Tech

Sony afslører nye funktioner i Playstation 5

(Arkivfoto) - Charly Triballeau / Ritzau Scanpix

Spilgiganten lover en mere levende controller, hurtigere harddisk og en nytænkning af spilinstallation.

I et større interview med tech-mediet Wired, har skaberne af Playstation, Sony, løftet endnu mere af sløret for deres næste store spilkonsol.

I interviewet bliver det slået endeligt fast, at Sony viderfører traditionen for simplistiske konsolnavne og døber deres næste flagskib Playstation 5. Efter planen vil den komme på hylderne til julesalget i slutningen af 2020 og vil blandt andet komme med en ny controller og en langt hurtigere harddisk.

I bunden af artiklen kan du danne dig et overblik over alle de nye funktioner.

Bedre harddisk og levende controller

En af de nye features, der i dag blev offentliggjort, er en SSD-harddisk, der er langt hurtigere og lydlød end den traditionelle slags harddisk, der findes i forgængeren - Playstation 4.

Derudover vil Playstation 5 komme med en ny type controller, der i langt højere grad skal blive en del af spiloplevelsen med flere slags vibrationer samt knapper, der kan variere modstand.

Ifølge Thomas Bense, spilekspert for Go’ Morgen Danmark og redaktør for Pixel-tv, kommer det måske til at gøre spil mere opslugende - men han ser tiden an.

- Det bliver selvfølgelig sjovt, og jeg håber, det kan gøre spillene endnu mere levende og intuitive. Men jeg er altid ´lidt skeptisk med nye features, fortæller han.

Det kommer helt an på spillene

Ifølge Thomas Bense er de nye features spændende, men ikke overraskende. Han ser i stedet frem til at finde ud af, hvilke spil Playstation 5 bliver lanceret med.

- Når alt kommer til alt, kommer det til at komme an på, hvilke spil den kommer med. Et tv kan også have alverdens baglys og funktioner, men i sidste ende er det vigtigste, hvad der er i tv’et, siger han.

Thomas Bense fortæller, at vi kan forvente drypvise lanceringer af både spil og yderligere funktioner frem til, at konsollen udkommer.

Med cirka 100 millioner eksemplarer solgt, er Playstation 4 en af historiens mest populære spilkonsoller. Her udstilles en under et e-sportsevent i Miami.

Vil måske kunne afspille forgængeres spil

En af de funktioner, fans af Sonys spillekonsoller verden over sukker mest efter, er muligheden for at kunne spille spil lavet til tidligere konsoller på deres efterfølgere – at konsollerne er såkaldt bagud kompatible.

Og ifølge Thomas Bense er det sandsynligt, at det bliver en mulighed på Playstation 5.

- Det er et stort ønske, at den skal kunne spille tidligere konsollers spil, og Sony har brændt nallerne på ikke at gøre den bagud kompatibel noget før. Så jeg tror, at de gør det så vidt muligt, forklarer han.

Thomas Bense peger dog på, at det kommer med en lang række udfordringer for spilgiganten, blandt andet at skaffe rettighederne til at tilpasse spillene til den nye konsol.

Skal koste cirka 6000 kroner

Ifølge spileksperten kommer den nye Playstation i starten til at koste omkring af 6000 kroner – dobbelt så meget som sin forgænger Playstation 4.

Alligevel mener han ikke, man behøver fortvivle, hvis man synes, det er for meget. Alt man skal gøre er nemlig at vente.

- Konsoller er altid meget dyrere i starten. De udkommer ofte i et begrænset antal, og så er det jo entusiaster og nørder, der køber dem. Så falder prisen til alle familierne de efterfølgende år, forklarer Thomas Bense.

Hvilke funktioner får Playstation 5?

 1. Ny controller

  Controller til Playstation 5 kommer ifølge Sony til at understøtte haptisk feedback og aftrækkere, der kan programmeres.

  Det betyder, at den klassiske 'rumlende' fornemmelse, konsol-controllere laver, bliver langt mere varieret. Samtidig vil aftrækkerne - altså knapperne R2 og L2 - kunne programmeres af spiludviklere, så de yder mere eller mindre modstand - for eksempel ved brug af forskellige våben eller køretøjer.

  Derudover vil controlleren bruge USB-C kabler, og Sony lover længere batteritid

 2. SSD-Lagring

  I modsætning til Playstation 4, der bruger en klassisk roterende harddisk, kommer Playstation 5 til at benytte sig af SSD-lagring.

  Hvor en traditionel harddisk består af roterende skiver af kisel, der ligesom en grammofonplade læses af en lille arm, har en SSD-disk ingen bevægelige dele.

  Den er derfor hurtigere og bruger mindre energi.

 3. Ny hovedmenu

  Sony stiller i udsigt, at hovedmenuen på Playstation 5 vil give brugeren information installerede spil - uden de behøver startes op. 

  Det kunne for eksempel være tilgængelige missioner, invitationer eller achievments.

 4. Opdelt installation

  Sony har planer om at ændre måden, man henter og installerer spil på Playstation 5.

  Hvor man indtil nu som oftest er nødt til at købe, hente og installere et spil i sin helhed, kan man med den nye konsol hente for eksempel multiplayerdelen af et spil seperat, og hente singleplayerdelen senere. Alternativt kan man slette singleplayerdelen, når man har gennemført den, hvis man vil.