Tech

Metaverset er techgiganternes vådeste drøm – men problemerne står i kø, siger eksperter

Jagten på metaverset handler om dig og dine data – og om hvad, der bliver den næste smartphone.

Metavers. Et ord, der i de flestes ører ikke umiddelbart giver mening i sig selv.

Alligevel er det et ord, du sandsynligvis har hørt på det seneste.

Metaverset er nemlig på læberne hos verdens største tech- og gaminggiganter, som øjensynligt er blevet enige om, at metaverset bliver the next big thing.

Mest toneangivende er måske Facebook-grundlæggeren Mark Zuckerberg, der med store armbevægelser annoncerede, at man ville ansætte 10.000 medarbejdere til at bygge metaverset, og som i samme omgang omdøbte sit selskab til Meta.

Hans ønske var, at Facebook – nu altså Meta – ikke skulle ses som et social medie-selskab, men som et metaversselskab.

Også Microsoft har lanceret et metavers, der lover “ægte tilstedeværelse i ethvert digitalt rum”.

Filmselskabet Disney har ligeledes annonceret et metavers, der giver filmgiganten mulighed for at tilbyde brugere “grænseløs storytelling”.

Flere store spillere på gamingmarkedet som Niantic, der står bag 'Pokemon Go' og Epic Games, der står bag 'Fortnite', taler også om metaverset. Og flere af verdens største popmusikere som Ariana Grande, Justin Bieber, The Weeknd og Travis Scott er allerede begyndt af afholde virtuelle koncerter.

Hvad betyder metavers?

Metavers er et flygtigt begreb, men bliver beskrevet som en virtuel verden i 3D, som tilgås via augmented reality (AR) eller virtual reality (VR). Det bliver også kaldt "det legemliggjorte internet".

I stedet for at se på metaverset som en helt ny teknologi, kan begrebet anvendes om en ny måde for mennesker at interagere med internettet - fysisk i stedet for gennem en skærm.

Metaverset vil blandt andet kunne bruges til socialisering, gaming og kulturoplevelser som koncerter. 

Ordet metavers stammer fra science fiction-romanen 'Snow Crash' fra 1992 af Neal Stephenson. I hans bog er metaverset et virtuelt sted, hvor mennesker flygter hen for at undgå en dystopisk virkelighed.

Kilder: The Verge, The Atlantic

Men hvorfor er det flyvske metavers blevet det helt store fixpunkt for verdens techgiganter?

Det handler blandt andet om dine data, det mættede marked for sociale medier og branchens higen efter at finde det stykke teknologi, der skal erstatte smartphonen.

TV 2 har spurgt tre eksperter, hvorfor metaverset er blevet så hypet.

Dine værdifulde data

Tilbage i 2017 skrev det anerkendte magasin The Economist, at verdens mest værdifulde ressource ikke længere er olie, men derimod data.

Den dataindsamling, vi har i dag, vil virke helt uskyldig ved siden af metaverset

Astrid Haug

Og netop data er også en central grund til, at techgiganterne gerne ser, at vi alle tager brillerne på og kommer med ind i metaverset.

- Den dataindsamling, vi har i dag, vil virke helt uskyldig ved siden af metaverset, der giver helt ufattelige muligheder for at indsamle data.

Sådan lyder vurderingen fra ekspert i sociale medier Astrid Haug, som tilføjer:

- Hvis det bliver så altomfavnende, som de lover, vil det give mulighed for at samle data om dine krops- og øjenbevægelser, puls og humør læst ud fra ansigtsudtrykket, siger Astrid Haug.

Pernille Tranberg, der er medstifter af tænketanken Data Ethics, mener ligeledes, at data er en hel central faktor, når det kommer til metaverset.

- Facebook og andre har set i kortene, at der er regulering på vej, og at det derfor er begrænset, hvor mange penge de i fremtiden kan tjene på den måde, vi høster data på i dag, siger Pernille Tranberg.

Mark Zuckerberg præsenterede sin vision for metaverset i denne video på Facebook.

Sociale medier er færdigudviklede

Morten Bay har en ph.d fra UCLA i digitale medier, og er ved at skrive en bog om, hvordan augmented reality kan påvirke vores virkelighedsopfattelse.

Han forklarer, at en anden årsag til, at metaverset bliver den næste, er, at det i dag er begrænset, hvor meget mere, sociale medier på smartphones kan videreudvikle sig.

Derfor er særligt Meta, der ejer blandt andet Facebook og Instagram, interesserede. For med nyere skud på stammen af sociale medier som kinesiske TikTok er markedet ved at være mættet.

- Der er snart ingen nye steder at gå hen for de sociale medier. Med mindre man begynder at arbejde med et nyt visuelt interface, hvor vi kan integrere de sociale medier ind i den virkelighed, vi ser foran os, siger Morten Bay.

Astrid Haug er enig i den analyse:

- Efter godt 15 år med Facebook og Instagram ser de nu mod den næste bølge, og den er ikke længere centreret om smartphonen, siger Astrid Haug.

Hvad bliver den næste smartphone?

Før smartphonen for alvor slog igennem, var det svært at forestille sig, at man skulle være interesseret i konstant at gå rundt med en computer i lommen.

Nu er det svært at forestille sig andet. Men der kommer en tid efter smartphonen. Og for techgiganterne handler meget af kampen om at være med til at definere, hvad der skal komme efter den håndholdte skærm.

- Lige nu er smartphonen det helt altafgørende stykke teknologi. Men det marked er også ved at være mættet, og nu handler det om at finde den næste altdominerende platform som alting kan foregå på – særligt dataindsamling, siger Morten Bay.

Ifølge Astrid Haug spiller devicet – det stykke hardware, vi skal opleve metaverset igennem – en stor rolle. Særligt for Meta, der ejer virksomheden Oculus, som producerer VR-headsets, og som er ved at bygge VR-platformen Horizon.

- Mark Zuckerberg ved godt, at det er centralt for at vinde, at man har både software og hardware. Og derfor vil han selvfølgelig gerne designe spillepladen for metaverset, siger hun.

De etiske problemer står i kø

Ifølge alle tre eksperter står de etiske problemer i kø, når man begynder at tale om metaverset og konsekvenserne af, at techgiganterne gerne ser os alle gå rundt med AR-briller og deltage i metaverset mere eller mindre hele tiden.

Flere techgiganter er allerede i dag under pres. Meta har været truet af såkaldte antitrust-sager i USA, og tidligere i år viste et et stort læk, at selskabet er vidende om en række grundlæggende problemer på Facebook og Instagram.

Astrid Haug mener, det derfor også rent strategisk er smart for techgiganterne at flytte snakken over på metaverset.

- Man kan jo tolke det lidt, som om de siger: “mens i går i gang med at regulere den gamle verden, går vi i gang med at skabe den nye verden herovre”.

Pernille Tranberg anser det for et af de største problemer med metaverset, at det giver mulighed for at samle meget følsom data.

- Biometriske data om vores krop og bevægelser er enormt følsomme. Vi har alle et ansigt, og det kan vi ikke slette, siger hun.

Ifølge Morten Bay er et af de største etiske dilemmaer, at AR-teknologi har potentialet til at ændre på menneskets virkelighedsopfattelse. I fremtiden kan det blive et reelt problem, at mennesker ikke kan skelne mellem fysisk virkelighed og AR, fortæller han

- Vi har set de sidste ti år, hvad misinformation kan gøre ved verden. Og nu taler vi pludselig ind i en virkelighed, hvor magtfulde aktører vil kunne påvirke vores allesammens virkelighedsopfattelse. Hvem har lov til det?, spørger Morten Bay.

Det er her om 10 år

Og lige så enige, de er om, at metaverset er problematisk, lige så enige er de om, at det kommer.

Morten Bays kvalificerede gæt på, hvornår metaverset vil være over os, er i 2030.

- Det vil blive kulminationen på en meget lang rejse mod tættere integration mellem menneske og computer, siger han.

Astrid Haug mener også, at metaverset er uundgåeligt.

- Idéen har eksisteret i techbranchen i årtier, og det bliver uden tvivl en digital revolution, når det kommer, siger hun.

Ifølge hende vil det egentlige metavers dog næppe ligne det, vi får beskrevet i dag.

- Den slags er ikke noget, selv de klogeste har haft ret meget held med at forudsige præcist.