Tech

Fem ting, der vækker vores tech-nostalgi - og tre, der kommer til det i fremtiden

Vækker den her minder? Apples iPod Classic er seneste skud på stammen af ældre tech, der kommer frem igen. Toshifumi Kitamura / Scanpix Denmark

Det vælter frem med gammel teknologi på nye flasker. Vi har spurgt to fremtidsforskere hvorfor - og hvad vi vil være nostalgiske over i fremtiden.

Det er svært at slå glæden ved at sætte nålen i en vinylplade, afslutte et anstrengende telefonopkald med at klappe telefonen sammen eller slå sin rekord i mobilspillet Snake.

Nostalgibølgen har ramt os på teknologien, og gamle mobiltelefonmodeller, videospil og musikformater relanceres og blomstrer.

Senest har nyheden om en app, der kan lave en ny iPhone til en god, gammeldags iPod Classic med hjulet og cover flow-funktionen spredt sig på Twitter.

Men hvorfor vinder de gamle tech-produkter frem i en tid, hvor vi er nået til iPhone nummer 11, og ved computeres hjælp kan vække afdøde skuespillere til live?

Det skyldes blandt andet, at vi har det for let, mener fremtidsforsker Peter Svarre.

- Tech-nostalgien handler om at få tiden til at gå i stå. Alt er meget gnidningsfrit i dag, det går hurtigt, så langsomheden er forsvundet, siger han.

Udover tempoet får den digitale gnidningsløshed os til at savne den fysiske del af tech-produkterne. Det betyder noget, at vi kan bladre i en bog, sætte en vinylplade på eller holde en controller. Og så danner vi fællesskaber gennem minderne.

Fem gange tech-nostalgi

 1. Snake til smartphones

  Det absurd svære spil med slangen, der spiser sig længere, kom frem i 1997, og det står for mange som et af de gode, varme techminder fra fortiden. 

  I dag kan man downloade spillet til sin smartphone - og selv med iPhone 11 kan man sikre sig den helt autentiske oplevelse og vælge mellem forskellige gamle telefoner, eksempelvis Nokiamodellerne 3310 og 3410. 

 2. Relanceringen af RAZR

  Den originale RAZR-klaptelefon.

  For et par uger siden offentliggjorde Motorola, at de relancerer en karakteristisk klaptelefon fra 00'erne: RAZR-modellen, der fandtes i flere forskellige farver og havde reklamer med David Beckham som blikfang. 

  Den nye version kommer til at koste mere end den nyeste iPhone, men så får man til gengæld også to skærme. 

 3. Super Nintendo

  "90'erne har ringet, de vil have deres controllere tilbage," står der på Nintendos hjemmeside, når man klikker sig ind på deres relancering af Super Nintendoen, SNES mini.

  Den er er lidt mindre end originalen, ligesom grafikken blev forbedret. Til gengæld - og heldigvis - er spillene de samme som i 90'erne. 

 4. Vinylerne er tilbage

  De sorte skiver er kommet tilbage i mange menneskers musiksamlinger. Det skyldes blandt andet, at det næsten er et ritual at sætte nålen i den sorte plade. Det er cool at høre musik på andet end streamingtjenester.

  - Det skratter, og det vækker følelser, når man sætter en LP på. Den rammer lige i nostalgien, siger fremtidsforsker Peter Svarre.

 5. Ægte papirbilleder

  Kamerafirmaet Polaroid gik konkurs to gange i 00'erne, men har alligevel formået at vende kurven i en verden, hvor alle kan tage så godt som uendelige digitale smartphone-billeder.

  Scott Hardy, direktøren for Polaroid, ved godt selv, at kameraerne rammer noget hos forbrugerne: 

  -  Der er en nostalgi hos dem, der voksede op med kameraerne. Men vi rammer også dem, der er vokset op i den digitale tidsalder og aldrig har holdt et rigtigt foto i hånden.

Vi glemmer det irriterende

Fremtidsforsker Anne Skare forklarer, at vi i nostalgirusen godt kan glemme, hvor irriterende den gamle teknologi faktisk var, da den var ny.

- Det er ikke sikkert, at iPod'en egentlig var så attraktiv, da man stod med den. Men følelsen af, at den var overskuelig, og den følelse, vi fik, da vi hørte musik på den, kan gøre os mere rolige i en verden, der bliver mere og mere kompleks, siger hun.

Engang så man nostalgi som en sygdom, men fremtidsforskerne mener ikke, at vi skal være bange for, at nostalgien holder os tilbage. Tværtimod.

- Den er skidesund. Gennem den kan vi rekruttere fremtidsoptimisme og troen på, at verden gerne vil os det godt, siger Anne Skare.

Peter Svarre er enig. Når vi husker den gode gamle teknologi, ser vi faktisk fremad.

- Vi har kastet os over internettet og ladet de store tech-giganter sætte dagsordenen. Men nu bevæger vi os ind i en tid, hvor vi er mere kritiske. Tech-nostalgien er en stillingtagen til, hvad vi gerne vil have, fremtidens teknologi skal være, siger han.

Fremtidsforsker Peter Svarre giver her tre bud på, hvad vi kommer til at se nostalgisk tilbage på om 20 år.

Tre ting, vi kan blive nostalgiske over i fremtiden

 1. Tastaturer

  - Jeg kunne godt forestille mig, at vi om 20 år vil se nostalgisk tilbage på tastaturet på en computer – hvor var det sjovt og upraktisk, at vi skulle sidde og taste. For til den tid kan computeren nok godt læse ens tanker, siger Peter Svarre.

 2. Snapchat og TikTok

  - Sociale platforme, særligt dem, der specifikt henvender sig til de yngre generationer, dør løbende. MySpace og Arto er gode eksempler, og Snapchat er allerede på vej ud. Så om 20 år vil folk tænke tilbage på dengang, de dansede rundt til TikTok, siger Peter Svarre.

 3. Telefoner

  - Mobiltelefonen vil om 20 år føles så bedaget som en fastnettelefon, for til den tid putter man noget i øret. Der kan man sagtens forestille sig, at folk graver telefonerne frem for at genopleve den følelse, det har givet at tage dem op til øret eller skrive beskeder med ordbogsfunktionen, siger Peter Svarre.