Chatrobot tog verden med storm – nu tager Aarhus Universitet konsekvensen
Også i New York er man gået til kamp mod chatrobotten ChatGPT, der i december var på alles læber.
Der var nærmest ingen grænser for benovelsen over chatrobotten ChatGPT, da den i december lagde internettet ned med sine svar på alt fra svære matematiske ligninger til filosofiske spørgsmål.
Men robotten, der er bygget på kunstig intelligens, gav også hurtigt bekymringer om, at studerende kunne få den veludviklede maskine til at lave deres skoleopgaver. Og nu tager Aarhus Universitet konsekvensen.
Fra nu af er det nemlig officielt ikke tilladt at bruge chatrobotten til eksamen.
- Det er et krav, at de studerende løser deres opgaver selvstændigt og individuelt. Det gør man ikke, hvis man benytter en chatrobot, siger Anna Bak Maigaard, der er vicedirektør for uddannelse på Aarhus Universitet, til TV 2.
Genlyd verden over
Vicedirektøren understreger, at det aldrig har været tilladt at bruge chatrobotter og kunstig intelligens til eksamensopgaver på Aarhus Universitet. Men ChatGPT har gjort det nødvendigt at indskærpe reglerne.
Både fordi chatrobotten pludselig kom på alles læber, og fordi studerende og undervisere på universitetet har spurgt, om de måtte bruge teknikken, der bygger på kunstig intelligens.
- ChatGPT har jo givet genlyd i uddannelsessystemer verden over. Det udfordrer uddannelser på alle niveauer – både til eksamen og i undervisningen, siger Anna Bak Maigaard.
Og det er da heller ikke kun i Danmark, at chatrobottens indtog har fået uddannelsesinstitutioner på barrikaderne.
I USA’s folkerigeste by blev der i denne uge taget et stort skridt.
Ingen adgang i New York
I New York kan lærere og elever på storbyens offentlige skoler – både grundskoler og gymnasieniveau - nu slet ikke tilgå den populære chatrobot længere.
Byens uddannelsesmyndighed har simpelthen blokeret adgangen på skolernes enheder og netværk, skrev mediet Chalkbeat New York, der fokuserer på nyheder i byens skolevæsen, tirsdag.
Forklaringen lyder blandt andet, at det skyldes bekymringer om "negative indvirkninger på elevernes læring".
- Selvom værktøjet muligvis kan give hurtige og nemme svar på spørgsmål, opbygger det ikke kritisk tænkning og problemløsningsevner, som er afgørende for akademisk og livslang succes, siger Jenna Lyle, der er talsperson for New Yorks uddannelsesafdelingen, til Chalkbeat New York.
Løser ligninger og skriver temasange
ChatGPT kan løse avancerede ligninger og bestå universitetseksaminer.
Den kan også levere en original temasang eller skrive en fødselsdagshilsen til din mor.
Men trods dens imponerende spændvidde og kompetencer, mener Adam Stevens, der er en erfaren historielærer på highschools i New York, at den formente adgang er forkert beslutning.
- Folk sagde det samme om Google for 15 eller 20 år siden, da eleverne kunne 'finde svar online', siger han til Chalkbeat New York.
Også herhjemme advarer Per Nikolai Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, mod at blive forskrækket over chatrobotten.
Da ChatGPT kom frem, var han med egne ord målløs, og i et Linkedin-opslag delte han sine betragtninger.
- Chatrobotten ChatGPT fra OpenAI kan besvare en universitetseksamen lige så godt som en gennemsnitlig studerende! Det er ret vildt, men jeg har lige testet det, skrev han blandt andet og blev belønnet med hundredvis af kommentarer og flere end 1000 likes.
ChatGPT ind i undervisningen
Men i stedet for at blive bekymret for eventuel snyd planlægger han i stedet at bruge robotten aktivt i sin undervisning. Han nævner, at det eksempelvis kunne foregå ved, at han stiller eleverne en opgave om at forklare et teoretisk begreb.
- I fællesskab kan vi så bede ChatGPT om det samme og i fællesskab forholde os til, om det er korrekt, hvordan det bliver bedre eller mere akademisk.
Han mener også, det kunne give en god øvelse af lade de studerende undersøge, om de kan finde frem til, hvor chatrobotten har hentet sin viden fra.
- Det svarer jo til, at vi lytter til en eller anden tilfældig persons vås, som vi så skal diskutere rigtigheden af. Nu har vi så bare en fælles platform til det. Det er en nem måde at få noget kød på undervisningen, siger Per Nikolai Bukh.
Forhastede løsninger?
Spørger man Anna Bak Maigaard, vicedirektøren fra Aarhus Universitet, er det da også for tidligt at konkludere endeligt på ChatGPT’s muligheder og begrænsninger.
- Der ligger nogle meget store drøftelser foran os, og vi skal blive klogere på, hvad teknologien kan, og hvordan den udfordrer os. Vi skal også have en dialog med de andre danske universiteter, siger hun.
Kan man sige, der er tale om en form for teknologiforskrækkelse, når I blot forbyder ChatGPT?
- Lige nu understreger vi, at man ikke må bruge det til eksamen. For det er jo snyd i en situation, hvor vi kontrollerer de studerendes individuelle niveau. Men vi er meget optagede af ikke at lave forhastede løsninger, og derfor skal vi eksempelvis også drøfte, hvad vi gør i undervisningssammenhæng, siger hun.
TV 2 har henvendt sig til en række af landets største universiteter for at spørge om deres praksis på området, men ingen er vendt tilbage inden deadline.