Googles nye teknologi vil erobre verden – og du kan ikke undgå det, siger ekspert
Googles nye teknologi kommer med en pris, lyder påmindelsen fra digital ekspert Nathalie Larsen.
Når du i fremtiden skal skrive en opsigelse til din chef eller planlægge din fødselsdag, kan det meget vel være, at du vil bruge Googles nye chatbot ’Bard’, der er bygget op om kunstig intelligens.
’Bard’ er nemlig lige på trapperne, og den kan revolutionere vores hverdag, vurderer tech-ekspert David Guldager.
Faktisk er han ikke i tvivl:
- Det er på højde med, da den første iPhone blev lanceret. Telefonen er blevet en del af os, og det her bliver også en del af vores arbejde, siger David Guldager i ’Go’ morgen Danmark’.
I modsætning til Googles velkendte søgetjeneste kan ’Bard’ komme med mere nuancerede skriftlige svar, end hvis man eksempelvis googler, hvem der er Perus præsident.
Og så kan ’Bard’ komme med forslag til både udklædning, pynt, musik og selskabslege, hvis man står og skal holde en pirattemafest, forklarer David Guldager og tilføjer:
- Der er ingen tvivl om, at vi står på kanten til en omvæltning i forhold til den måde, vi bruger vores teknologi på i dag.
Chatbot skabte panik
Der var panik på landets uddannelsesinstitutioner i december, da chatbot’en ’ChatGPT’ blev lanceret af firmaet OpenAI.
’ChatGPT’ kan blandt andet kan skrive danskstile og løse komplicerede ligninger, og det fik flere uddannelsessteder til at gøre brugen af chatbot’en ulovlig i eksamenssammenhæng.
Nogle var skræmte over robotten, og andre tænkte, at de aldrig ville komme til at bruge en chatbot i deres hverdag.
Men David Guldager er overbevist om, at ’Bard’ vil blive en integreret del af vores hverdag i fremtiden.
For i modsætning til ’ChatGPT’, der bygger på et afgrænset datasæt og har faktuelle usikkerheder, er ’Bard’ forbundet til internettet. Det gør, at den kan svare på flere ting og konstant er opdateret, lyder det.
- ’ChatGPT’ går ikke på internettet. Den har trukket alt data fra internettet op til 2021, så du kan ikke søge på, hvad der sker i morgen, eller hvilken film, der går i aften, siger han.
Fejl kostede over 690 milliarder kroner
Googles nye skud på stammen er dog ikke perfekt.
Det viste en en kort reklamevideo, der blev lagt ud onsdag. I reklamen, der blev lagt ud på Twitter, blev Bard ifølge Ritzau spurgt om, hvad den kunne fortælle en niårig om opdagelser fra James Webb-rumteleskopet.
Fejlagtigt svarede Googles chatbot, at teleskopet var det første til at tage billeder af en planet uden for Jordens solsystem, hvilket astronomer og flere andre hurtigt påpegede var forkert.
Efterfølgende faldt aktierne i Googles moderselskab Alphabet med mere end syv procent, svarende til omkring 690 millarder kroner, skriver nyhedsbureauet og The Guardian.
De kommer med en pris
Nathalie Larsen, der er digital chef ved ‘Lead Agency’, tror ligesom David Guldager, at chatbots bliver en del af mange menneskers hverdag i fremtiden, ligesom vi tidligere har taget tjenester som Google Maps til os.
Det kan være alt fra udkast til oplæg i virksomheder eller automatiserede opgaver i sundhedssektoren, spår hun.
Men den kunstige intelligens kommer ikke til at gøre mennesker overflødige.
- Robotten er lavet af data fra vores fortid, så den ved kun det, mennesker allerede har fundet ud af. Mennesker skulle gerne tænke ud over vores fortid, lyder det.
Ligesom Dataetisk råd, der onsdag udkom med en rapport om emnet, peger Nathalie Larsen dog også på, at chatbots ikke er fejlfri.
Og de kommer med en pris.
Den kopierer eksempelvis kønsstereotyper, og så skal man være opmærksom på, at man betaler med sin data, når man bruger chatbots, forklarer hun.
- For at den kan blive personlig, skal den vide en masse om en, siger Nathalie Larsen.
Prøv robotten selv
Google har endnu ikke givet datoen for, hvornår ’Bard’ bliver endeligt lanceret, men det er inden for et par uger, fastslår David Guldager og fortsætter:
- Der er stensikkert mange, der sidder derude og tænker: ”Jeg har da godt hørt om ’ChatGPT’, men det er ikke for mig”.
Men tech-eksperten opfordrer folk til at prøve eksempelvis ’ChatGPT’.
- Faktisk er det ikke så skræmmende, og måske kan det hjælpe med dit arbejde. Du kan måske få mere inspiration eller nogle andre synspunkter, end du selv havde, slutter han.
Se hele interviewet med David Guldager i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY