Tech

Verdens rigeste mand køber Twitter - hvad er historien bag platformen?

Et flys nødlanding på Hudson-floden i New York er flere gange blevet beskrevet som et af Twitters gennembrud.

Hvis man har fulgt med i medierne de seneste par uger, er man formentlig stødt på historier om det sociale medie Twitter.

I midten af april annoncerede Tesla-stifter og verdens rigeste mand Elon Musk, at han ønskede at købe Twitter, og mandag meddelte selskabet bag platformen, at Musk nu køber det.

Herhjemme bliver mediet i høj grad brugt af journalister, politikere, debattører og andre meningsdannere. Men hvad er Twitter egentlig for en størrelse, og hvad er det særlige ved det sociale medie?

Indbød til hurtige opslag og diskussioner

Platformen blev stiftet i 2006 af blandt andre den amerikanske forretningsmand og softwareudvikler Jack Dorsey.

- Twitter begyndte som et lillebitte værktøj, der var tiltænkt, at man skulle have en effektiv måde at sende en sms til mange mennesker. Men i begyndelsen var der ikke rigtig nogen, som vidste, hvad man skulle bruge det til.

Det siger Kaare Sørensen, der er redaktør på Zetland og har fulgt tæt med i udviklingen af Twitter og sociale medier.

Da platformen blev grundlagt, kunne brugerne maksimalt skrive 140 tegn i et opslag, og begrænsningen betød, at Twitter blev et sted, hvor man skrev hurtige opslag, og et sted, der indbød til diskussioner.

Twitter er blevet ret vigtig infrastruktur for politik, nyheder og medier

Kaare Sørensen, redaktør på Zetland

Modsat eksempelvis Facebook var Twitter åbent for alle, og selvom man ikke selv havde en profil, kunne man stadig følge med i andre brugeres opslag.

- Twitter blev den her åbne protokol for dialog på tværs af mennesker, der ikke kendte hinanden, men var optaget af de samme emner, lyder beskrivelsen fra Natasha Friis Saxberg, som er administrerende direktør i IT-Branchen og har skrevet en bog om Twitter.

Gennembruddet

Kaare Sørensen arbejdede i 2009 som korrespondent i New York og kunne derfor følge med, da et Airbus 320-fly fra US Airways måtte nødlande på Hudson-floden i byen samme år.

Mange minutter før de etablerede medier kunne berette om nødlandingen, delte nødhjælpsarbejderen Janis Krums et historisk billede på Twitter, som viser evakuerede passagerer balancere på det nødlandede fly.

Det er flere gange blevet beskrevet som et af Twitters gennembrud.

- Den følelse, der var dengang ved at være på Twitter, var helt vild, fordi man var 15-20 minutter foran alle mulige andre nyhedskilder. Hastigheden på det tidspunkt var simpelthen ikke særlig høj, fortæller Kaare Sørensen.

Natasha Friis Saxberg mener, at Twitter har haft flere gennembrud, blandt andet også under Det Arabiske Forår.

Her brugte især ungdommen i Iran Twitter til at gøre omverdenen opmærksom på de omstændigheder, som de levede under.

- Twitter har været brugt som en nødbremse for samfund, der har kæmpet for demokrati og ytringsfrihed. Det har været en interessant aktivistisk platform og en magtfaktor i forhold til despoter og diktatorer, siger hun.

Trump og Twitter

Desuden blev Twitter en central del af amerikansk politik, da den tidligere præsident Donald Trump brugte platformen til at diktere en stor del af mediedagsordenen.

- Efter Trump røg af, blev Twitter mindre talk of the town, siger Astrid Haug, digital rådgiver og direktør i Astrid Haug Bureau.

Hun henviser til, at Trump efter stormen på Kongressen sidste år blev udelukket permanent fra Twitter for at opildne til vold.

- Men med krigen i Ukraine har vi fået en påmindelse om, at det netop er, når der sker store verdensbegivenheder, at Twitter virkelig kan noget.

Kaare Sørensen forklarer, at Twitter er "enormt effektivt" for folk, der vil tale deres sag, og at platformen er afgørende for at skabe politik, uanset om den bruges af flere end 100 millioner mennesker, eller om den bare bruges af top-eliten.

- Twitter er blevet ret vigtig infrastruktur for politik, nyheder og medier, også selvom der ikke er supermange, der bruger det. For de nyheder, der kommer ud på Twitter, ryger videre til TV2.DK, Zetland og så videre.

Har ikke ændret sig meget

I dag anslås platformen til at have omkring 200 millioner dagligt aktive brugere på verdensplan. Langt størstedelen af dem er amerikanere.

Til sammenligning havde Facebook i slutningen af 2021 knap to milliarder dagligt aktive brugere.

Udviklingen af selve produktet Twitter er dog sket i et begrænset omfang, mener Kaare Sørensen.

Det er blandt andet blevet muligt for brugerne at dele billeder og videoer og retweete (videredele) andres tweets. Desuden er de 140 tegn blevet fordoblet til 280.

- Men den grundlæggende funktion af Twitter er den samme, som den har været hele vejen.

Den betragtning er Astrid Haug enig i. Faktisk er det i hendes optik et af de sociale medier, der har ændret sig mindst, og hun fortæller, at det i Danmark er en platform, der hovedsageligt har været koncentreret om det politiske miljø.

- På den måde har det altid været lidt mere funky, samfundsorienteret, debatterende og politisk orienteret fremfor Facebook, som i højere grad har handlet om, hvordan man har det, og hvad man føler.

Hvilket Twitter vil vi se fremover?

Nu hedder ejeren af Twitter så Elon Musk. Musk har købt platformen for svimlende 44 milliarder dollars (305 milliarder danske kroner), og han har før givet udtryk for, at han ønsker at "sætte ytringsfriheden fri på Twitter."

Hvad kommer det til at betyde for det sociale medie?

Ret meget, hvis man spørger Kaare Sørensen.

Han zoomer ind på to store områder, hvor han mener, vi vil se en ændring med Elon Musk bag roret.

- For det første vil vi komme til at se, hvad Musk præcis mener, når han siger, at han vil have fuld ytringsfrihed. Vil vi se Donald Trump komme tilbage? Hvor sætter Musk grænsen for opfordringer til terror, vold og deling af pornografiske billeder?

Desuden mener Kaare Sørensen, at vi vil se produktet Twitter forandre sig.

Det kan eksempelvis ske ved, at platformen bliver et betalingsværktøj, og at brugerne kan koble platformen på deres bitcoin-samling, hvis de ejer en sådan.