Tech

USA anklager Kina for hackerangreb - forbereder retssag

Flere af Danmarks nabolande menes at være blevet udsat for industrispionage.

USA, Storbritannien og flere af deres allierede fordømmer Kina for økonomisk spionage.

Spionagen er rettet mod mindst 12 lande, fremgår det af anklageskiftet, som det amerikanske justitsministerium offentliggjorde torsdag. På listen med lande optræder både Sverige, Finland og Tyskland, mens Danmark ikke bliver nævnt.

Heller ingen firmanavne fremgår, men en global finansinstitution, tre telekommunikationsvirksomheder, to konsulentvirksomheder, et firma inden for sundhedspleje, et inden for biotech, en bilfabrikant og et firma, der beskæftiger sig med borearbejder, er blandt ofrene for spionagen, står det i anklageskriftet. 

Her skriver justitsministeriet også, at hackerne har en tilknytning til Kinas efterretningstjeneste.

- De kinesiske hackere skaffede sig illegalt adgang til computere mindst 45 forskellige steder - både i kommercielle foretagender og i virksomheder, der beskæftiger sig med forsvarsteknologi. Også regeringsorganer er blevet hacket, siger en talsmand for ministeriet.

Historisk sag

Den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, kalder over for avisen The Guardian sagen for historisk:

- Kampagnen er ét af de mest bemærkelsesværdig og omfangsrige cyberindbrud mod Storbritannien og vores allierede, vi endnu har set, siger Jeremy Hunt.

Umiddelbart kommer Storbritannien dog ikke til at tage nogen retslige skridt mod Kina, oplyser Hunt. I stedet vil den britiske regering hjælpe landets største virksomheder med at gennemgå sikkerheden for at øge beskyttelsesniveauet.

Data om 100.000 personer i flåden

Ifølge de amerikanske anklager, der har udformet et sagsanlæg, stjal hackerne data om 100.000 personer i den amerikanske flåde.

- To kinesiske hackere tiltales for at have udført omfattende hackerangreb, siger en talsmand for det amerikanske justitsministerium.

De to personer, Zhu Hua og Zhang Shilling, har ageret på vegne af den kinesiske efterretningstjeneste ifølge nyhedsbureauet AP.

Ifølge beskyldningerne skal kineserne have udført en spionageoffensiv i cyberspace mod netværk i USA og andre lande.

Ville stjæle handelshemmligheder

De kinesiske hackere er gået efter at stjæle andre landes handelshemmeligheder og teknologier. Samtidig har de villet skabe problemer for de ramte landes regeringscomputere, lyder det.

Hackerne ventes at blive sagsøgt for spionage mod nogle af verdens største virksomheder. Det drejer sig om hackerangreb mod teknologifirmaer, som hjælper de store firmaer med e-mail, lagring og andre computeropgaver.

USA anklager de kinesiske ledere i Beijing for at støtte de omfattende hackeroperationer, som er krænkelser af aftaler indgået i 2015. Aftalernes formål var at få sikret mod industrispionage i cyberspace.