Tech

Vil skåne dig for hadtale og holocaustbenægtere - her er Youtubes skærpede regler

Youtubes skærpede retningslinjer er en del af en større tendens, mener tech-ekspert.

Der er blevet længere mellem konspiratoriske og hadefulde videoer på Youtube.

I juni strammede den Google-ejede videoplatform sine retningslinjer for blandt andet misinformation og hadsk tale (hate speech, red.), og nye tal fra Youtube viser, at der bliver fjernet mere indhold nu end tidligere.

Det er et tegn på, at skruen er strammet, når det gælder en bestemt slags indhold

Christine Sørensen, politisk chef ved Google Danmark

I perioden fra april til og med juni i år er der blevet fjernet 100.000 videoer og kanaler alene på grund af hadsk tale. Det er mere end en femdobling i forhold til kvartalet før. De nye tal viser også, at særligt antallet af kanaler og kommentarer, der er blevet fjernet, er steget markant i samme periode.

- Det er et tegn på, at skruen er strammet, når det gælder en bestemt slags indhold, siger politisk chef ved Google Danmark Christine Sørensen til TV 2.

Slut med at benægte holocaust

Skærpelsen af reglerne betyder også, at det skal være slut med videoer, der benægter veldokumenterede voldelige begivenheder fra holocaust til Sandy Hook-massakren i USA, hvor 27 mistede livet.

Nettet bliver fremover også strammet om indhold, der glorificerer diskrimination på baggrund af eksempelvis race, køn og religion. Det betyder, at blandt andet nazistiske budskaber i højere grad vil blive fjernet.

Med de nye regler tager Youtube også kampen op mod misinformation, som videotjenesten vurderer som skadelig for samfundet.

En opdatering af Youtubes systemer gør nemlig, at brugere i mindre grad vil få anbefalet videoer, der er på grænsen af, hvad tjenesten vil tillade. Det, der kaldes 'borderline'. Youtube skriver på sin officielle blog, at den slags indhold kan være "videoer, der promoverer en falsk mirakelkur for alvorlig sygdom eller påstår, at Jorden er flad".

Sværere at havne i "algoritmisk loop"

Ifølge Frederik Kulager, der er tech-journalist ved nichemediet Zetland, betyder det ikke, at man fremover aldrig vil kunne finde borderline-indhold. For tjenesten vil gerne forblive et åbent forum. Men:

- Det kommer til at betyde, at hvis man opsøger indhold, som er direkte misinformerende, er der ifølge Youtube mindre risiko for, at man ryger ned i et algoritmisk loop, siger han.

Med loop mener han, at man som seer kun bliver tilbudt videoer, der er relaterede til ens historik.

I stedet vil man fremover blive anbefalet indhold fra afsendere med, hvad Youtube kalder "autoritet". Det kan eksempelvis være etablerede medier, fortæller Frederik Kulager.

En del af større tendens

Youtube er ligesom en stribe andre sociale medier de senere år blevet beskyldt for at medvirke til spredning af fake news. Frederik Kulager ser Youtubes stramninger som en del af en større tendens, hvor sociale medier tager en ny rolle på sig som følge af kritikken.

- Man har holdt sig fra at være redigerende. Men efter to-tre års hård kritik af indhold kan man se dem påtage sig mere en redaktørrolle. Det er et ret vildt skifte, siger han.

Youtube har allerede fået kritik, efter at tjenesten strammede reglerne i juni, skriver CNN. Blandt andet for ikke at fjerne kontroversielle kanaler som kanalen Vdare, der er hjemsted for yderligtgående holdninger.

Men kritikken er også gået på, at Youtube fjerner for meget indhold. For eksempel historisk materiale fra nazitiden, der har haft et oplysende formål. Det skriver The Guardian.

Google Danmarks politiske chef, Christine Sørensen, erkender, at Youtube med stramningen går ind og begrænser brugeres frihed til at ytre, hvad de vil.

- Det er et svært valg og et dilemma, siger hun til TV 2.

- Og derfor ligger der et kæmpe ansvar på os med at være åbne om, at nu siger vi altså, at det at benægte holocaust er noget, som ikke må være på vores platform. Det at sige, at det er skide godt ikke at vaccinere sine børn, trækker vi også en grænse ved. For det betegner vi fra nu af som misinformation og som noget, der skader vores samfund.