Tech

Populær app diskriminerer overvægtige og handicappede: - Latterlig begrundelse

Ifølge TikTok skyldes begrænsningen, at man vil undgå mobning. Ekspert er bekymret, og aktivist giver ikke meget for forklaringen.

Den kinesiske video-app TikTok har taget utraditionelle midler i brug for at bekæmpe digital mobning.

Platformen har indrømmet, at dets moderatorer har censureret indhold fra brugere. TikToks moderatorer har gennemsnitligt haft et halvt minut til at vurdere, om personen i en video havde et handicap, var overvægtig eller tilhørte en seksuel minoritet. Var det tilfældet, kom de på en liste over specielle brugere, så videoerne ikke nåede ud til et større publikum.

Det skriver tyske NetzPolitik.de.

Det er ikke første gang, TikTok er i modvind. Men ifølge Nathalie C. Larsen, digital chef hos Lead Agency og social medie-ekspert, er det en af de værre sager.

- Jeg har tidligere forsvaret app’en, men den her sag er rigtig dårlig. Den handler om begrænsning af mangfoldighed, ytringsfrihed, og det, at vi ser forskellighed, siger hun.

Nathalie C. Larsen er kritisk over for metoden med at slå ned på de potentielle mobbeofre - ifølge hende svarer det til at opfordre folk til at dække sig til, for at de ikke bliver voldtaget.

- Det er victimblaming i sin reneste forstand, siger hun.

Censur i form af slettede profiler

En af de kroppe, der ville ryge på TikToks liste, er tykaktivisten Helene Thyrsteds. Hun har en profil på et andet socialt medie, Instagram, hvor hun under navnet 'chubbydane' forsøger at sprede budskabet, at der er plads til alle kroppe. Når du er født, så er du okay, som hun siger.

Helene Thyrsted giver ikke meget for TikToks forklaring om en mobbestrategi.

- Det er en latterlig begrundelse. Hvis man vil chikane til livs, så hjælper det ikke at censurere ofrene. Men når det er sagt, så kommer det ikke bag på mig – for alle platforme gør det i et eller andet omfang. De indrømmer det bare ikke, siger Helene Thyrsted.

Den 34-årige aarhusianer oplevede sidste år, at hendes Instagramprofil forsvandt fra den ene dag til den anden. Hun fik besked om, at profilen var blevet anmeldt som upassende, men selv om hun selv og hendes følgere skrev til Instagram for at få en forklaring, kom den aldrig.

Den slettede profil efterlod Helene Thyrsted med "et kæmpe hul i maven" og en følelse af at være forkert. Hun kan skrive under på, at det rammer hårdt, når de sociale medier censurerer.

- Jeg tør ikke lægge så mange billeder op af min krop længere. Og hvis jeg gør, så går der ikke mere end et par timer, før jeg får kolde fødder og fjerner det, siger hun.

800 millioner brugere

Tiktok siger til The Guardian, at selvom intentionen var god, var "tilgangen forkert," og at de nu har ændret proceduren.

TikTok er vokset voldsomt siden lanceringen i 2016, og i dag har 800 millioner mennesker på verdensplan downloadet app'en - mellem 100.000 og 200.000 af dem er danske. Måske er det en del af årsagen til den forfejlede censur, siger Nathalie C. Larsen.

- Hvis man skal forsvare TikTok, er det en platform, der har vokseværk. Den skal følge med sin voksne krop, og måske er hovedet ikke fulgt med. Forhåbentlig finder de en mere intelligent måde at få bugt med mobning, siger hun og nævner overvågning af kommentarfelter og mobbere.

Helene Thysted tror ikke, at TikToks strategi har særligt meget med mobning at gøre.

- Det handler om, at de gerne vil strømline platformen. Jeg kan ikke tro på, at det er for at undgå mobning. Hvis de har tid til at se efter dem, der stikker ud, så har de også tid til at slå ned på dem, der mobber, siger hun.

Tre TikTok-skandaler

 1. Censur

  The Guardian kom i september i besiddelse af dokumenter, der beskrev, hvordan TikTok censurerede indhold, der ikke passede det kinesiske styre. Blandt andet er Tibets uafhængighed, urolighederne i Hong Kong og den religiøse gruppe Falun Gong på listen over forbudt materiale.

  Desuden bliver indhold, som direkte kritiserer det socialistiske styre i Kina, censureret. 

 2. Seksuelle krænkere

  I april beordrede den indiske regering, at Google og Apple fjernede TikTok fra Google Play og Apple Store, fordi aktivister havde bevist, at platformen kunne bruges til deling af børneporno. 

 3. Datadeling

  Tidligere på året fik ejeren af TikTok, ByteDance, en bøde på 38 millioner kroner for ulovligt at indsamle data om børn. Og så sent som i november blev den kinesisk-ejede platform beskyldt for at dele data med Kina, hvilket fik det amerikanske senat til at igangsætte en undersøgelse af, om TikTok udgør en sikkerhedsrisiko for USA.