Potent iPad Air imponerer

16x9

<div>Ét af de spørgsmål jeg har fået oftest af venner, familie, kollegaer og fremmede er spørgsmålet om valg af iPad.

Ét af de spørgsmål jeg har fået oftest af venner, familie, kollegaer og fremmede er spørgsmålet om valg af iPad. Hvilken skal man vælge eller skal man overhovedet købe den? Et svært spørgsmål, da det afhænger meget af hvordan personen allerede bruger sin telefon, hvad man har derhjemme af gadgets og hvad man kunne forestille sig, at bruge en iPad til. 
 
Med iPad Air har Apple fået deres mest potente håndholdte enhed til dato. Den har samme indmad som iPhone 5S i form af A7-processoren, men sammen med den 9,7-tommer store retina-skærm, har man pludselig langt flere muligheder end på iPhone. Her giver det allerede fra begyndelsen mening med den hurtige indmad – i modsætning til iPhone. 
 
Derfor kunne et oplagt svar til alle interesserede vel være, at hvis man skulle vælge en iPad, så måtte det være Air. Den er tynd, den er let og den imponerer på stort set alle punkter. Alt sammen noget vi kommer tilbage til. Men for mit helt eget vedkommende er det samme præmis stadig gældende som det var med iPad, iPad 2, den nye iPad (3. generation) og iPad (4. generation). Hvad er det præcis jeg skal bruge den til?
 
Med chippen på 64 bit oplever man for første sekund, at der er tryk på kedlerne. Det er næsten for godt, når man suser hen over skærmen, åbner apps op og ellers bruger den til alverdens ting. Her giver det langt bedre mening, da skærmen også giver langt mere liv og mening til de større apps, som spil, de gratis iWorks, iLife og arbejdsredskaber. Der er i realiteten rigtig meget at vælge imellem. 
SmartCover er det samme som tidligere
 
Jeg har svunget med kæmpe sværd, retoucherede reklamebillboards, indspillet det næste store hit og produceret Hollywood-baskere i min stue – alt sammen direkte på iPad og uden et eneste suk fra maskinen. Den tyggede sig igennem opgaverne, som var det blødt smør. Jeg er mildest talt vild med A7-processoeren i iPad Air. 
 
En sundere og lettere tilværelse
 
Air har samtidig taget det rigtige skridt mod en mere let tilværelsen. Selv om de tidligere iPads måske ikke var de tungeste i verden, så kunne man alligevel godt mørke tyngden i iPad og iPad (ja det hedder 3 og 4’eren…) Det krævede lige dét ekstra og at holde dem i én hånd i længere tid krævede endnu mere. 
 
Hvor de to tidligere iPads vejede over 600 gram, så kan Air bryste sig af en vægt på 469 gram for wifi-udgaven. Den har også fået samme design som iPad Mini med et tyndere ydre, der mest gør sig gældende i den smallere ramme på forsiden. Det ser både bedre og mindre klodset ud. Faktisk er iPad Air generelt med små ændringer blevet helt pæn at se på. Både i såkaldt space grey og sølv.
Den har fået mindre rammer, der gør at den også fylder mindre i landskabet 
 
Den mindre ramme betyder også, at Apple har indført samme kunstgreb, som med iPad Mini, hvor man nu godt kan have en finger placeret ude i siden på skærmen og stadig kunne eksempelvis bladre i en ebog. På de tidligere iPads kunne man ikke have flere fingre på skærmen, hvis ikke det var bevidst. 
 
Frie apps til folket
 
Jeg savnede fornyelse i iPhone 5S og selvom iPad Air kommer med næsten præcis samme specifikationsark, så havde jeg sjovt nok ikke forventet mere. Selv om jeg ikke selv har den store fidus til iPhone 5S’s fingerscanner, har jeg dog taget mig selv i at lige holde fingeren over home-knappen på iPad Air i forventning om at åbne den op. Men det er ikke en funktion, jeg ærgrer mig over mangler på iPad. 
 
