Internettets giganter vil udvikle metaunivers – og det bekymrer dansk fremtidsforsker

I fremtidens internet kan vi gå på arbejde og socialisere i en virtuel version af den fysiske verden. Velkommen til metaverset.

Et lilla stjerneskud slår ned for fødderne af dig, og frem springer en gigantisk udgave af rapperen Travis Scott. Musikken brager, mens han teleporterer sig til venstre og højre for øjnene af dig.

Sådan begyndte en koncert med den amerikanske rapper i det populære spil Fortnite. Det kan ses som en smagsprøve for, hvordan vores oplevelser i den fysiske verden kan overføres til den digitale verden.

Vi har i årevis hørt fortællinger om, hvordan vi i fremtiden kan leve i digitale verdener.

Men en udmelding fra Facebooks grundlægger og topchef, Mark Zuckerberg, får pludselig fremtiden til at føles mere nær.

Mulighederne er jo alt.

Esben Hardenberg, radiovært på P1-programmet ’Kortsluttet’

I et møde i juli delte han sit syn på, hvor techgiganten bevæger sig mod i fremtiden.

- I de kommende år forventer jeg, at folk vil skifte fra at se os som primært et socialt medie til at se os som en ’metavers’-virksomhed, siger han ifølge CNN.

Ifølge en række medier har Facebook næsten 10.000 ansatte til at arbejde på det, der måske en dag bliver til det såkaldte metavers.

Epic Games, der står bag Fortnite, har sat en milliard dollars af til at udvikle på et metavers. Microsoft har ligeledes sat kræfter af til det. Men hvad er det her metavers så, og hvorfor er de så interesserede i det?

En parallelverden i 3D

Metavers er et flygtigt begreb, men bliver i mange sammenhænge beskrevet som en parallel, virtuel verden i 3D. Det er et univers i den digitale verden, som vi blandt andet gennem virtual reality (virtuel virkelighed, red.) kan bevæge os rundt i, holde arbejdsmøder i og socialisere med vores venner i.

Zuckerberg forklarer det selv sådan her:

- Du kan se metaverset som et legemliggjort internet, hvor i stedet for bare at se på indholdet, så befinder du dig i indholdet. Du føler dig til stede med andre mennesker, som om du var et andet sted, siger han til mediet The Verge.

Han ser det altså som et sted, hvor du kan leve et liv i en helt anden verden som en virtuel udgave af dig selv – en såkaldt avatar. Fra din sofa kan du tage et par virtual reality-briller på, træde ind i den virtuelle verden og mødes med dine venner til en tur i en virtuel biograf, en fodboldkamp, et museumsbesøg eller noget helt fjerde.

Techanalytikeren Matthew Ball har i et blogindlæg gjort rede for, hvad han mener udgør et metavers.

Blandt de store techvirksomheder bliver der set mod metaverset med stor opmærksomhed, og mange investorer i Silicon Valley har pengepungen åben over for det, der måske kan blive fremtidens store digitale gennembrud.

Men vi er et stykke vej fra, at metaverset bliver en del af hverdagen for mennesker i al almindelighed.

"Det var totalt sløjt”

Esben Hardenberg, der er radiovært på P1-programmet ’Kortsluttet’, dykkede i 2019 ned i, hvad metaverset er, og hvad det rent faktisk kan bruges til.

Dengang imponerede det ikke.

- Det var totalt sløjt. Man kunne sagtens fornemme ambitionen, men det var enormt menneskefattigt. Vi lander i en ’hub’, en slags lufthavnsterminal, hvor man kan rejse til forskellige steder i den her virtuelle verden, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Teknisk virkede det en lille smule, men der var en masse problemer, grafikken var ikke overbevisende, og vores avatarer hakkede. Det var ikke en overbevisende oplevelse.

Det er skræmmende, hvis virksomheder som Facebook og Epic Games får lov til at diktere reglerne over metaverset.

Sofie Hvitved, rådgiver inden for medier og teknologi hos Instituttet for Fremtidsforskning

Teknologien brager frem

Siden dengang synes han ikke, at der er sket meget på indholdsdelen, men inden for teknologien bliver der løbet meget stærkt.

Teknologien inden for virtual reality er blevet bedre, og det samme gælder for ’augmentet reality’, som man kender fra spil som Pokemon Go.

Her kan du pege dit mobilkamera mod et sted i virkeligheden, og så dukker der gennem skærmen en pokemon op på det fysiske sted.

- Mulighederne er jo alt. Det er at mødes med folk, der har samme interesse som mig. Det er at bygge et virtuelt hus og udsmykke det med virtuel kunst, jeg har købt. Man kan spille spil og gå til koncerter. Men man kan også sidde ved siden af ens ven, der bor på den anden side af verden, lyder det fra Esben Hardenberg.

Men hvor der er muligheder, dukker udfordringer også op.

Hvem skal lave reglerne?

Sofie Hvitved er rådgiver inden for medier og teknologi hos Instituttet for Fremtidsforskning.

Hun forklarer, at vi ikke har set et reelt metavers endnu. Vi kan se fundamentet, hvad det måske kan blive til, i virtual- og augmentet reality. Men lige nu ved ingen, hvordan det konkret kommer til at se ud – heller ikke hos Facebook og co.

Så metaverset er ikke noget, der kommer ind i vores liv i den nærmeste fremtid, fortæller hun. Man skal i hvert fald se 5-10 år længere frem. Men der er perspektiver i metaverset, som hun allerede nu ser på med et varsomt blik.

- Hvem laver reglerne, hvem modererer samtalerne? Facebook har i forvejen svært ved at styre debatten, så hvem skal styre det derinde? Hvordan sikrer du, at der ikke bliver sagt noget dårligt derinde? Hvad hvis en gør noget i metaverset, som man ikke kan lide. Hvem skal være dommer over det?, siger hun til TV 2.

Det er en utroligt lang liste med dilemmaer inden for eksempelvis etik, økonomi og privatliv, som spiller ind i oprettelsen af det, som Zuckerberg kalder ”arvtageren til det mobile internet”.

Ingen ved, hvordan det bliver, men techgiganterne tager det seriøst, så vi skal også tage det seriøst.

Sofie Hvitved, rådgiver inden for medier og teknologi hos Instituttet for Fremtidsforskning

Vi skal tage det seriøst

Zuckerberg har udtalt, at metaverset ikke skal udvikles af én virksomhed, men i et partnerskab af andre virksomheder og udviklere.

Men når de her techgiganter allerede nu spiller så stor en rolle, skaber det bekymring hos Sofie Hvitved. For et metavers vil kræve enorme mængder data, og hvem skal råde over det?

- Det er skræmmende, hvis virksomheder som Facebook og Epic Games får lov til at diktere reglerne over metaverset.

Der følger også et økonomisk aspekt med. I spil som Fortnite kan man blandt andet købe tøj til sin avatar, og sådan kan det også blive i metaverset. Så kan der følge virtuelle butikker og reklamer med.

Virksomheder kan have interesse i vores forbrugsmønstre i metaverset, og forretninger kan subtilt påvirke os til at købe bestemte varer.

Metaverset er ikke over os endnu. Det er fortsat en udefinerbar ting i fremtiden. Men når Zuckerberg og co. har øjnene rettet mod det, så skal vi måske også holde øje.

- Ingen ved, hvordan det bliver, men techgiganterne tager det seriøst, så vi skal også tage det seriøst, siger Sofie Hvitved.