Tech

Facebook dropper ansigtsgenkendelse på foto og video

En milliard folks "skabeloner" til ansigtsgenkendelse bliver slettet, når Facebook dropper omstridt system.

Det sociale medie Facebook vil stoppe med at anvende ansigtsgenkendelse til automatisk at identificere brugere på foto og video.

Det oplyser selskabet tirsdag.

Systemet kan automatisk finde frem til Facebook-brugere, som optræder på foto eller video på det sociale medie, og har længe været genstand for debat.

Flere har udtrykt bekymring for, om deres privatliv er blevet krænket. Der har også været gruppesøgsmål mod systemet.

- Vi mener, at det er passende

Senest til december vil det være rullet tilbage. Det oplyser Facebooks vicepræsident for kunstig intelligens, Jerome Pesenti, i et blogopslag.

- Myndigheder er stadig i gang med en proces med at skabe klare regler, som fastlægger rammerne for brugen, skriver Pesenti.

- Midt i denne fortsatte usikkerhed mener vi, at det er passende at begrænse brugen af ansigtsgenkendelse til enkelte formål.

Omkring en tredjedel af Facebooks brugere har slået ansigtsgenkendelse til.

Med fjernelsen af systemet vil cirka en milliard såkaldte "skabeloner" til ansigtsgenkendelse blive slettet. Det oplyser selskabet.

Facebook skiftede navn

Facebook har over en periode kæmpet med flere læk af interne dokumenter fra whistleblowere, som har forsøgt at kaste kritisk lys på det sociale medies rolle i samfundet.

Sidste uge blev det meddelt, at Facebooks moderselskab skifter navn og fremover skal hedde Meta.

Navneskiftet understreger det sociale medies ambition om at opbygge et såkaldt "metavers", som er en slags parallel virtuel verden.

Men eksperter mener også, at det har været et forsøg på at lægge de kritiske historier bag sig.

Tjenesterne Facebook, Instagram og WhatsApp beholder dog deres navne.