Tech

Huawei truer med at vende Vesten ryggen

Flere lande har forbudt Huawei at deltage i opbygningen af et 5G-netværk. Firmaets plads diskuteres også i Danmark.

Hvis man bliver bedt om at gå, er der ingen grund til at blive.

Sådan kan budskabet fra telegiganten Huaweis formand, Liang Hua, opsummeres. Under en tale ved topmødet i Davos sagde Hua, at Huawei overvejer at flytte sine forretninger til lande, hvor det kinesiske firma er mere velkommen end i Vesten.

Det skriver BBC.

Fakta om Huawei

  • Hauwei er verdens næststørste producent af smartphones. Kun Samsung er større.

  • Firmaets ejes ifølge egne oplysninger af medarbejderne.

  • Direktøren har tætte forbindelser til det kinesiske styre.

  • Både USA, Australien og New Zealand har afvist at bruge Huawei i deres nye 5G-netværk.

  • Firmanavnet Huawei udtales "Wah-way".

Midt i en storm

Ifølge det britiske medie sagde Liang Hua til journalister efter sin tale, at hvis firmaet fortsat møder udfordringer i visse lande, kan de ”flytte deres teknologipartnerskaber til lande, hvor vi er velkomne, og som vi kan have et samarbejde med”.

Udmeldingen fra Huawei-formanden kommer midt i en større storm omhandlende sikkerhed og det kinesiske firma. Særligt USA, Storbritannien, Canada, Australien og Tyskland har talt åbent om deres bekymring for Huaweis tætte samarbejde med den kinesiske regering, og flere lande har sågar forbudt brugen af Huawei i opbygningen af teleinfrastrukturen.

Diskuteres også i Danmark

Også herhjemme diskuteres Huawei flittigt. Senest tirsdag 22. januar, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) var i samråd om samarbejdet med Huawei.

- Vi er nødt til at tage dette problem meget alvorligt, men det er en balancegang, for vi er interesseret i at gøre vores indkøb så billige som muligt med den bedste kvalitet. Men jeg er fuldstændig enig i, at vi skal have den tilstrækkelige sikkerhed i, hvad det offentlige køber, lød det blandt andet fra forsvarsministeren.

Forinden havde SF's it- og erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen været kritisk over for samarbejdet med Huawei om opbygningen af 5G-telenetværket i Danmark, ligesom den konservative forsvarsordfører, Naser Khader, havde udtrykt sin bekymring:

- Det er jeg altså ikke tryg ved. Du har en kommunistisk stat, der sidder med knappen. Der har mulighed for at slukke for alt i Danmark på et tidspunkt, af en eller anden årsag, som vi ikke kender i dag.

Derudover er der et storpolitisk spil i gang mellem USA, Kina og Canada. Sidstnævnte anholdt i starten af december Huaweis finansdirektør, Wanzhou Meng, der er blevet begæret udleveret til USA, hvor hun er eftersøgt. Efterfølgende har Kina svaret igen med flere anholdelser, der er blevet kaldt ”politisk motiveret”.

Ejes af medarbejderne – officielt i hvert fald

Ifølge Huaweis formand, Liang Hua, er der dog ingen grund til, at Vesten frygter for deres it-sikkerhed. Han inviterede alle, der var bekymret for spionage fra Huaweis side, til at besøge deres laboratorier i Kina.

Tidligere har Huawei også gentagne gange understreget, at firmaet er ejet af sine cirka 81.000 ansatte og således ikke har nogen bånd til den kinesiske regering. Ved tirsdagens samråd i Folketinget betvivlede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen dog dette og gjorde klart, at han godt vidste, at firmaet ifølge kinesisk lovgivning kunne blive tvunget til at hjælpe den kinesiske regering. Over for TV 2 afviser Huawei, at det skulle være tilfældet.