Mens Elon Musk "kører Twitters omdømme i sænk", melder Twitter-skaber sig ind i kampen med nyt socialt medie
Twitter-skaberen Jack Dorsey er godt og grundigt træt af den måde, Elon Musk styrer det sociale medie på. Nu har han skabt en konkurrent.
Efter tech-milliardær Elon Musk sidste efterår købte Twitter, er mange brugere af det sociale medie begyndt at kigge sig omkring efter et andet sted at sende deres korte, præcise budskaber ud til omverdenen.
Man kan være lidt småbitter over at sidde på sidelinjen, mens andre kører platformens omdømme i sænk
Troels Johannesen, ekspert i sociale medier
Siden november 2022 har Musk nemlig formået både at fyre halvdelen af Twitters medarbejdere, at genåbne profiler, der har været deaktiveret på grund af ting som hadtale eller spredning af misinformation, og at give brugere, der betaler, fordele, når det kommer til at udbrede deres indhold på platformen.
Og nu har Twitter-kaosset muligvis skabt momentum for et nyt socialt medie: Bluesky.
Platformen er støttet af Twitter-stifter Jack Dorsey og kan præcis det samme, som Twitter kan. Hvis man kniber øjnene sammen, er det faktisk svært at se forskel på de to platforme.
Bluesky har dog én ting, som Twitter ikke har: Et fravær af Elon Musk. Og så er det et af de første forsøg på at lave et medie, hvor det ikke kun er én person, der bestemmer.
Men er Bluesky overhovedet en reel konkurrent til Twitter, når andre sociale medier som eksempelvis Mastodon har forsøgt at udkonkurrere SoMe-giganten og indtil videre fejlet?
Småbitter Twitter-stifter
Indtil videre er kun en beta-version af Bluesky tilgængelig, og du kan kun få adgang til mediet, hvis du inviteres.
Blandt de nuværende brugere er indflydelsesrige journalister fra blandt andet CNN og New York Times og kendisser som model og influencer Chrissy Teigen og det amerikanske kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez.
Tonen på mediet beskrives som let, sjov og "som Twitter i gamle dage".
Ifølge Troels Johannesen, der er ekspert i sociale medier, har Bluesky et es i ærmet: Jack Dorsey, én af skaberne bag Twitter, som "virkelig er noget ved musikken" i SoMe-verdenen.
- Elon Musk har udtalt, at han vil lave en Twitter-app, der kan alt. Mange mennesker vil nok gerne bare have en almindelig SoMe-app, som Twitter var i gamle dage. Jack Dorsey ser et marked for det og samtidig for at lave en app, der er mere demokratisk, siger han.
Samtidig er der ifølge Troels Johannesen "ingen tvivl om", at Dorsey ser Elon Musks måde at styre Twitter på som et problem.
- Jeg tror, at han er godt og grundigt træt af den udvikling, Twitter har taget det sidste år. Jeg kan sagtens forestille mig, at man kan være lidt småbitter over at sidde på sidelinjen, mens andre kører platformens omdømme i sænk, lyder det.
Jack Dorsey har tidligere undskyldt for de massefyringer, der har præget Twitter, siden Elon Musk tog over.
Og det er netop fraværet af én enkelt leder, der bestemmer det hele – eksempelvis Metas Mark Zuckerberg eller Twitters Elon Musk – som Bluesky brander sig på.
Demokratisk og gennemsigtigt
Det nye sociale medie er nemlig decentraliseret. Det betyder, at mediet ikke har én enkelt leder og ikke er afhængigt af kommercielle eller finansielle interesser.
Derfor bliver mediet i sin essens mere demokratisk og gennemsigtigt end andre sociale medier, og bagmændene vil dermed være mindre tilbøjelige til at indsamle og sælge brugernes data.
Dermed forsøger man at løse udfordringerne med, at sociale medier styres af få store virksomheder, fortæller SoMe-ekspert og -rådgiver Nadia Nikolajeva.
- Et eksempel er Elon Musks overtagelse af Twitter. Han fremstillede sig selv som en stor fortaler for ytringsfrihed, men går kort efter ind og ændrer markant på moderationen, på, hvem der kan komme til orde, og fjerner journalister, der kritiserer ham. Det er et af de mere ekstreme eksempler på, at det ikke er hvem som helst, der skal styre vores sociale medier, siger hun.
Hun mener, at decentraliserede sociale medier fremover kommer til at være en stor og markant trend.
Troels Johannesen er enig.
- Mange social medie-platforme vil om fem-ti år være decentrale eller have decentrale elementer i sig, siger han.
Begge eksperter mener, at den styrkede interesse for decentraliserede sociale medier kan være fremprovokeret at Musks forvaltning af Twitter.
Og begge spår Bluesky bedre overlevelseschancer end Mastodon – simpelthen, fordi Bluesky er bedre designet og kan bruges mere intuitivt.
Markerer ny æra
Men spørger man eksperterne, om Bluesky kan udkonkurrere Twitter, er svaret ganske enkelt nej.
- På den korte bane kommer det overhovedet ikke i nærheden af at konkurrere med Twitter, siger Troels Johannesen, der dog alligevel mener, at Bluesky har gode chancer for at blive en kommerciel succes.
Nadia Nikolajeva mener, at Bluesky har gode muligheder for at overleve – men ikke for at opnå samme enorme brugerskare som Twitter.
- Det er opløftende og interessant, men bliver ikke nødvendigvis et nyt, stort medie. Jeg tror ikke, det bliver det nye Twitter eller det nye Mastodon, men det bliver sit eget og markerer den her nye decentraliserings-æra, vurderer hun.