Fire hudtrends hitter blandt unge – læge advarer mod to af dem

En trend, der indebærer menstruationsblod, tørrer huden ud, mens en anden er direkte sundhedsskadelig, forklarer læge og ph.d. Cæcilie Johansen.

Når Andreas Schwartz scroller gennem videoer på Tiktok, støder han på masser af hudplejetips.

Nogle på Tiktok smører ansigtet ind i menstruationsblod, mens andre forsøger at fremhæve kindben med solcreme udvalgte steder i ansigtet.

Og Andreas Schwartz, der til hverdag er studerende, er ikke den eneste, der har bemærket de nye trends.

Videoerne bliver set af millioner af primært unge brugere, og hashtagget #periodfacemask har i skrivende stund flere end seks millioner visninger på Tiktok.

Men selvom videoerne og rådene bliver set og delt af mange, skal man passe på med at anvende nogle af dem. Der er trends, man skal holde sig fra, advarer Cæcilie Johansen, der er læge, ph.d. i dermatologi og formidler på Instagram under navnet makeupandmedicine.dk.

Sover med vaseline i ansigtet

Andreas Schwartz har selv taget den såkaldte slugging-metode til sig.

Den går ud på, at man smører et tykt lag vaseline i ansigtet, inden man går i seng, forklarer han.

Video: TIKTOK: @NADINA_IOANA, TIKTOK: @DAJJRAMBO og TIKTOK: @PRIYAASIDHUU Video: Julie Tantholdt

- Jeg er faktisk rigtig stor fan af slugging. Jeg har rigtig mange ingredienser i spil, og nogle af dem er lidt skrappe, så nogle gange er det dejligt at få den her fugtforseglende barriere, forklarer han i ’Go’ morgen Danmark’.

Og det er faktisk en udmærket måde at pleje sin hud på, vurderer Cæcilie Johansen.

Man kan godt bruge vaseline som del af ens hudpleje, medmindre man har tendens til hudsygdommen perioral dermatit, da fede cremer kan udløse og forværre tilstaden.

- Vaseline forsegler fugten fra huden, så det forhindrer fugttab, forklarer hun.

Selvom produktet er et såkaldt restprodukt, er det rent og sikkert at få på huden, men man skal undgå at få det i munden, og derfor anbefaler Cæcilie Johansen, at man ikke bruger det på læberne.

Menstruationsblod som maske

Når kvinder på Tiktok optræder med menstruationsblod i hovedet, argumenter de for, at blodet er antiinflammatorisk og tilføjer stamceller til huden.

Video: TIKTOK @DAYADERYA, TIKTOK @LUVVKATT og TIKTOK @LILYMFBABY80 Video: Julie Tantholdt

Men man skal holde sig fra denne trend, siger Cæcilie Johansen, der kalder trenden for "rent nonsens”.

- Menstruationsblodets pH-værdi ligger på 7,4 i snit og er basisk, mens huden er sur, forklarer hun.

Når man smører menstruationsblod i ansigtet, vil det derfor tørre huden ud på samme måde som vand, der har en pH-værdi, der ligger tæt på menstruationsblod, og så kan det give irritation i øjnene, lyder det.

En anden cyklusrelateret hudplejemetode, der bliver vist på Tiktok, er skin cykling, hvor man hver dag bruger en ny rense- eller plejemetode, så mange for eksempel renser huden fast hver mandag, bruger creme tirsdag og så videre.

Video: TIKTOK @JITTE.LOUISE og TIKTOK @V.SEVILLAAA Video: Julie Tantholdt

Ifølge Cæcilie Johansen er metoden ikke skadelig. Dog opfordrer hun til, at man ikke bruger flere produkter end nødvendigt.

- Man skal lade være med at hoppe med på enhver ny trend. Hold det simpelt, og brug det, der fungerer, lyder hudlægens anbefaling.

En farlig trend

En Tiktok-trend, som Cæcilie Johansen på det allerkraftigste vil advare mod, er til gengæld sunscreen contouring.

Her bruger man solcreme på udvalgte steder i ansigtet for at fremhæve eksempelvis kindbenene.

Video: TIKTOK: @NICOLLEFINNDERM og TIKTOK: @SAMANTHADEBOCKLER Video: Julie Tantholdt

Sol er nemlig en af de mest skadelige ting for huden, så det nytter ikke noget, at man kun smører solcreme på nogle steder, understreger hun:

- Det er rigtig dumt ikke at bruge solcreme alle steder, fordi solforbrændinger kan føre til hudkræft og modermærkekræft.

I stedet anbefaler Cæcilie Johansen, at man bruger makeup til at fremhæve kindben. Det kan gøre lige så elegant, lyder det.

Det er altid en god idé at væbne sig med en omgang sund fornuft

Andreas Schwartz, studerende

Når Andreas Schwartz ser nye hudplejetrends på Tiktok, forholder han sig skeptisk. Derfor holder han sig også fra trends som sunscreen contouring, og han kommer samtidig med en opfordring til andre unge:

- Det er altid en god idé at væbne sig med en omgang sund fornuft, fordi der er rigtig mange underlige ting, siger han.

Se hele indslaget om hudtrends på Tiktok fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY