39-årig vil være den første danske kvinde i rummet, og hun har et es i ærmet
Den danske astronautaspirant Sheila Christiansen står selv bag revolutionerende rumteknologi, som hun håber kan være et es i ærmet.
Siden Sheila Christiansen som 4-årig fik læst en bog højt om astronauter, har hun drømt om en dag at blive sendt ud i rummet som astronaut.
- Det har været en langvarig drøm. Jeg kan næsten ikke huske en tid, hvor jeg ikke har tænkt på at komme til månen, lyder det fra Sheila Christiansen i ‘Go’ morgen Danmark’.
Og den drøm er nu kommet inden for rækkevidde.
Fredag er der nemlig ansøgningsfrist for at søge om at blive en del af en mission til månen for ESA, Den Europæiske Rumorganisation.
Ved første runde, som er en screeningsprocess, forventer Sheila Christiansen, at mellem 15.000-20.000 mennesker vil ansøge, hvorefter cirka ti procent vil gå videre til næste runde.
Herefter vil ansøgerne vil blive sorteret fra gennem fem runder, hvor de vil gennemgå fysiologiske, psykologiske og teknologiske tests til der står omkring fem kandidater tilbage.
- Det er lidt ligesom et reality show, føler jeg, fortæller hun.
I sidste ende håber Sheila Christiansen, at hun har to fordele. At hun er blandt få kvindelige ansøgere, og at hun som ingeniør står bag det nyeste kommunikationsteknologi til satellitter.
Har opfundet banebrydende teknologi
Sheila Christiansen er klar over, at hun ikke kommer sovende til en plads på rummissionen til månen.
Dog har hun været livredder hos NASA, har bestået sit lægetjek til UG, netop modtaget sit pilotcertifikat, og så har hun lavet grundforskning hos ESA
Og netop hendes forskning, håber Sheila Christiansen, kan gøre en forskel, når astronauterne skal udvælges.
- De ved, at jeg er en del af industrien, og at jeg kan opfinde ting. Sidder jeg i en raket og har kommunikationsproblemer, er jeg nok den bedste til at løse det, siger hun.
Med hendes virksomhed SpaceTech denMACH har hun nemlig testet forskelligt satellitradioudstyr, lavet et oversigtskatalog over udstyret, og derudover har hun opfundet ny IoT-klar satellit-kommunikationsenhed (Internet of Things), som kan bruges til at overvåge eksempelvis Amazonas, spore isbjørne i Arktis, overvåge havvindmøller eller madvarer i en container ombord på et skib.
Udstyret fylder ikke mere end to tændstikker, bruger næsten ingen energi, virker globalt og kan sende data hvert femte minut, og det er en fordel, siger Sheila Christiansen:
- Hvis vi kan få at vide, at en vindmølle fungerer dårligt, før den helt stopper, kan vi spare jorden for ressourcer og energi.
En sejr for andre kvinder
Sheila Christiansen har ofte oplevet, at andre deltagere til rumkonferencer tror, at hun står for kaffen eller tilbyder hende en siddeplads, når hun står klar i kulissen som næste taler.
Rumfartsbranchen er nemlig mandsdomineret, og det har hun mærket på andre måder, end at køen til dametoilettet er usædvanlig kort.
- Jeg skal være 50 procent bedre end den gennemsnitlige mand for at få den samme mængde opmærksomhed, fortæller hun.
Alligevel har det ikke nogen stor betydning for hende, at hun kan blive første danske kvinde i rummet.
- For mig personligt betyder det ikke så meget, men jeg ved godt, at det betyder meget for andre kvinder. Ikke kun for dem, der har en karriere at se frem til, men også for dem, som er i karrieren nu, tror jeg, det betyder noget for at se, at vi kvinder kan lige så meget som mændene, lyder det.
Derfor har hun også et råd til andre kvinder, som sidder med samme drøm:
- Bliv ved med at gøre, det du har lyst til. Lad være med at lytte til nogen, og hvis du møder en mur, så dyrk det i hobbyform. Der er nok på et tidspunkt nogle, der skal opdage, at du kan noget, siger hun.
Se interviewet med Sheila Christiansen i ‘Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY