Blåt flueben til otte dollars endte med at koste virksomhed millarder

Twitters nye ejer, Elon Musk, vil genindføre muligheden for at købe sig til en verificeret profil. Funktionen har ellers skabt store problemer.

Rigmanden Elon Musks overtagelse af Twitter har skabt store problemer for en række børsnoterede virksomheder.

Musk har nemlig indført, at man kan købe sig til at få en verificeret profil.

I sidste uge måtte flere virksomheder desperat se til, mens falske konti udgav sig for at være virksomhederne på Twitter.

Personerne bag de falske konti havde altså kunnet købe sig til det blå flueben ved at betale de otte dollars om måneden svarende til 60 danske kroner.

- Verificeringen åbnede for, at folk kunne få det uden nogen form for kontrol, og det førte til massivt misbrug, siger Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier.

Faktisk skabte funktionen så store problemer, at Twitter fredag satte funktionen på pause. Men søndag aften lød meldingen så fra Musk, at han ville genindføre muligheden for at tilkøbe verificeringsmærket.

Fik misbrugt identitet

I sidste uge var det blandt andet våbenproducenten Lockheed Martin, som blev udsat for svindlen. Virksomheden tabte syv milliarder dollars på børsen, efter at nogle tweetede, at producenten ville indstille leverancen af udstyr til Saudi Arabien og Israel, hvis landene ikke rettede op på menneskerettighederne.

Og fredag var det medicinalvirksomheden Eli Lillys tur til at få overtaget og misbrugt sin identitet. En profil på Twitter udgav sig for at være Eli Lilly, som nu ville tilbyde gratis insulin. Det fik medicinalvirksomheden Novo Nordisks aktie til at falde med over 4 procent.

Flere annoncører har allerede trukket sig, fordi de lige vil se, om det er en platform, man har lyst til at være på

Astrid Haug, selvstændig rådgiver og ekspert i sociale medier.

Astrid Haug peger på, at beslutningen om, at man fremover skulle købe sig til det blå flueben, blev indført ekstremt hurtigt uden at teste det inden. Det ser hun som tegn på, at hovedfokus har været indtjening.

- Elon Musk har desperat brug for at tjene penge med Twitter. Han overtog en halvsløv forretning, og han kunne se, at mærkatet var noget, folk satte pris på, siger hun.

Ingen tillid til systemet

Hun vurderer, at det kan få store konsekvenser, hvis mærkatet misbruges til at udgive sig for at være myndigheder som eksempelvis politi eller politikere.

Muligheden for at købe sig til verificering har ophævet hele værdien i funktionen, mener hun, fordi brugerne kan være i tvivl om, hvorvidt folk har opnået det efter de gamle eller nye regler.

- Vi har måttet lære, at vi ikke kan regne med de her konti, selvom der står verificeret på Twitter, så på den måde har det skadet mere, end det har gavnet, siger hun.

Men selvom ønsket fra Musks side var at tjene flere penge, så peger eksperten på, at det kan have modsatte effekt. Sandsynligvis har det skadet Twitters troværdighed, så færre måske har lyst til at bruge platformen.

- Det er ikke et særlig rart sted for virksomheder at være. Flere annoncører har allerede trukket sig, fordi de lige vil se, om det er en platform, man har lyst til at være på, siger hun.

Stor usikkerhed

Astrid Haug peger på, at der lige nu på flere punkter er stor usikkerhed om fremtidens Twitter. Elon Musk selv har lagt op til, at der skal ske store ændringer på platformen og sagt, at han vil bruge platformen til at teste en masse af.

Selvom Musk nu alligevel vil genindføre, at man kan købe sig til fluebenet, tror Astrid Haug dog stadig, at han vil være nødt til at gøre det i en anden form. Eksempelvis kunne hun forestille sig, at der kunne blive lavet en betalings- og en gratisudgave af Twitter.

Én ting er dog sikkert, siger hun.

- Den troværdighed, som platformen har – og har haft – med at være et troværdigt sted at holde øje med nyheder, har han sat over styr.