Udland

Mysteriet om Wallenberg består

10 års arbejde i en svensk/russisk kommission er resulteret i, at man stadig ikke kan fastslå, hvornår den svenske diplomat Raoul Wallenberg døde.

Wallenberg var i slutningen af 2. Verdenskrig aktiv for at redde tusindvis af jøder fra de nazistiske gaskamre og hjælpe kz-fanger hjem fra Tyskland.

Kort efter krigen kom Wallenberg åbenbart i vejen for Sovjetunionens leder Josef Stalin og havnede i et fængsel, hvorefter han sandsynligvis blev henrettet. Kommissionsrapporten kan dog ikke dokumentere, om det var i 1947.

Talrige rapporter har næret myten om, at Wallenberg stadig var i live langt op i 1950'erne, og de svenske deltagere i kommissionsarbejdet udelukker ikke, at de sovjetiske myndigheder kan have holdt ham fængslet under en falsk identitet.

Senest har der været vedholdende påstande om, at Sovjetunionen brugte Wallenberg som gidsel over for de svenske myndigheder. Det skulle efter rygterne være svenskerne selv, der havde forskertset muligheden for at få den fængslede diplomat på fri fod.

Fra russisk side betegnes gåden Wallenberg som undersøgt til bunds med den nye rapport, mens Sverige lægger op til at samle midler ind til en ny efterforskning.

Endnu har Sverige dog end ikke åbnet hele sit omfattende arkiv om Wallenberg i den hemmeligtstemplede del af udenrigsministeriets gemmer. Nogle af dokumenterne er dog blevet udleveret til brug for kommissionen.

Men den nærmeste kommissionsforklaring er stadig, at Raoul Wallenberg blev anholdt af Sovjetunionens hemmelige politi i Ungarn, 1945, og at han blev henrettet i 1947.