byen. Det var det overgreb, der i sidste ende kom til at koste eksdiktatoren livet i galgen for mindre end en måned siden.

Forsvarerne

Tv-holdet har også haft adgang til en række af forsvarerne i sagen. Mange internationale advokater var hurtige til at melde sig frivilligt som forsvarere for Saddam Hussein, og det endelige hold, herunder den amerikanske forsvarer Ramsey Clark, blev udpeget af eksdiktatorens døtre, der lever i eksil i Jordan.

Forsvarerne valgte, som nævnt, en politisk strategi frem for en rent juridisk. Det er bl.a. derfor, Saddam under hele sagen nægtede at anerkende domstolens gyldighed.

Historisk projekt

"Der er selvfølgelig altid store risici forbundet med sådan et projekt, hvor meget kan gå galt undervejs, og hvor man ikke kender slutresultatet. Netop derfor føles det så fantastisk, når det lykkes at være med til at dokumentere verdenshistorien, mens den udfolder sig. Og dokumentarfilmen er fantastisk dramatisk, indsigtsfuld og engagerende," siger TV 2-redaktør Mette Hoffmann Meyer, som også står bag dokumentarfilmen "Milosevic - en uskyldig mand?", der på nærmeste hold følger det største retsopgør i Europa siden Nürnbergprocessen.

"Da vi med succes fik eksklusiv adgang til at følge Milosevic-retssagen, tænkte jeg, da Saddam Hussein blev fundet, hvorfor skulle det ikke også lykkedes at få adgang til at følge retssagen mod ham?," fortæller Mette Hoffmann Meyer.

"Nogle gange kan det være en fordel at være fra et lille land, og med vedholdende og meget professionelt arbejde af Mette Heide og Team Productions lykkedes det til sidst."

Modig instruktør

Mette Hoffmann Meyer har tidligere arbejdet med den spanske dokumentarist og instruktør Estaban Uyarra på den kritikerroste dokumentarfilm "Krig føles som krig" om en gruppe journalisters arbejde under invasionen i Irak, som han også producerede for TV 2, og han sagde modigt ja til den nye, udfordrende og ikke ufarlige opgave.

"Saddam - retssagen indefra" er produceret af det lille, danske produktionsselskab Team Productions, der blev etableret tilbage i 1999 af Mette Heide og Michael Christoffersen.

Team Productions og TV 2 modtog i 2005 Juryens Specialpris ved Sundance Film Festival i USA for dokumentarfilmen "Bagdads Liberace". Det er i øvrigt også Team Productions, der har produceret dokumentarfilmen om retssagen mod Milosevic - den film vises på TV 2 i marts 2007.