På onsdag ser verden de første billeder af et sort hul

Historiske fotos fra teleskopet Event Horizon Telescope bliver præsenteret ved seks pressemøder.

På onsdag vil forskere og astronomer offentliggøre de allerførste fotografier af et såkaldt sort hul i verdensrummet.

De historiske fotos, som er taget af teleskopet Event Horizon Telescope (EHT), bliver lanceret ved seks parallelle pressemøder forskellige steder i verden. Det oplyser EHT-samarbejdet lørdag.

Sorte huller har gennem århundreder fascineret og frustreret forskere. Allerede i 1700-tallet begyndte astronomer at spekulere over, hvad fænomenet kunne være.

Til trods for navnet var det faktisk lyset fra dem, som førte til opdagelsen af sorte huller.

Efter en møjsommelig og årelang forskning fandt astronomer ud af, at små lyse prikker på himmelhvælvingen faktisk var enorme sorte huller omgivet af gas og plasma.

Tyngdekraften i et sort hul er så ekstrem, at den slukker alt. Lyset trækket mod hullet, hvor det bliver fortæret, så alt bliver sort.

Teleskoper over hele verden

Astronomer har længe drømt om at se, hvordan der ser ud i disse huller.

Nu håber astrofysikere bag EHT, at de kan få stillet en del af deres nysgerrighed med de nye fotos og andre nye informationer.

Event Horizon Telescope (EHT) er placeret forskellige steder i verden - blandt andet i Spanien og Chile. Derved har det været muligt at tage billeder og indsamle fakta fra forskellige vinkler. De forskellige optagelser er så efterfølgende sat sammen til ét billede.

Paul McNamara, astrofysiker og ekspert i sorte huller ved det europæiske rumfartsagentur, ESA, siger, at et sort hul har tilstrækkelig med tyngde til at få en stjerne til at gå i kredsløb om hullet meget hurtigt - så hurtigt som 20 år.

- For at sætte det i perspektiv kan man fremhæve, at det tager vores solsystem omkring 230 millioner år at cirkle rundt om Mælkevejens centrum, siger han.