Coronavirus

Danmarks smitteapp hentet 745.000 gange, men vi er ikke helt i mål, siger professor

Hvis appen bliver endnu mere udbredt, bidrager den med vigtig information, når og hvis der skal lempes eller strammes restriktioner, siger professor.

For godt tre uger siden introducerede de danske myndigheder appen Smittestop i kampen mod coronavirus.

Siden har den ligget højt på downloadlisterne, og per 8. juli er appen blevet hentet 745.000 gange. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet til TV 2.

Ministeriet kan ikke oplyse, hvor mange der er blevet informeret om, at de har været i rum med en smittet, men 112 gange har en dansker registreret, at vedkommende var smittet.

- Det er godt. For hvert download har man reduceret smittetrykket en lille smule, så det er positivt. I det gode scenarie havde alle den. Men man er over den grænse, hvor det gør en forskel, siger Jakob Stoustrup, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, til TV 2.

- Men jeg så gerne, at man kom over én million downloads i alt. Det er ikke et magisk tal, men det vil være godt.

Kan betyde færre restriktioner

Sammen med 44 andre forskere fra DTU og Aalborg Universitet har Jakob Stoustrup udarbejdet avancerede modeller, der kan hjælpe de danske myndigheder, når og hvis der skal åbnes og lukkes for ting i det danske samfund i forbindelse med coronavirus.

Modellerne bygger på kendte beregninger om virussens udvikling samt viden om kapaciteten i det danske samfund. Og det skal hjælpe myndighederne, når der skal tages beslutninger.

Hvis der kommer yderligere smitteudbrud, kan man lave færre indgreb, hvis appen er udbredt

Jakob Stoustrup, professor

Men også de helt konkrete tiltag som netop smitteappen er et godt værktøj til dette, siger Jacob Stoustrup:

- Hvis der kommer yderligere smitteudbrud, kan man lave færre indgreb, hvis appen er udbredt. Det vil gøre, at vores anbefalinger er mere afslappede, fordi det er lettere at følge smitten og hurtigt få brudt smittekæderne, siger han.

Ifølge professoren er det sandsynligt, at der er "brudt smittekæder" med appen, selvom 112 registreringer kan lyde forholdsvis beskedent:

- Det er ikke så lavt et tal, når smittetrykket i Danmark samtidig er lavt. Så det er egentlig også et tilfredsstillende tal og viser, at vi har nået et niveau, hvor advarslerne sendes ud, siger Jakob Stoustrup.

De seneste tal viser, at kontakttallet – tidligere kendt som smittetrykket – er på omkring 0,7. Samtidig fik 16 personer konstateret smitte med covid-19 torsdag, mens 11.271 blev testet.

TV 2 har spurgt Sundheds- og Ældreministeriet om ministeriets holdning til antallet af downloads. Ministeriet er endnu ikke vendt tilbage.

Ikke alle kan hente appen

Smittestop blev lanceret i Danmark 18. juni.

Men det er ikke alle, der kan få appen. For den kræver styresystemerne Android 6.0 eller iOS-version 13.5. Og det er der flere, der ikke har, har Torben Vognsen, der er chefredaktør på techmagasinet Input, tidligere vurderet over for TV 2.

- Mit umiddelbare gæt er, at 10-20 procent lige nu ikke kan få appen. Nogle har måske en ældre telefon og kan ikke få de nyere styresystemer. Andre har simpelthen ikke opdateret deres styresystem.

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyste i et skriftlig svar til TV 2, at man har valgt at fokusere på "privalivsbeskyttelse og datasikkerhed". Og ifølge ministeren betyder det, at man benytter Google og Apples teknologi, der lagrer brugers data decentralt.

Ifølge ministeren ville appen blive mindre effektiv, hvis den skulle tilpasses gamle telefoner, men ministeren vil sammen med sine europæiske kollegaer forsøge at rejse problemstillingen over for Google og Apple, lød det.

Sådan virker appen

Teknologien bag appen virker ved, at telefonen via Bluetooth registrerer, hvem man har været inden for cirka en meters radius af i mere end et kvarter. Der sker ved, at den hvert 15. minut danner et ID. Og når to telefoner er tæt på hinanden, bliver deres ID udvekslet via Bluetooth.

Bliver man testet positiv for covid-19, kan man logge ind med NemID og give besked, hvorefter borgere, der har været nær personen i mere end et kvarter, bliver informeret. De andre brugere får kun en notifikation om smitterisikoen og ikke et navn på, hvem der er kilden.

Dataen bliver kun gemt på ens egen telefon, krypteret og anonymt, og forlader den kun, hvis man giver samtykke til det med sit NemID. Eksempelvis når/hvis man bliver smittet med covid-19.

Jakob Stoustrup siger, at det er godt for befolkningens sikkerhed, men at han som fagmedarbejder gerne ville have haft mulighed for at se statistikken og teknisk følge smittekæderne.

- Det må vi som forskere leve med – befolkningens ønske om ikke at være overvåget vejer tungere end hensynet til vores forskning, siger han.

Appen er udviklet af it-virksomheden Netcompany og koster i omegnen af 20 millioner kroner i år.