Tech

I dag rejser endnu en rigmand til rummet – og han har en 82-årig kvinde med ombord

Selvom Jeff Bezos ikke bliver vinder af rumkapløbet, kan han slå en række andre rekorder i eftermiddag.

Amazon-stifteren Jeff Bezos får mandag opfyldt sin livslange drøm om at rejse ud i rummet.

Det sker, når hans eget selskab, rumvirksomheden Blue Origin, flyver på sin første bemandede mission med kapslen New Shepard.

Opsendelsen finder sted klokken 15 dansk tid fra Texas, og med ombord er blandt andet multimilliardærens bror, Mark Bezos.

- Siden jeg var fem år gammel, har jeg drømt om at rejse i rummet. Den 20. juli vil jeg tage på den rejse med min bror. Det største eventyr med min bedste ven, skriver Jeff Bezos på det sociale medie Instagram.

Her har man siden maj, hvor det blev annonceret, at New Shepard flyver bemandet til rummet, kunnet følge med i processen.

Rumrejsen er sat til at vare ti minutter, hvoraf fire af minutterne vil foregå på den såkaldte Kárman-linje, der definerer grænsen mellem Jordens atmosfære og det ydre rum.

Forud for missionen er New Shepard-kapslen blevet testet 15 gange, ligesom besætningen har været i træningssimulator adskillige gange for at forberede sig på turen, fremgår det af Blue Origins hjemmeside.

Hvem er Jeff Bezos?

  • Jeff Bezos blev født 12 januar 1964 (57 år gammel).
  • I 1994 grundlagde han virksomheden Amazon, der har vokset sig til at blive en af verdens største virksomheder. 
  • I 2000 startede han rumfartsvirksomheden Blue Origin, der 20. juli 2021 har sin første bemandede mission til rummet. 
  • Jeff Bezos er en af verdens rigeste mænd med en anslået formue på 1160 milliarder kroner.
  • I juli 2020 stoppede han som topchef i Amazon og blev i stedet bestyrelsesformand. 
  • Privat var han gift med MacKenzie Bezos fra 1993-2019, og sammen har de fire børn. 

Overhalet indenom

Da Jeff Bezos begyndte at planlægge sin rejse til rummet, havde han formentlig håbet på at blive den første rigmand, der nåede så langt.

Men sådan skulle det ikke gå.

For kun ni dage siden blev han overhalet i rumkapløbet, da en anden rigmand, den britiske Virgin-stifter, Richard Branson, rejste ud i rummet.

Det gjorde han i rumfarttøjet VVS Unity sammen med to piloter og tre såkaldte missionsspecialister. Rejsen varede en time i alt, hvilket er noget længere end Jeff Bezos' planlagte tur. Til gengæld vil han komme længere ud i rummet end Richard Branson.

Tesla-stifteren Elon Musk planlægger også en tur til rummet med sit rumselskab SpaceX.

Han har dog ikke meldt en dato ud for, hvornår han selv skal en tur til rummet, men han stiler efter, at hans rumfartsvirksomhed skal sende turister til månen i 2023.

Yngste og ældste i rummet

Selvom Jeff Bezos ikke bliver den første rigmand i rummet, er der mulighed for at slå andre rekorder i eftermiddag.

Med ombord på New Shepard er nemlig 18-årige Oliver Daemen og 82-årige Wally Funk. Det er henholdsvis den yngste og ældste person nogensinde til at begive sig ud i rummet.

Herunder ses Oliver Daemen, Wally Funk og de to Bezos-brødre søndag i Texas.

Hollandske Oliver Daemen var faktisk ikke en del af den oprindelige besætning, men blev valgt af Jeff Bezos for få dage siden, da en ukendt mand, som ellers har betalt knap 177 millioner kroner for turen, ikke kunne alligevel.

Wally Funk derimod har ventet næsten seks årtier på at komme ud i rummet. Hun var nemlig en del af Mercury 13, som var de første kvinder til at blive trænet i at flyve ud i rummet fra 1960-1961.

De fik dog aldrig muligheden for en rumrejse, men det ændrer sig formentlig for den 82-årige kvinde om få timer.

Du kan følge opsendingen live klokken 15 dansk tid på TV2.DK, TV 2 NEWS og TV 2 PLAY.