Tech

Musk varsler kæmpeinvesteringer i satellitprojekt

Starlink skal skaffe internet til fjerne egne. Det bliver rigtig dyrt, inden det giver penge i kassen.

De samlede investeringer i Starlink-satellitterne, der skal bringe internet til fjerne egne, kan løbe op imellem 20 og 30 milliarder dollar - eller op til 187 milliarder kroner.

Det siger Tesla- og SpaceX-direktør Elon Musk tirsdag ved Mobile World Congress, som løber af stablen fra mandag til torsdag i Barcelona.

1500 satellitter i kredsløb

Musk fortæller, at han regner med, at der vil blive investeret "mindst fem milliarder dollar og måske helt op til ti milliarder dollar", inden Starlinks pengestrøm bliver positiv.

- Over tid vil det blive flere gange højere end det, og det vil være omkring 20 eller 30 milliarder dollar. Det er i bund og grund meget, tilføjer han.

Pengestrømmen er en betegnelse for en virksomheds samlede ind- og udbetalinger.

Starlink har for tiden 1500 satellitter i kredsløb.

Projektet opererer i omkring et dusin lande, og flere er på vej, lyder det fra Musk, som oplyser, at der er omkring 69.000 aktive brugere.

- Vi er på vej til at have omkring et par hundredtusinder brugere, muligvis 500.000 brugere i løbet 12 måneder, siger Musk.

- Der er brug for forbindelse de steder, som ikke har det lige nu, eller hvor den er meget begrænset.

I alt har SpaceX hos en amerikansk tilsynsmyndighed søgt om tilladelse til at sende 42.000 satellitter ud i rummet.

Internet til fjerntliggende egne

Musk fortæller, at Starlink har indgået samarbejder med to større televirksomheder og har samtaler med flere andre.

Han uddyber, at Starlink-internettet kan hjælpe virksomheder med at leve op til krav om at skaffe internet til fjerntliggende egne som en del af licenser, der gives i forbindelse med udrulning af 5G-internet verden over.

Starlink er i konkurrence med flere andre selskaber.

Det gælder blandt andet OneWeb, som ejes af en række investorer, heriblandt den britiske regering. Også indiske Bharti Global og Amazon-datterselskabet Kuiper regnes som rivaler.