Tech

Blu-Ray-afspillere er ud af det blå stoppet med at fungere - fejl kan på sigt også ramme fjernsyn

Selvom fejlen havde været let at forhindre, kan den blive svær at udbedre, mener ekspert.

Ejer man en Blu-Ray-afspiller eller et hjemmebiografsystem fra Samsung, har man måske oplevet, at det pludselig er stoppet med at virke.

Det har flere forbrugere inden for den seneste uge oplevet og delt i forskellige internetfora, på Youtube og på sociale medier. Det skriver teknikmediet Flat Panels.

Uden at producenten har gjort noget aktivt, kan der ligge en tikkende bombe

Rasmus Larsen, stifter af Flat Panels

Bare på Samsungs eget forum er tråden vokset til hele 125 siders indlæg fra frustrerede brugere, som fortæller, at afspillerne er begyndt at genstarte i et uendeligt loop og ikke længere kan betjenes. I videoen herunder har en bruger filmet, hvordan loopet ser ud:

Men hvad er det egentlig, der foregår?

Udløbet sikkerhedscertifikat

Selvom de første indlæg om endeløse genstarter begyndte at dukke op allerede onsdag, er problemet endnu ikke løst, og Samsung arbejder stadig på sagen. Det skriver selskabet i et svar på forummet:

- Vi er bevidste om kunder, som har rapporteret et problem med boot-loops på nogle Blu-Ray-afspillere, og vi undersøger det nærmere. Vi slår en opdatering op i denne tråd, når vi har mere information.

Rasmus Larsen, stifteren af Flat Panels, har et bud på, hvad der kan være galt:

- Jeg tror, det er et sikkerhedscertifikat, som er udløbet. Undervejs i udviklingen fra DVD til Blu-Ray-afspiller er der lagt internetfunktioner på, som betyder, at de for eksempel kan gå på Netflix. Og alle enheder, der er forbundet til nettet, skal der ligge en sikkerhed i.

En tikkende bombe

Selvom forbrugeren sjældent opdager det, opdateres sikkerhedscertifikatet i eksempel Blu-Ray-afspillere forbundet til internettet automatisk fra producenten.

Holder Samsung til gengæld op med at vedligeholde sikkerhedssystemet, kan det i værste fald få hele afspillerens styresystem til at gå i hårdknude, forklarer Rasmus Larsen:

- Det er en fejl, som sagtens kunne have været forhindret, for det er et spørgsmål om, at man skulle have opdateret certifikatet, inden det udløb. Og uden at producenten har gjort noget aktivt, kan der ligge en tikkende bombe.

At sikkerhedscertifikatet måske er forældet, kan ifølge Rasmus Larsen hænge sammen med, at Samsung har meldt sig ud af markedet for DVD- og Blu-Ray-afspillere og derfor også er holdt op med at opdatere deres eksisterende produkter.

Problemet er dog ikke kun noget, der kan ramme Blu-Ray-afspillere, men al slags teknologi med internetforbindelse som smart-TV, og i takt med at enhederne bliver ældre, kan problemet også blive mere almindeligt:

- Det strækker sig på tværs af elektroniske kategorier, at faren ved opkoblede enheder er, at de skal opdateres. Så hvad sker der, hvis folks enheder pludselig stopper med at virke? Det er en frygt i branchen, og her ser vi måske et eksempel på, at det sker, fortæller Rasmus Larsen.

Fejl forhindrer sig selv i at blive løst

Selv hvis Samsung udvikler en opdatering til Blu-Ray-afspillerne, kan det blive svært at løse problemet.

Fordi fejlen ofte betyder, at afspillerne sidder fast i en endeløst loop, kan det ifølge Rasmus Larsen forhindre opdateringen i at blive installeret - og i så fald skal Samsung tænke kreativt.

- Hvis de ikke kan komme ind i menuerne i Blu-Ray-boksen, bliver det svært. En mulighed er, at Samsung kan frigive en fil, der kan lægges på en usb, som brugerne kan installere, foreslår han.