Nu leverer droner pakker i USA

Både Google-selskabet Alphabet, Amazon og det amerikanske postvæsen er ved at udvikle ubemandet pakkelevering.

Selskabet Alphabet, der blandt andet ejer Google, tilbyder nu som de første i USA at levere pakker med ubemandede droner til folks baghaver.

Det skriver tech-mediet Techcrunch.

Dronen hedder ’Wing’ og leverer små pakker fra pakkeservicen Fedex og apotekskæden Wallgreens til virkelige kunder som et testprojekt i Christansburg i staten Virginia.

Ifølge sekretariatschef i brancheforeningen Drone Danmark, Christoffer Greenfort, er den amerikanske drone et vigtigt skridt på vejen mod at udvikle føreløs levering i stor skala.

- Det er ret vildt. I Danmark er det nærmeste, vi er kommet, at der er et lovforslag på vej om kørende droner på land med specialleverancer, fortæller han.

Se, hvordan 'Wing' henter og leverer pakker i videoen herunder.

Amerikanske firmaer kæmper om dronemarkedet

Det nye testprojekt er den seneste udvikling i et længerevarende kapløb mellem blandt andre Alphabet, det amerikanske postvæsen og Amazon for at kunne udbyde dronelevering til almindelige forbrugere USA.

Sidste år fik Alphabet som de første nogensinde grønt lys af de amerikanske luftfartsmyndigheder til at levere varer med en ubemandet drone - og kort tid efter fik både Amazon og UPS samme tilladelse.

Og det gåpåmod betyder ifølge Christoffer Greenfort, at det med al sandsynlighed bliver amerikanerne, der for alvor knækker koden til automatisk varelevering.

- Chancen for at det lykkes, er nok størst i USA. Der prøver man tingene af og ser, om det virker. I Danmark har vi en nultolerance, hvor alt skal virke perfekt, før vi lovliggør det, siger han.

Den, der vinder folks hjerter, vinder markedet

Den første vare, 'Wing' leverede til en kunde, var en ’forkølelsespakke’, der bestod af blandt andet hostesaft, papirlommetørklæder, kosttilskud og vand på flaske.

Og det handler ifølge Christoffer Greenfort for de amerikanske firmaer ikke om at komme først med den bedste, største eller stærkeste drone - men om belejligt at levere almindelige dagligvarer.

- Den, der kan knække koden til at levere en ekstra flaske vin til middagen, når du har købt for lidt, vinder folks hjerter og vinder markedet, forklarer han.

Danmark er ikke mentalt klar

Christoffer Greenfort mener, at vi i Danmark allerede har den nødvendige teknologi til at levere varer med droner, men at der mangler politisk vilje for at få det til at ske.

- Vi er klar rent teknisk, men vi er ikke klar mentalt. Det er et spørgsmål om, at politikerne bliver klar og ser på det som noget, vi allerede kan, siger han.

Han understreger, at levering med føreløse droner ikke er noget, der kan implementeres fra den ene dag til den anden, men alligevel er der oplagte varetyper at starte med.

- Det er jo ikke sådan, at vi alle sammen skal have leveret vores pizzaer med droner i morgen, men små vigtige ting som organer og medicin er oplagte i starten.

Ligesom i Virginia testes 'Wing' også i Australien og Finland.