Tech

Dating-appen Tinder indfører panikknap - det er et sidespor, lyder kritik

Dansk ’Tinder-ekspert’ er kritisk. Man skal bruge politiet eller en veninde, ikke en panikknap, mener hun.

Utrygge datere får nu mulighed for at aktivere en panik-app, hvis en Tinder-date bliver ubehagelig.

Dating-appen indfører nemlig en panikknap, der advarer myndighederne, hvis man er utryg, og gør det også muligt at ”checke ind”, så venner er informeret om, hvor dateren befinder sig.

- Man bør drive en dating-forretning, som hvis man var en mor, siger Mandy Ginsberg, der er chef for Match Group, der ejer Tinder, til Wall Street Journal.

Funktionen bliver tilgængelig næste uge i USA, men hvornår det bliver et globalt tiltag er endnu uvist.

Alligevel møder knappen allerede kritik fra dansk side.

"For nemt" og et sidespor

- Når det handler om Tinder, så er du kommet til den rette, siger 28-årige Simone Rosenborg, da TV 2 fanger hende på telefon.

Hun har i mere end to år været en del af konceptet ’Tindertirsdag’ på BT, hvor folk sender deres vildeste Tinder-beskeder ind, kalder sig Tinder-dronningen på Youtube – og er selv på Tinder.

Panikknappen er den forkerte vej at gå, mener hun.

- Det er et sidespor med den her knap. Det er politiets opgave, ikke Tinders, siger hun.

- Føler man sig utilpas, så er det ikke en knap på Tinder, der skal hjælpe. Det er 112, siger SImone Rosenborg.

Selv om Tinder sælger den kommende knap som en tryghed, er Simone Rosenborg skeptisk.

Det er "for nemt" at trykke på en knap, så hun er bange for, at folk vil misbruge den - eller anmelde nogen for det, der mest af alt var en dårlig date.

- Ærligt talt, så kan man bruge en veninde i stedet for en panikknap, siger hun.

Hvad er panik?

Hos Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet kan man godt mærke, at vores kærlighedsliv er gået digitalt. I 2018 var det cirka ti procent af de 550 henvendelser til centret, hvor gerningsmand og offer havde mødt hinanden over en datingportal.

Centerets daglige leder, sygeplejerske Charlotte Ejsing, har svært ved at forestille sig, at Tinders nye sikkerhedsfunktioner vil fungere i Danmark.

Blomster og lys til ære for afdøde Grace Millane. Hun blev slået ihjel af en mand, hun mødte på Tinder.

Overgreb, hvor offer og gerningsmand har mødtes på datingportaler

En del anmeldelser er fra folk, der har været på flere dates og har mødtes i offentligheden. Men når de så ses privat, ændrer gerningsmanden karakter og tvinger offeret til sex. 

En anden type af tilfælde er dem, hvor offer og gerningsmand har skrevet sammen, men aldrig mødtes før. Gerningsmanden har virket sød og interesseret, men så ender det med et overgreb. Det er ofte om natten, hvor folk har været i byen og aftaler at mødes.

Tre procent af ofrene er mænd, 97 procent er kvinder.

Kilde: Center for seksuelle overgreb.

- Hvor meget panik skal der til, før man bruger den? Det kan være svært at vurdere, om det er i stedet for 112, eller er nok, hvis man ville ringe til en veninde bagefter, siger Charlotte Ejsing.

Tinder har flere end 50 millioner brugere på verdensplan. Uden for Danmarks grænser har utrygheden på Tinder senest trukket overskrifter, da den britiske backpacker Grace Millane blev myrdet af en Tinderdate i New Zealand.

Flueben for ægte fotos

Ud over panikknappen og den geografiske sporing tester Tinder også en fotosikring, så folk faktisk ser ud som deres billeder.

Brugerne skal uploade billeder, som bliver sammenlignet med tidligere fotos, og bliver de verificeret, får de et flueben. Den funktion kommer i løbet af 2020.

- Man ved ikke særligt meget om nogen på Tinder, og det kan hurtigt blive overfladisk og et kødkartotek. Men jeg har aldrig følt mig utryg, siger Simone Rosenborg.

Uvisheden og overfladiskheden er en del af forklaringen på, at hun har startet konceptet TrueTinder, hvor singler skal mødes i virkeligheden. Hun er træt af Tinder, og en panikknap vil ikke hjælpe på det, tværtimod.

- Jeg håber ikke, at den kommer til Danmark, siger hun.

To tips til sikker Tinder-dating

  1. Aftal at mødes offentligt

    Frem for at mødes hjemme hos et nyt match bør man lave en aftale på et offentligt sted, hvor der er andre mennesker, lyder rådet fra Charlotte Ejsing. 

    - Man kan se hinanden, mens der er andre mennesker, så man ikke er alene. Det er mere trygt, siger hun. 

  2. Tal med venner og familie

    Brug dit netværk, og fortæl dem, hvem og hvor du skal mødes med en date. Simone Rosenborg har aftalt med flere veninder, at de har ringet sammen efterfølgende. 

    - Så er man opmærksom som pårørende, men uden drama, siger hun.