Tech

Vestager vil tæmme it-giganter med stor datastrategi i EU

Margrethe Vestager er ledende næstformand i EU og formand for kommissærgruppen om et "Europa Klar til den Digitale Tidsalder".  Yves Herman / Ritzau Scanpix

Man skal i EU både forme og styre teknologierne, så borgerne får kontrol, siger Margrethe Vestager.

Europa halter efter de store amerikanske it-giganter, og prisen er tab af indflydelse, kontrol og indkomst.

En datastrategi skal ændre denne udvikling, så Europa igen kommer i førersædet, lyder det fra EU-Kommissionen anført af næstformand Margrethe Vestager.

EU-kommissæren fremlagde onsdag strategien, der "dækker alt fra sikkerhed, kritisk infrastruktur og digital uddannelse til demokrati og medier".

- Jeg vil have et Europa, der reflekterer det bedste i Europa. Åbent, retfærdigt, forskelligartet, demokratisk og selvsikkert, sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Med den nye datastrategi vil EU-Kommissionen sikre, at man i Europa samler og udnytter borgerdata. Det er således også et opgør mod de få - især amerikanske - it-giganter, som i øjeblikket sidder tungt på big data.

Kommissæren fremhæver, at målet er, at enhver borger og alle virksomheder får "en rimelig chance for at drage fordel af digitaliseringen".

EU vil bane vejen for kunstig intelligens

Derudover er kunstig intelligens et stort fokuspunkt i den nye datastrategi. I forbindelse med datastrategien har EU Kommissionen onsdag præsenteret en såkaldt hvidbog, der skitserer EU's tilgang til kunstig intelligens. Formålet er at gøre Europa til en "troværdig leder" inden for området.

- Teknologi skal virke for mennesker - og ikke den anden vej rundt, siger Margrethe Vestager ved pressemødet og fortsætter:

- Det er lettere at opnå, hvis man i Europa både former og styrer denne teknologi på egen hånd.

I hvidbogen fremhæves en række potentielle fordele og ulemper for EU ved kunstig intelligens. Blandt fordelene nævnes et bedre sundhedsvæsen, større effektivitet i landbrugssektoren og forbedret sikkerhed. Blandt de potentielle problemer nævnes risikoen for diskrimination, indtrængen i privatlivets sfære og at kunstig intelligens kan blive udnyttet til kriminelle gerninger.

- For at imødekomme de muligheder og udfordringer, der er ved kunstig intelligens, er EU nødt til at handle samlet og finde sin egen vej baseret på europæiske værdier for at fremme udviklingen og brugen af kunstig intelligens, står der i hvidbogen.