Tech

Nintendo PlayStation-prototype sat til salg for millionbeløb

Nintendo Play Station Super NES CD-ROM - sådan ser prototypen fra 1992 ud.  Heritage Auctions / HA.com

Historien om et i dag utænkeligt samarbejde skabte vejen for PlayStation, som gamere verden over kender den.

Tilbage i 1990’erne tog konsolkrigen for alvor fat. Den originale favorit var Nintendo, der i mange år dominerede markedet og på sin vis også har sat en høj standard for eftertiden, da spil som 'Super Mario' og 'Donkey Kong' formentlig aldrig vil gå i glemmebogen.

Men da PlayStation fra Sony kom på markedet i 1994, ændrede det hele konsolverdenen. Den revolutionerende spillekonsol overtog lynhurtigt markedsandele fra Nintendo og er i dag stadig en af verdens absolut førende spillekonsoler.

Faktisk var det i sin tid et samarbejde mellem netop Sony og Nintendo, der banede vejen for PlayStation, som vi kender den.

Engang arbejdede de to selskaber sammen, og det partnerskab endte i sidste ende ud med hybridkonsollen Super NES CD-ROM, også kaldet Nintendo PlayStation. Men projektet blev lagt ned, og i dag findes der umiddelbart kun én udgave.

Den er nu sat på auktion. Højeste bud ligger i skrivende stund på 2,4 millioner kroner.

Projekt så aldrig dagens lys

Hele historien begyndte, da ingeniøren Ken Kutaragi, som arbejdede for Sony, begyndte at interessere sig for computerspil efter at have set sin datter spille på en af Nintendos oprindelige konsoller, Famicom.

Gennem sin ansættelse hos Sony begyndte Kutaragi at udvikle hardware til Nintendo-konsollernes lydsystemer. Dét blev til en stor succes og derefter et partnerskab mellem Nintendo og Sony. I samarbejde skulle de gøre det muligt at spille med cd'er på Nintendos konsoller.

I juni 1991 gik Sony på scenen til den enorme elektronikmesse Consumer Electronics Show, der i dag har 182.000 besøgende. Her fortalte Sony, at de i samarbejde med Nintendo var ved at udvikle en prototype, som de havde døbt 'PlayStation'.

Dagen efter offentliggjorde Nintendo meget pludseligt og meget offentligt et nyt partnerskab med Sonys rival, Philips.

Sony var rasende.

Kutaragi fortsatte udvikling

Mens Sony og Nintendo forsøgte at mane til forsoning og fortsætte projektet, begyndte den første Nintendo PlayStation at tage form. Få hundrede PlayStation-prototyper nåede at blive produceret.

Men kløften mellem de to selskaber var blevet for stor. Derfor begyndte Sony at fokusere på at producere sin egen spillekonsol.

Sony og Nintendos partnerskab sluttede. Men det gjorde historien om PlayStation bestemt ikke.

Nintendos beslutning om at droppe Sony skabte grobund for deres største rival. Og denne rival udviklede sig i smug i årene efter Nintendos offentlige ydmygelse af Sony.

For Kutaragi og Sony fortsatte arbejdet på prototypen i flere år, efter de to virksomheder stoppede samarbejdet.

Og i 1994 offentliggjorde Sony den første PlayStation, som vi kender den i dag. Den indtog hurtigt verden og blev på rekordtid en af verdens førende inden for computerspil.