Folketingsvalg 2022

Politikere fører valgkamp med underholdende videoer

Flere politikere rykker ind på Tiktok, og ifølge ekspert vil vi se det blive brugt under valgkampen.

Det konservative folketingskandidat Mai Mercardo kommer søvnigt valsende iført pyjamas.

Hurtigt skifter billedet til teksten "Why aren't you in uniform", og kort tid efter ser man den konservative politiker komme dansende – nu iført sit kampagnetøj.

Hun er en af de seneste politikere, der i kølvandet på valgudskrivelsen har oprettet en bruger på det sociale medie Tiktok. Her deler flere politikere korte videoer, der blander politiske budskaber med underholdning.

Alt, hvad vi lægger op, har et politisk fokus, det er bare politik på en anden måde

Rosa Lund, Enhedslisten

Og ifølge Timme Bisgaard Munk, der er ph.d. i sociale medier og chefredaktør på kommunikationsforum.dk, er politikernes små korte videoer noget, vi vil se meget til.

- Hvor det tidligere var politikerselfien, er det uden tvivl det her shortvideo (kort video, red.) format, der kommer til at tegne valgkampen, siger han.

Et selvironisk medie

Mai Mercado fortæller, at hun bruger mediet til at nå en anden målgruppe, end hun kan på mere traditionelle medier som Instagram og Facebook. Ifølge hende får hun langt flere interaktioner og kommentarer fra folk på netop Tiktok.

- Nogle af de ting, som jeg før lavede på Instagram, laver jeg på Tiktok i stedet, fordi det giver bedre mening. Tiktok er mere spas og løjer, hvor Instagram mere er billeder og videosekvenser, siger Mai Mercado.

Hun fortæller, at hun finder nogle såkaldte trends på Tiktok – altså ting, der spreder sig og bliver lavet meget på mediet – som hun efterligner, men gerne i en politisk kontekst.

Mai Mercado er langt fra den eneste politiker, som har kastet sig over det sociale medie.

Radikale Venstre, Frie Grønne, Nye Borgerlige og en række ungdomspartier er også på Tiktok, og det samme er tilfældet for en række nuværende folketingspolitikere. Det gælder blandt andet Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, der har 15.600 følgere på mediet.

Ifølge Timme Bisgaard Munk skal årsagen til Vanopslaghs succes blandt andet findes i, at han har skabt et ungdommeligt og selvironisk udtryk, som også går igen i partiets andre valgkampagner. Netop selvironi og en mere underholdene tone er karakteristisk for den kommunikation, der ses på Tiktok, siger han.

- Det er en måde at præsentere sig som selvironisk og underholdende. Det er helt modsat Mette Frederiksen, som prøver at blive statsminister på at være meget patosfyldt og selvhøjtidelig som statsminister, siger Timme Bisgaard Munk.

Liberal Alliances kampagnevideo her delt på Tiktok. Video: Liberal Alliance Video: Laura Kongsmark Schuldt

Selvom der også kan være mange brugere på Tiktok, som ikke har stemmeret, skal man ikke underkende videoernes værdi, siger han.

For det handler ikke kun om at være til stede på Tiktok, men om at forstå, hvad de korte videoer kan – også på andre sociale medier.

- Det er et ungt medie, og som politiker får man en mulighed for at fremstå moderne og nytænkende ved at bruge de medier før alle de andre, forklarer han.

Besøger man Alex Vanopslaghs profil kan man finde en video med teksten "Jeg vil gerne have en borgerlig statsminister, hvem skal jeg stemme på?'". Video: Laura Kongsmark Schuldt

Ligner mere standup end politik

Timme Bisgaard Munk mener, at mediet egner sig særlig godt til ideologiske partier med et klart budskab.

Som eksempel fremhæver han en video fra Enhedslistens Rosa Lund, der italesætter debatten om kebab, eller en video fra Vanopslagh med teksten "Hold nallerne fra andre folks penge".

Der er masser underholdning, men det er jo med et politisk twist

Mai Mercado, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti

Ifølge Timme Bisgaard Munk kan videoerne dog hurtigt risikere at blive opfattet som useriøse af vælgerne, fordi det ender med at ligne standup snarere end politisk kommunikation.

- Det er en af faldgruberne, at mediet fylder for meget og kommer til at gøre det til ren underholdning. Der kan gå for lidt politik og ren Tiktok i den, siger han.

Chefredaktøren påpeger dog, at der kan rejses samme kritik af andre medier.

Politiker for Enhedslisten Rosa Lund og Alex Vanopslagh har på Tiktok lavet mange videoer sammen, hvor de bruger særlige greb fra Tiktok, hvor de sender såkaldte "shoutouts" såvel som stikpiller til hinanden. Video her fra Enhedslistens folketingskandidat Rosa Lund (Ø). Video: Laura Kongsmark Schuldt

Politiker for Enhedslisten Rosa Lund og Liberal Alliances Alex Vanopslagh har på Tiktok lavet mange videoer sammen. Her bruger de særlige greb fra Tiktok, hvor de sender såkaldte shoutouts såvel som stikpiller til hinanden.

Videoerne hitter blandt unge og en af deres fælles videoer er blevet set af 119.000.

Rosa Lund fortæller, at det er for at vise, at man godt kan være politisk uenige, men også have det sjovt. Derudover handler det om at nå en anden målgruppe, siger politikeren, der har haft en profil siden januar i år.

- Det er en anden måde end den traditionelle, hvor man skriver et læserbrev eller stiller op til interview. Man kan komme ud på en måde, der er anderledes og sjovere.

Bliver det ikke hurtigt meget underholdning og ikke så meget politik?

- Jeg synes faktisk, at det er meget politik. Alt, hvad vi lægger op, har et politisk fokus. Det er bare politik på en anden måde. Hvis jeg lagde noget op, hvor jeg bare stod og dansede, ville det være noget andet, siger Rosa Lund.

Heller ikke Mai Mercado er bekymret for, at det bliver for useriøst. Hun understreger, at hun primært bare laver det, som hun har lyst til at dele.

- Der er masser underholdning, men det er jo med et politisk twist. Det er jo et andet medie end eksempelvis Facebook med lange opslag og forklaringer. Men jeg forsøger at have noget med politik med, siger hun.