Tech

Store forsinkelser på din nye PlayStation og bil – skurken er en lille dims

Efterspørgslen på chips til computere og smartphones har været massiv under pandemien, og producenterne kan ikke længere følge med.

Mikrochips er en uundværlig del af meget teknik. Faktisk ville hverken din telefon, computer, bil eller køkkenmaskine kunne fungere uden.

Men lige nu er der mangel på den lille dims, skriver det amerikanske medie Bloomberg.

Det er grunden til, at du har svært ved få fat i en PlayStation 5, at mange store bilfirmaer midlertidigt har stoppet deres produktion, og at Samsung formentligt må udskyde lanceringen af deres ny telefon.

Selv den amerikanske præsident, Joe Biden, udtrykte i en tale i slutningen af februar sin bekymring for chipmanglen.

Ifølge Jan Madsen, som er professor i computerbaserede systemer ved DTU Compute, mærker rigtigt mange konsekvenserne af situationen.

- Det er både frustrerende for virksomhederne, der ikke kan levere til kunderne, når nu efterspørgslen er der, og det er irriterende for kunderne, at de skal vente længe på deres produkter, siger han til TV 2.

Men hvordan er der overhovedet opstået så stor mangel på den mest værdifulde ting, du aldrig har hørt om?

Hvad er mikrochips?

  • Mikrochips er hovedkomponentet i meget elektronisk udstyr såsom computere, telefoner og biler. Eksempelvis er det mikrochips, der gør, at du kan skifte kanaler på fjernsynet. 
  • Størstedelen af verdens mikrochips bliver produceret i Asien.
  • I 2018 blev der produceret mere end 1000 milliarder mikrochips. Det er næsten 150 per person i verden. 
  • Det er særligt bilindustrien, der er blevet ramt af manglen på mikrochips, fordi produktionerne er så avancerede. I en bil kan der sagtens sidde mellem fem og ti mikrochips. 

Kilde: BBC 

Tre forklaringer

Ifølge Jan Madsen er der tre forklaringer på chipmanglen, og coronapandemien er fællesnævneren.

For det første har der været en stor stigning i salget af elektronik i 2020, blandt andet fordi mange har arbejdet hjemmefra og dermed haft brug for mere og bedre udstyr. Det har øget efterspørgslen på chips markant.

For det andet har store dele af verden været lukket ned det seneste år, og det er også gået ud over chipproducenter, der ikke har kunnet producere den mængde, de plejer.

Virksomhederne må væbne sig med tålmodighed. De kan i hvert fald ikke undvære chips

Jan Madsen, professor i computerbaserede systemer ved DTU Compute

For det tredje har chipmarkedet været meget uforudsigeligt. Nogle virksomheder såsom Apple og Huawei har opkøbt store mængder chips for at være sikre på, at de har nok.

Andre virksomheder har kørt i lavere omdrejninger på grund af coronakrisen og har derfor opkøbt mindre end normalt. De virksomheder står nu med en akut mangel på chips for at få produktionen i gang igen.

En langvarig krise?

Det er særligt mobil- og bilbranchen, som er hårdt ramt.

På et aktionærmøde i Sydkorea tidligere på måneden advarede Samsungs mobilchef, Koh Dong-jin, om en "alvorlig ubalance" på chipmarkedet.

Han fortalte, at krisen kan vare så længe og være så omfattende, at Samsung helt er nødt til at udskyde den årlige lancering af den nye Galaxy Note-Smartphone.

Også Volkswagen forudser, at krisen vil vare flere måneder endnu, og bilgiganten har allerede haft et produktionstab på 100.000 biler siden årsskiftet.

Professor Jan Madsen vil ikke spå om, hvornår markedet igen er i balance, men han tror på, at det nok skal ske af sig selv.

- Indtil da må virksomhederne væbne sig med tålmodighed. De kan i hvert fald ikke undvære chips, siger han.