Sammen med de nye apps i form af iLife og iWorks, der giver både fuld redigeringsret over billeder og video, samt Apples pendant til Microsofts Office-pakke, så kunne jeg potentielt se en brugbarhed her. 
Keynote er som altid meget pædagogisk at bruge
 
Jeg har ikke tidligere benyttet mig af iWorks-programmerne, men har i stedet kastet min lid på konkurrenterne Powerpoint, Word og Excel, men nu når de kommer gratis med købet af iPad Air, så kunne det være de skulle have chancen.
 
De virker under alle omstændigheder nemme at gå til, og resultatet kan nemt blive utrolig flot og næsten professionelt at se på. Både Keynote, Pages og Numbers er uhyggelig nemme at arbejde med. Eftersom værktøjslinien skifter afhængigt af hvad du sidder og arbejder med (tekst, billede, animation eller video), så farer man ikke vild i navigationen. Den sørger simpelthen for at guide dig nemt igennem.
iPhoto har fået nogle nye fornyelser som flere redigeringsmuligheder
 
Nogle ville måske mene, at det så ikke er dybe nok programmer til at lave et seriøst arbejde på, og kunne til dels også have ret. Men de nye opgraderinger er i den grad et skridt i den helt rigtige retning, og eftersom prisen er lig nul, så er jeg på.
 
Hvad skal jeg bruge den til?
 
Som man måske kan læse sig til, så er der ikke meget der taler imod iPad Air for mit vedkommende. Det er nemmest at påstå, at dette er den bedste iPad på markedet – og måske endda også den bedste tablet. Android mangler stadig velfungerende tablet-apps for at kunne klare sig på det niveau, og Surface mangler brugervenlighed og tilgængelighed i form af selve designet. 
 
Men jeg har det generelt stadig en smule svært ved tablets. Jeg er glade for dem, men jeg kender stadig ikke helt til mit behov for dem. Når jeg spiller spil, sker det på konsollen, når jeg streamer film og serier, sker det på fladskærmen og til arbejdet bruger jeg udelukkende computer og mobil. Det giver ikke meget plads til en tablet.  
 
iPad Mini blev jeg meget glad for, da den var langt mere oplagt at tage med på farten. Her tjekker jeg mails, går på nettet og læser et hav af bøger. En 9,7-tommer iPad vil på det punkt være noget overflødigt – også selv om den er så stærk og overlegen som den er. 
Den er dejlig tynd og let
 
Det skal ikke lyde som samme gamle sang – hvad skal man egentlig bruge en tablet til. Det er heldigvis besvaret gang på gang, og iPad Air giver nu langt flere muligheder. Spørgsmålet er mere – skal man vente til iPad Mini med retina-skærm, der har samme indmad, men en 2 tommer mindre skærm og hele 700 kroner i besparelse. 
 
Jeg synes det giver sig selv – men jeg regner også med at du er uenig i det? For mit vedkommende og brugsmønster, er der ikke rigtig nogle apps eller funktioner, hvor en 2-tommer større skærm er så vigtig. Men her kan vi være så forskellige, og du kan have fundet den gyldne mellemvej med iPad. I så fald vil jeg meget gerne høre dine erfaringer og oplagte apps, så jeg kan blive klogere og endelig se lyse med en iPad med næsten 10-tommer skærm.
 
BEEPS DOM
 
Apple har igen med små skridt raget tronen tilbage, og sidder nu tungt og godt endnu et stykke tid. Der er virkelig ingen, der kan hamle op med iPad Air indtil videre. Prisen er ikke en gang voldsom med 3.700 kroner i forhold til konkurrencen derude, og mens batteriet ikke er blevet forandret, kan jeg stadig trække +10 timer ud af Air, når den er i brug. 
 
Samtidig er der mere end apps derude, og de er lige blevet dét bedre med de gratis iWorks og iLife. Jeg har svært ved at ikke at anbefale dig et køb – det kan jo selvfølgelig lige være, hvis du som jeg mere kan se meningen med en lidt mindre, lidt billigere og lige så skarp iPad Mini. I så fald må du vente nogle uger endnu. 
 
Men indtil da – er iPad Air kongen i tablet-land.