Tech

Fortnite virker igen

Med dette billede varslede Fortnite sin nedlukning. Fortnite

Pædagog og iværksætter frygtede, at børn fik det dårligt over uvisheden, men den varede heldigvis kun en enkelt dag.

Det sorte hul, som har mødt Fortnite-spillere siden søndag aften, er nu væk, og det populære online skydespil er tilbage.

Tirsdag formiddag dansk tid åbnede spillet op for at downloade spillets 11. sæson, som var årsagen til, at Fortnite gennemførte det drastiske stunt, der udelukkede spillets 250 millioner registrerede spillere på verdensplan.

Spillets genåbning blev skudt i gang på de sociale medier, da den livestream på Fortnites Twitter-profil, som i mere end et døgn havde vist det sorte hul, pludselig gik over til at vise en af verdens mest kendte Fortnite-gamere 'DrLupo' afprøve den nye virtuelle kampplads i spillet.

En livestream, som tirsdag eftermiddag er blevet set af 21 millioner brugere.

Et døgn med uvished

Fortnite er i sin levetid aldrig blevet lukket ned på denne måde.

Typisk vil der op til en ny sæson i spillet være teasere - små afsløringer om nye våben eller figurer i den kommende sæson - og så snart den gamle sæson bliver deaktiveret, er den nye tilgængelig. Dette er hidtil sket cirka hver anden måned.

Sådan var det langt fra denne gang: De spillere, som var online søndag aften, kunne se den virtuelle verden, som spillet foregår i, blive destrueret af en meteor og gå i sort.

Dette skærmbillede mødte spillere fra søndag aften til tirsdag formiddag.

Det fik efterfølgende mange spillere til at diskutere flittig på de sociale medier om, hvad der mon ville ske, og hvor længe de skulle vente på at kunne spille igen. På hverken Fortnites hjemmeside eller sociale medie-konti var der nemlig ingen hjælp at hente

Pædagog udtrykte bekymring

Netop denne uvished kunne have en utilsigtet effekt på børn, lød det mandag aften fra Eva Fog, som er pædagog og stifter af foreningen Digipippi, som arbejder for at uddanne børn i digitale medier.

I et opslag på Twitter gjorde hun forældre opmærksomme på, hvad Fortnites lukning egentlig betyder for de mange unge spillere.

- Det betyder grundlæggende, at en masse børn mister deres legeplads. For voksne virker det måske som en lille ting, men hvis det er det sted, man har sine faste sociale interaktioner, og er man et lille barn, så er det meget pludseligt at en tryghed bliver revet væk, uddyber hun til TV 2.

De fleste forældre er kun vandt til at opdrage i den fysiske verden, men de bør ikke underkende, hvis deres børn var kede af, at de ikke kunne spille.

- Det kan gøre, at børnene på længere sigt helt lader være med at tale med deres forældre om det, der sker i den digitale verden, siger hun.

Fortnite gik i sort foran millioner af spillere. Professionel gamer Mikkel U. Nielsen vurdere, at nedbruddet var planlagt fra producenten bag spillets side. Han forstår dog ikke, hvorfor de har valgt den tilgang til en helt ny sæson.

Det samme lød fra professionel Fortnite-spiller Mads Nielsen, som går under gamer-navnet 'Zrool'. Mandag fortalte han til TV 2, at han gennem sine livestreams vidste, at der var små børn, som ikke forstod, at Fortnites nedlukning blot var midlertidigt indtil den nye sæson kom.

- Et barn på 10 år vil nok blive frustreret over, at han eller hun ikke kan spille, sagde han.

Heldigvis blev ventetiden kort og efterårsferieramte børn og forældre kan spille igen.