Tech

Tiktok vokser eksplosivt, mens konkurrenterne er i problemer – kan succesen fortsætte?

Videoplatformen oplever eksplosiv vækst, mens andre sociale medier skærer ned. Men appen går usikker fremtid i møde, mener ekspert.

Mens Meta meddelte 9. november, at de ville fyre 11.000 medarbejdere, og Elon Musk fyrede halvdelen af alle ansatte, da han overtog Twitter, er der et andet socialt medie, der fortsat vokser i størrelse.

Nemlig Tiktok, som planlægger at ansætte op imod 1000 flere softwareingeniører alene i USA, skriver mediet The Information.

Og ifølge mediet kan den udvikling være med til at vise os, at Tiktok er det eneste af de største sociale medier, der er i vækst, og at videoplatformen er ved at cementere sin stjernestatus på amerikansk jord.

En usikker fremtid

Ifølge The New York Times er appen den mest downloadede app i aldersgruppen 18-24 – en målgruppe, der i stigende grad anvender appen som søgemaskine frem for Google.

Brugere spenderer ifølge mediet i gennemsnit 96 minutter om dagen på appen, hvilket er næsten det dobbelte af den gennemsnitlige tid brugt på Instagram. Ifølge The Guardian vil mediet inden årets udgang overhale Youtube som det sociale medie, brugerne bruger allermest tid på. Appen oplever desuden en voldsom vækst i salget af reklamer – hvor den dog stadig er en lille spiller i forhold til Meta.

Der findes nærmest ingen app, der er så invasiv

Peter Christian Bech-Nielsen, Radar

Men mens Tiktok vokser eksplosivt, stiger presset også på selskabet.

Det forklarer chefredaktøren på techmediet Radar, Peter Christian Bech-Nielsen. Han vurderer, at Tiktok går en usikker fremtid i møde. Og det er der en række grunde til.

En yderst effektiv algoritme

Ifølge Peter Christian Bech-Nielsen er årsagen til Tiktoks eksplosive vækst faktisk den samme årsag til, at Tiktok er under pres.

Nemlig dens yderst effektive algoritme og indholdsmoderation, der sørger for, at brugerne bliver længere og længere på appen.

I sammenligning med eksempelvis Facebook er Tiktoks algoritme bedre til at få brugerne til at bruge mest muligt tid på appen og ikke til at opnå mest muligt brugerengagement.

- Deres algoritme og den rene brugeroplevelse har gjort, at de har kunnet tilføje og fastholde brugere på et helt vildt niveau igennem lang tid efterhånden. Men der findes nærmest ingen app, der er så invasiv, og som tapper mere fra din telefon. Og det er jo i virkeligheden alarmerende, at den er så effektiv, som den er, siger Peter Christian Bech-Nielsen.

Når han kalder appen invasiv skyldes det blandt andet, at appen dokumenteret samler data fra blandt andet søge- og browserhistorik og såkaldt keystroke logging, som er registrering af alt input fra tastaturet.

Noget, der har fået kommissær for det amerikanske Federal Communications Commission (FCC) Brendan Carr til at anbefale at forbyde Tiktok i USA.

Men én ting er, hvor meget data appen samler. Noget andet er, hvor dataen ender.

Kigger kineserne med?

I USA er der nemlig flere myndigheder, der advarer mod, at de enorme mængder data kommer i hænde på det kommunistiske styre i Kina. Udover FCC har også FBI-direktør Christopher Wray advaret mod risici forbundet med brug af Tiktok.

- Det kinesiske styre kan bruge den (Tiktok, red.) til at styre dataindsamling om millioner af brugere, at styre anbefalinger gennem algoritmen, hvilket kan bruges til påvirkning, eller til at kontrollere software på millioner af devices, hvilket giver mulighed for at kompromittere personlige devices, sagde Wray 15. november i Repræsentanternes Hus.

Internationale medier som Buzzfeed og Forbes har dokumenteret flere tilfælde, hvor brugerdata fra appen er blevet set af Tiktoks moderselskab Bytedance i Kina – på trods af, at selskabet tidligere har lovet brugerne det modsatte.

- Alt bliver kigget på i Kina, sagde en kilde til Buzzfeed om de massive mængder data, appen samler om brugerne.

Der er rimeligt meget modvind på vej

Peter Christian Bech-Nielsen, Radar

Ifølge Peter Christian Bech-Nielsen er det særligt den kradse kritik fra de amerikanske myndigheder, der giver anledning til at så tvivl om Tiktoks fremtid.

- Når så stærke stemmer som FCC og FBI begge kritiserer Tiktok, kan man regne ud, at der er rimeligt meget modvind på vej, siger Peter Christian Bech-Nielsen.

Samtalen om, hvad de sociale medier er, og hvilken indflydelse de skal have, er i gang og vil kun tage til

Peter Christian Bech-Nielsen, Radar

Lovgivning vil spænde ben

Peter Christian Bech-Nielsen forudser desuden, at det er en stakket frist for Tiktok, inden de begynder at løbe ind i problemer med særligt europæisk lovgivning.

- Jeg tror, at der vil komme GDPR-sager om Tiktok i den nærmeste fremtid, og jeg tror, at problemerne bliver større, når EU-forordning om digitale tjenester træder i kraft (1. januar 2024, red.) med en række beskyttelser af forbrugere, siger Peter Christian Bech-Nielsen.

Han kan også se en fremtid for sig, hvor Tiktok bliver tvunget til at sælge den amerikanske gren af selskabet til en amerikansk ejerkreds.

Men en stor ændring vil i fremtiden også komme fra brugerne selv, mener Peter Christian Bech-Nielsen.

- De fleste brugere er efterhånden kritiske over for, hvor meget de ønsker at bruge de her medier, og hvilken rolle de skal have lov at spille. Samtalen om, hvad de sociale medier er, og hvilken indflydelse de skal have, er i gang og vil kun tage til.