Tech

Politimand eller politibetjent? Journalist langer ud efter ny Word-funktion

Man skal have tillid til, at folk godt selv ved, at ordet ’møgsvin' er nedsættende, lyder det blandt andet.

Skal det hedde 'politimand' eller 'politibetjent?'

Med en ny funktion i Microsofts tekstbehandlingsprogram Word kan brugere få forslag til, hvordan de skriver mere inkluderende og kønsneutralt.

Men det nye værktøj får kritik med på vejen. Ifølge forfatter og journalist Anna Libak vil den nye funktion skabe en kløft mellem sproget og virkeligheden og underminere muligheden for at udtrykke sig levende og beskrivende.

- Problemet er, at man forarmer sproget. Det bliver umuligt at udveksle erfaringer, hvis man ikke må foretage nogen form for vurdering af andre, og det bliver rigtig kedeligt at læse bøger og se film, siger hun.

Anna Libak understreger, at sprogbrug allerede er i forandring, og at flere eksempelvis allerede bruger det mere kønsneutrale 'politibetjent' frem for 'politimand'. Hun mener derfor ikke, at Microsoft bør forsøge at påvirke sproget.

- Jeg går bestemt ind for, at man taler pænt, men ikke for at udrydde dele af sproget. Man skal have tillid til, at folk godt selv ved, at når de bruger ordet ’møgsvin’, så er det nedsættende sprogbrug, siger hun.

Afstemning

Synes du, at den nye Word-funktion er en god ide?

Man kan bare vælge det fra

Men den kritik undrer direktør for politik og strategi ved Microsoft Danmark Anders Thomsen. Han mener ikke, at funktionen er så meget anderledes end den stavekontrol og synonymordbog, Word allerede indeholder.

- Jeg synes, kritikken er lidt overdrevet, i forhold til at det her bare er en hjælp til brugere, der gerne vil tænke over det sprog, de bruger. Man kan til enhver tid slå funktionen fra, forklarer han.

Værktøjet kommer kun til at give brugeren forslag til, hvordan de kan formulere sig mere inkluderende, og ændrer ikke på, at man kan skrive, hvad man vil. Men ifølge Anders Thomsen er det vigtigt for techgiganten at fremme inklusion, mangfoldighed og tilgængelighed.

Og i LGBT Danmark er man glad for udsigten til den nye funktion. Ifølge generalsekretær Susanne Branner Jensen kommer den ikke kun til at betyde noget for dem, hun repræsenterer.

Hun mener nemlig, at den kan komme til at udvide mulighedsrummet for alle slags mennesker.

- Det gør jo sproget mindre fokuseret på køn. Og køn er noget, vi tit kan slå os på. Det kan være en meget begrænsende kategori, siger Susanne Branner Jensen.

På trods af både kritik og forventningsglæde håber Anders Thomsen på tålmodighed. Det er nemlig endnu ikke sikkert, at funktionen er klar til efteråret - eller hvilke ord den vil komme med forslag til alternativer til.

- Der er ingen af os, hverken Anna Libak eller jeg selv, der har set funktionen rullet ud – og slet ikke på dansk. Så lad os nu vente og se, når det kommer, beder han.