Tech

Skjult krise kan vare indtil 2023 – Og nu kan computere og smartphones blive dyrere

Krisen koster flere penge, end du kan forestille dig. Og snart kan den gøre det både sværere og dyrere for dig at købe en ny smartphone.

Det er givetvis den genstand, du har brugt allerflest gange uden at ænse dens eksistens.

Du bruger også en eller flere af dem lige nu.

Og verden mangler dem i en sådan grad, at nye biler er blevet dyrere og sværere at få fat i, at det er næsten umuligt at opstøve en PlayStation 5, og at flere danske virksomheder er hårdt ramte på indtjeningen.

Og snart kan du måske også få problemer med at få fingrene i en ny mobiltelefon eller en ny computer.

Det handler om mikrochips – hjernen i din telefon og alt andet avanceret elektronik, du benytter dig af. Og verden mangler dem i en grad, så flere ikke tøver med at kalde det en decideret krise.

Apple hamstrer

Chipkrisen har raseret i omtrent halvandet år, og som det ofte er med den slags, er det sjældent én ting alene, der ligger til grund.

TV 2 har tidligere talt med Jan Madsen, der er professor i computerbaserede systemer ved DTU, som fortrinsvist peger på tre årsager til manglen på mikrochips.

Først og fremmest ramte coronakrisen også chipproducenterne. Medarbejdere blev sendt hjem, og produktionen gik først i stå for derefter at køre i nedsat tempo i noget tid derefter.

Det faldt meget uheldigt sammen med, at mennesker i hele verden pludselig higede efter nye elektroniske apparater lige fra mobiltelefoner til fjernsyn og spillekonsoller.

Coronakrisen havde berøvet folk muligheden for at rejse, og i Danmark alene steg salget af elektronik i 2020 med 17 procent sammenlignet med året før.

Til sidst skyldes chipkrisen, at blandt andet Apple og Huawei fyldte deres lagerhaller med chips, før manglen for alvor satte ind. Det decimerede chipmarkedet for andre producenter af elektronik.

Telefonkrise

Samsung har måttet udskyde lanceringen af en ny mobiltelefon, mens Google har begrænset nye telefoner til salg udelukkende i USA og Japan.

Og fremover bliver det kun sværere for telefonproducenterne, siger Iris Pang, der er administrerende direktør hos analyseinstituttet ING, til Reuters.

Ligeledes kan den amerikanske erhvervsavis The Wall Street Journal berette om, at langt færre nye smartphones bliver sendt rundt i verden, end hvad der er normalt.

Ikke fordi efterspørgslen ikke er der, men fordi producenter ikke kan skaffe mikrochips til rent faktisk at bygge telefonerne.

Samsung i knibe

Samsung, der er verdens største mobilproducent, er særligt hårdt ramt.

Virksomheden har ifølge The Wall Street Journal sendt 20 procent færre telefoner ud i det seneste kvartal sammenlignet med kvartalet før, og der er ingen udsigt til forbedring.

I hele verden kan det potentielt betyde, at nye telefoner bliver sværere og/eller dyrere at få fat i den kommende tid.

Hvad er mikrochips?

  • Mikrochips er hovedkomponentet i meget elektronisk udstyr såsom computere, telefoner og biler. Eksempelvis er det mikrochips, der gør, at du kan skifte kanaler på fjernsynet. 
  • Størstedelen af verdens mikrochips bliver produceret i Asien.
  • I 2018 blev der produceret mere end 1000 milliarder mikrochips. Det er næsten 150 per person i verden. 
  • Det er særligt bilindustrien, der er blevet ramt af manglen på mikrochips, fordi produktionerne er så avancerede. I en bil kan der sagtens sidde mellem fem og ti mikrochips. 

Kilde: BBC 

Apple ser dog ud til at komme umærket gennem chipkrisen. Primært fordi virksomheden formåede at købe så massivt ind, inden den globale mangel slog igennem.

På den måde var Apple dog også med til at skabe krisen.

100.000 færre biler på få måneder

Bilbranchen har også været særligt hårdt ramt, fordi de fortsat mere avancerede computersystemer i biler kræver rigtig mange mikrochips.

Alene i årets første kvartal producerede Volkswagen 100.000 færre biler, end de havde håbet, mens Ford har skåret 20 procent af produktionen.

Der er lang vej endnu. Det tager bare rigtig lang tid at opbygge produktionskapacitet.

Patrick Gelsinger, adm. direktør ved Intel

Derfor har chipmanglen været med til at drive bilpriser i USA til helt nye højder.

Men hvornår er det så ovre?

Kan vare til 2023

Intel, der er verdens største producent af de nu så eftertragtede mikrochips, anslår, at krisen kan vare helt til år 2023.

Det siger administrerende direktør hos Intel, Patrick Gelsinger, til The Wall Street Journal.

- Der er lang vej endnu. Det tager bare rigtig lang tid at opbygge produktionskapacitet, siger Patrick Gelsinger til avisen.

Store dele af verdens mikrochips bliver produceret i Taiwan, og her er kapaciteten på vej op. Nyhedsbureauet Reuters skriver, at det kan betyde, at krisen for bilproducenternes vedkommende derfor kan lakke mod enden allerede om nogle uger.

Men at det samtidigt kan drive smartphone- og computermarkedet endnu længere ud i tovene.