Tech

Kunstig intelligens er allerede en del af dit liv - sådan bliver fremtiden

EU har kastet sig ind i kampen for kunstig intelligens. Men det fylder allerede i mange hjørner af hverdagen.

Da EU-Kommissionen, anført af danske Margrethe Vestager, onsdag fremlagde sin datastrategi for de kommende år, var det med et udtalt fokus på kunstig intelligens.

- Europas nuværende og fremtidige bæredygtige økonomiske vækst og sociale velbefindende afhænger i stadig højere grad af værdi, der er skabt af data. Kunstig intelligens er én af de vigtigste ting i dataøkonomien, skriver Kommissionen i en såkaldt hvidbog om kunstig intelligens, der er blevet offentliggjort i forbindelse med datastrategien.

Ifølge hvidbogen har kunstig intelligens mulighed for at forbedre vores liv på en række punkter, blandt andet gennem en bedre sundhedssektor, øget effektivitet i landbruget og øget sikkerhed for EU-borgerne.

Kunstig intelligens udgør dog også en række potentielle problemer, fremgår det af hvidbogen. Blandt dem er risikoen for diskrimination, krænkelse af privatlivets sfære og risikoen for, at kunstig intelligens bliver udnyttet til kriminelle gerninger.

Men hvad er kunstig intelligens egentlig, hvordan påvirker det vores liv i dag, og hvad skal vi forvente os af fremtiden?

I forsøget på at blive klogere på det nye buzzword i Bruxelles, har TV 2 besøgt flere virksomheder, der arbejder med kunstig intelligens, og talt med Mads Voigt Hingelberg, der er partner i Innovation Lab og ekspert i kunstig intelligens.

- Kunstig intelligens er en formel, en algoritme. Vi vil gerne tillægge det noget menneskeligt, men det er bare data, tal og udregninger, siger Mads Voigt Hingelberg.

Nedenfor kan du se nogle af de steder, hvor kunstig intelligens allerede påvirker vores liv i større eller mindre grad – og også ekspertens vurdering af, hvilken vej kunstig intelligens bevæger sig den næste håndfuld år.

Vores telefoner

Hvordan ved Snapchat, hvor på hovedet blomsterkransen skal sidde? Svaret er kunstig intelligens. Her fra Ungdommens Folkemødet i 2016, hvor daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er med på et selfie.

Har du en smartphone af nyere dato, vil kameraet ofte være udstyret med en kunstig intelligens, der gør dine kamerabilleder bedre. Det kan være, at baggrunden bliver sløret, hvis du vil tage et portrætfoto, eller at der automatisk bliver skruet op for farverne, hvis du tager et billede af din mad. Det er også kunstig intelligens, der udregner, hvordan forskellige filtre på det sociale medie Snapchat skal se ud sammen med lige netop dit ansigt.

Endelig er det kunstig intelligens, der forsøger at udregne, hvilket ord du vil skrive som det næste i en besked. Det er blandt andet baseret på, hvilke ord der kommer forinden.

Selvkørende biler

Biler, der kan selv kan køre eller parkere sig selv, er drevet af kunstig intelligens. I virkeligheden er det en enorm mængde data og lynhurtige beregninger, der holder vognen på vejen.

Selvkørende biler og biler, der kan yde køreassistance, er blandt de gængse eksempler på kunstig intelligens. Som eksempel kan rattet i nogle biler begynde at brumme en smule, hvis man er på vej ud over sin vejbane. Det sker på baggrund af beregninger af bilens placering, som kunstig intelligens foretager lynhurtigt, og som blandt andet også gør nogle biler i stand til at parkere af sig selv.

Alt det, du ikke ser på internettet

ARKIV. Facebook bruger kunstig intelligens til at holde visse former for hadtale og billeder væk fra deres platform.

Mens filtre på Snapchat og selvkørende biler på vejene er åbenlyse eksempler på kunstig intelligens, er der også mere subtile udgaver. Blandt eksemplerne er den kunstige intelligens, der holder sociale medier som Facebook og YouTube stuerent.

Eksempelvis analyserer kunstig intelligens alle videoer fra YouTube, og hvis der bliver sagt bestemte ord, sættes der automatisk visse begrænsninger på, hvem der kan se videoerne. Er der børn i videoerne, kan YouTubes algoritmer også automatisk lukke for kommentarsporet for at beskytte børnene.

Sundhedssektoren

Visiopharm bruger kunstig intelligens til at lede efter mønstre i billeder som det i baggrunden her. Det kan være med til at afsløre kræftceller.

Sundhedssektoren bliver nævnt flere gange i den hvidbog om kunstig intelligens, EU Kommissionen onsdag har offentliggjort. Men kunstig intelligens er allerede i gang med at redde liv.

Blandt de virksomheder i sundhedsbranchen, der benytter sig af kunstig intelligens, er danske Visiopharm, der bruger kunstig intelligens til at gennemgå vævsbilleder for at lede efter tegn på kræftceller. Ifølge Visiopharms direktør, Michael Grunkin, er kunstig intelligens et regulært gennembrud.

- Det gør os i stand til at lave nogle præcise diagnoser og forkorte svartiden. På den måde er der større chance for at få givet den rigtige behandling til patienten på det rigtige tidspunkt. Det betyder meget for prognosen for cancerpatienter, siger Michael Grunkin.

Kunstig intelligens skal bredes ud

Kunstig intelligens bruges i dag mange steder - men i fremtiden skal det breddes langt mere ud, så alle brancher kan drage fordel af det.

Selvom selvkørende biler og lignende tiltag vil blive mere almindelig over de kommende år, vil kunstig intelligens for alvor gå sin sejrsgang, når den breddes ud til brancher, der endnu ikke benytter det til de mest basale opgaver. Det mener Mads Voigt Hingelberg og peger på industrisektoren som et sted, hvor der kan være store forbedringer at hente.

Samme melding kommer fra Lars Frelle-Petersen, der er direktør for digitalisering i Dansk Industri.

- For os at se, kan alle virksomheder få gavn af de her teknologier – uanset om man er et advokatfirma, eller om man graver grus. Der er et stort potentiale inden for rigtig mange områder, men særligt i brancher med komplekse problemstillinger kan det gavne, siger Lars Frelle-Petersen og fremhæver blandt andet sundheds- og transportsektoren.

Computeren på hitlisterne

I december færdiggjorde en computer med hjælp fra kunstig intelligens Beethovens 10. symfoni, der ellers havde været ufærdig siden Beethovens død i 1827.

Et af de steder, hvor kunstig intelligens i løbet af få år kan komme til at gøre sit indtog, er på hitlisterne. Der findes allerede kunstig intelligens, der kan efterligne de menneskelige sangtoner, og når det er videreudviklet, vil man helt kunne skære sangerne væk.

- Den kunstige intelligens lærer fra et datasæt af rigtige sangere. I fremtiden vil man kunne aflevere noder og en sangtekst til den kunstige intelligens og få en sang, der lyder som noget menneskeskabt, siger Mads Voigt Hingelberg og fortæller, at teknologivirksomheder og kunstig intelligens på den måde kan komme øverst på hitlisterne.

Også andre kreative fag kan blive påvirket af kunstig intelligens. Mads Voigt Hingelberg har eksempelvis delt en artikel på sin egen LinkedIn-side, som er skrevet af en kunstig intelligens.

- Der var jeg nødt til at markere, hvilken del jeg selv havde skrevet, og hvad kunstig intelligens havde skrevet, fordi folk var i tvivl.