Nu forbydes Tiktok flere steder – og det er der god grund til, siger eksperter

Forsker vil gerne punktere myten om, at det er lige meget, at Tiktok indsamler viden om os, hvis vi ikke har noget at skjule.

Mange af os er slet ikke klar over, hvor problematisk den kinesiske app Tiktok kan være.

Sådan lyder det fra André Ken Jakobsson, forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet. Han vil ikke anbefale nogen at have appen installeret på deres telefon.

- Mange har en tendens til at smide de forskellige sociale medier i samme gryde og sige, at de smager ens. Men det gør de ikke. Der er forskel på, hvor firmaerne hører hjemme, og hvor meget de ved om os – og der er Tiktok særligt slem, siger han.

Torsdag forbød EU-Kommissionen og EU-Ministerrådet Tiktok på de ansattes telefoner. Forbuddet skyldes bekymring om databeskyttelse, og senere på dagen fulgte Center for Cybersikkerhed trop. De fraråder nu ansatte i staten at have appen installeret på tjenstlige enheder, herunder mobiltelefoner.

Herhjemme vil Folketingets partier nu tage op til overvejelse, om de skal bandlyse Tiktok fra folketingsmedlemmernes mobiler.

Hvis et barn har Tiktok i 15 eller 20 år, så er der godt nok meget personfølsom data, der ryger i kinesiske datalagre

André Ken Jakobsson, forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet

Men hvorfor er der grund til bekymring, og hvilke oplysninger er det, Tiktok indsamler om sine brugere?

Indsamler mere data end andre apps

Tiktok er ekstremt populær verden over. I 2022 var 41 procent af danske unge mellem 15 og 29 år på TikTok hver uge. I 2019 gjaldt det kun 3 procent, viser en rapport fra DR.

Men nærmest siden sin fremkomst har appen været i et negativt søgelys. Det er blandt andet blevet afdækket, at journalister er blevet overvåget gennem appen. Selskabet bag Tiktok, Bytedance, har indrømmet, at de har fundet frem til journalisters ip-adresser ved hjælp af appen.

André Ken Jakobsson mener især, at det er problematisk, at Tiktok indsamler data om, hvilke andre apps der er installeret på vores mobiler.

- Tiktok kan vide, om du har installeret Grindr (datingapp for lgbt+-personer, red.), og kender derved dine seksuelle præferencer. De indsamler også ansigtsgodkendelser eller godkendelse af din stemme, som de kan bruge til at identificere dig andre steder, siger André Ken Jakobsson.

Kan skabe samlet profil af dig

Præcis hvilke data appen indsamler om os, er blevet kortlagt i en rapport fra det australsk-amerikanskejede cybersikkerhedsfirma Internet 2.0.

I deres nylige undersøgelse scorede Tiktok højest af alle sammenlignelige SoMe-apps, når det gælder indsamling af data. Til sammenligning var den eneste anden app, der også scorede højt, den kontroversielle russiske app VK, der i forvejen er bandlyst i flere lande.

I rapporten bliver det beskrevet, hvordan Tiktok kan indsamle oplysninger om blandt andet wi-fi-netværk, mobilens simkortnummer og kontaktliste på telefonen.

Man ved også, at Tiktok har adgang til ens søgehistorik i appen og til såkaldte clipboards, som er det sted, hvor man gemmer kopierede data, fortæller André Ken Jakobsson.

- Det er ikke kun helt konkrete ting, som at den kan se dine kontakter på mobilen, hvem du er tæt på, telefonnumre og mailadresser, men også at appen ved så meget om dig, at den kan skabe en samlet profil af, hvem du er, siger han.

- En af de mest invasive apps

Også Peter Christian Bech-Nielsen, redaktør på techmediet Radar, er bekymret over Tiktoks dataindsamling. Han forklarer, at Tiktok laver såkaldt keystroke logging, der dækker over, at den logger dine fingerstrøg på skærmen.

- Tiktok er en af de mest invasive apps, vi overhovedet har på vores telefoner. Derfor skal vi også gå ud fra, at den indfanger alt, hvad den overhovedet kan, af vores data, siger Peter Christian Bech-Nielsen.

Han peger på, at dataindsamlingen er et problem, fordi vi i princippet ikke ved, hvor den havner.

- Du ved ofte ikke, hvem der køber data hos eksempelvis data brokere og databørser. Det kan være andre firmaer, stater eller i princippet efterretningstjenester fra Rusland eller Kina, siger han og fortsætter:

- I Kina, der som bekendt er et autokrati, har man nogle ret udvidede lovgivninger, der gør, at staten kan komme og sige til en enhver virksomhed, at den vil have adgang til oplysninger, og så kan virksomheden ikke modsætte sig det.

Forskel på Kina og USA

André Ken Jakobsson mener, at der er stor forskel på, at kinesiskejede Tiktok får informationer om os, og at amerikanskejede platforme som eksempelvis Facebook gør det.

For hvor amerikanerne har samme sikkerhedsinteresser som os, så gør det samme sig ikke gældende for Kina, siger han.

Mange danskere kan måske tænke, at det ikke gør noget, om de kan se de ting om en, hvis man ikke har noget at skjule?

- Ja, men idéen om, at der ikke er nogen interesse i mig, er forkert. Det kan godt være, det ikke handler om dig helt præcist, og du blot er én ud af de fem millioner i Danmark, men så er du også én ud af fem millioner, som er interessant, når der skal formes en offentlig holdningsdannelse. Det er muligt at fodre dig med information, som kan have en politisk effekt, så derfor har det kommunistiske styre en interesse i dig, siger han.

Danskerne kan vel godt tænke selv. Tror du ikke, vi kan sortere i det, vi præsenteres for?

- Det er jeg ikke sikker på. Jeg siger ikke, at fordi du logger på Tiktok i dag og ser en politiker, så stemmer du på ham i morgen. Men det foregår over lang tid. Lad os sige, du får Tiktok som niårig, og så ligger appen på telefonen i 20 år. Hvis du tilbringer 1 time og 18 minutter derinde hver dag i Tiktoks univers, så har det en formende effekt på, hvordan du forstår verden. Hvis kommunistpartiet kan føre den type information ind hver dag, så vil der være en effekt, mener han.

André Ken Jakobsson opfordrer forældre til at gennemgå indstillingerne på deres børns mobil for, om de har slået så mange tilladelser til Tiktoks dataindsamling fra som muligt.

- Det er højst problematisk. Hvis et barn har Tiktok i 15 eller 20 år, så er der godt nok meget personfølsom data, der ryger i kinesiske datalagre, og det vil jeg være utroligt bekymret for på alle måder, siger han.

Peter Christian Bech-Nielsen lader heller ikke sin tiårige datter være på Tiktok. Men det samme gælder amerikanskejede medier som Snapchat og Instagram. Han mener, at det er afgørende, at vi får en diskussion af, hvordan de store techplatforme behandler vores data.

- Det kan godt være, Tiktok er den værste, og vi er mere kritiske, fordi det er kinesisk, men vi skal være klar over, at mange apps gør det samme. Grundlæggende har vi brug for en større debat om håndteringen af data, for det foregår under en flot blank skærm, og vi ser det ikke, siger han.